Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2  Néhány gyakran használt függvény  SZUM(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékét összeadja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2  Néhány gyakran használt függvény  SZUM(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékét összeadja."— Előadás másolata:

1 1 Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás

2 2  Néhány gyakran használt függvény  SZUM(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékét összeadja.  ÁTLAG(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékének átlagát adja eredményül.

3 3  MIN(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékei közül a legkisebbet adja eredményül.  MAX(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékei közül a legnagyobbat adja eredményül.

4 4  DARAB(tartomány): A paraméterében megadott számokat tartalmazó cellák számát adja értékül.  MA(): A mai nap dátumát adja eredményül.

5 5  MOST(): A mai nap dátumát és pontos idejét adja eredményül. Megjegyzés: ez egy olyan szám, amelynek egész része az aktuális dátum sorszáma, tört része az aktuális idő kódja.  HA(feltétel;igaz_érték;hamis_érték): Ha az 1. argumentumában megadott feltétel igaz, akkor a 2. Argumentumot adja értékül, ha hamis, akkor a 3. argumentumot adja értékül

6 6  Függvények beírása a képletbe  Begépeléssel: egyszerűen be kell gépelni a képletbe a függvényt

7 7  Függvény varázslóval: A Szerkesztőlécen begépeléskor megjelenik egy legördülő menü, amelybe a legutóbb használt függvények találhatók. Begépelés helyett gördítsük le a menüt és válasszuk ki a szükséges függvényt!

8 8  További függvények  A legördülő menü alján található egy „További függvények” parancsot, melynek hatására kinyílik az Excel függvényvarázslója. A függvényvarázsló segít a függvény előkeresésében.  A Függvénykategória listában a függvényeket kategória szerint kereshetjük ki.

9 9  AutoSzum A SZUM függvény gyors alkalmazására használható az alábbi módon:  Használata előtt álljunk arra a cellára, amibe összegezni akarunk (de ne legyen Beírás vagy Szerkesztés üzemmódban)!  Nyomjuk meg a gombot: ilyenkor az Excel az adott cella mellett lévő területen számcellákat tartalmazó sor vagy oszloprészeket keres, és automatikusan beírja a tartománycímet a képletbe.

10 10  Ha jó a hivatkozás, akkor üssük le az ENTER-t!  Ha nem jó a hivatkozás, akkor az egér húzásával jelöljük ki a szummázni kívánt tartományt, majd üssünk ENTER-t! (a függvények használatakor ha másik cellákra kattintunk, akkor a függvény cellájába beíródik a kijelölt cella hivatkozása.)

11 11  Hibaértékek A hibaértékek a képlet begépelése után jelennek meg a cellában a végeredmény helyett.  ###### hibaérték: azt jelzi hogy a numerikus végeredmény nem fér el a cellában  megszüntetéséhez növeljük meg az oszlop szélességet!  #NÉV! hibaérték: azt jelzi, hogy a képletbe egy ismeretlen szó került  megszüntetéséhez módosítssuk a képletet, hogy ne legyen benne ismeretlen szó!  #HIV! hibaérték: az a cella, amire a képlet hivatkozik, törlődött (lásd később: cellák törlése)  megszüntetése: vonjuk vissza a törlési parancsot, vagy szerkesszük újra a képletet!  #ÉRTÉK! hibaérték: a képletben egy adat olyan típusú, amivel az Excel nem tud számolni. Pl. szám helyére szöveg került  megszüntetéséhez gondoljuk át újra a képletet és módosítsuk, hogy az Excel ki tudja számolni a végeredményt.  #ZÉRÓOSZTÓ! hibaérték: 0-val való osztást jelent. Akkor is ez jelenik meg, ha egy üres tartományt átlagolunk  a képlet valószínűleg jó, csak az adatok még nincsenek megadva a hivatkozott cellákban.

12 12 Gyakorlás  Nyissuk meg a szamtech - 'zeusz‘ (Y:) \Excel mappából a PL3_2 munkafüzetet!  Végezük el az 1,2,3,4,5 munkalapokon lévő feladatokat!  Mentsük el a munkafüzetet a Dokumentumok mappába 3.feladat néven!

13 13 Cellák beszúrása a táblázatba  Sokszor megtörténik, hogy utólag cellákat kellene beszúrni a táblázatba, hogy egy kifelejtett táblázatrészt be tudjunk gépelni. Ezek a problémák általában megoldhatók a cellatartományok mozgatásával is.  Sor(ok) beszúrása: az új sorok a kijelölt sorok helyére jönnek létre, míg a kijelölés helyén lévő sorok az új sorok alá csúsznak (lefelé tolódnak). A beszúráshoz a kijelölés után adjuk ki a Beszúrás  Sorok parancsot, vagy üssük le a CTRL és [numerikus +] billentyűkombinációt!

14 14  Oszlop(ok) beszúrása: az új oszlopok a kijelölt oszlopok helyére jönnek létre, míg a kijelölés helyén lévő oszlopok az új sorok alá csúsznak (jobbra tolódnak). A beszúráshoz a kijelölés után adjuk ki a Beszúrás  Oszlopok parancsot vagy üssük le a CTRL és [numerikus +] billentyűkombinációt!

15 15

16 16  Cellatartomány beszúrása: az új cellák a kijelölt cellák helyére jönnek létre, míg a kijelölés helyén lévő cellák az előugró dialógusablakon beállított iránynak megfelelően jobbra vagy lefelé csúsznak. A beszúráshoz a kijelölés után adjuk ki a Beszúrás  Cellák parancsot.

17 17  Cellák törlése a táblázatból Sokszor előfordul, hogy táblázatrészek válnak feleslegessé, és a táblázatrész celláit szeretnénk megszüntetni (nem csak a tartalmát törölni!).  Sor(ok) törlése: a kijelölés helyén lévő sorok törlődnek, az alatta levő sorok a kitörölt sorok helyére felfelé csúsznak. A törléshez a kijelölés után adjuk ki a Szerkesztés  Törlés parancsot vagy üssük le a CTRL és [numerikus -] billentyűkombinációt!

18 18  Oszlop(ok) törlése: a kijelölés helyén lévő oszlopok törlődnek, a tőle jobbra levő oszlopok a kitörölt oszlopok helyére (balra) csúsznak. A törléshez a kijelölés után adjuk ki a Szerkesztés  Törlés parancsot vagy üssük le a CTRL és [numerikus -] billentyűkombinációt!  Cellatartomány törlése: a kijelölés helyén lévő cellák törlődnek. Egy előugró dialógusablakban kiválaszthatjuk, hogy a törölt cellák helyére az alatta, vagy a tőle jobbra levő cellák csússzanak. A törléshez a kijelölés után adjuk ki a Szerkesztés  Törlés parancsot!

19 19 Képlet mozgatása  Az Excel védi a már beírt képletek érvényességét. A képlet áthelyezése után úgy aktualizálja a cím hivatkozásokat, hogy az eredeti cellákra hivatkozzanak. (A végeredmény ne változzon.)  Képletet tartalmazó cella mozgatásakor nem változik a képlet:

20 20 Másolások, kitöltések hatása a képletekre  Másoláskor, kitöltéskor módosulnak a cellacímek:

21 21 Relatív cellahivatkozás  Ezt az alap hivatkozási formát relatív cellahivatkozásnak hívjuk, mert a cellahivatkozások a képlet cellájához viszonyított cellatávolságok. Relatív cellahivatkozás az összes eddig tanult cellahivatkozás.  Felhasználása:

22 22  Egy képletet így elég egyszer beírni!  begépeljük a képletet (lásd B6, E3, F3)  kitöltjük a megfelelő irányba (az ábrán a nyilak jelzik a kitöltési irányt) ...így most már ilyen típusú táblázatoknál a munkaidő nem függ a táblázat méretétől!

23 23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "1 Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2  Néhány gyakran használt függvény  SZUM(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékét összeadja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések