Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információs függvények

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információs függvények"— Előadás másolata:

1 Információs függvények
Függvények V Információs függvények

2 Cella (1) A hivatkozás bal felső cellájának formázásáról, helyéről, illetve tartalmáról ad információt. CELLA(infótípus;hivatkozás) Hivatkozás:   Az a cella, amelyről információt szeretnénk kapni. Ha nem adjuk meg, az infótípus argumentumban megadott adat a legutóbb módosított celláról fog megjelenni.

3 Cella (2) Infótípusok "cím„ "fájlnév„ "oszlop„
A hivatkozás bal felső cellájának hivatkozása szövegként. "fájlnév„ A hivatkozást tartalmazó cella neve és teljes elérési útvonala. Visszatérési értéke üres szöveg ("") ha a hivatkozást tartalmazó munkalap még nem volt mentve. "oszlop„ A hivatkozásban lévő cella oszlopának száma.

4 Cella (3) Infótípusok "sor„ "prefix„
A hivatkozásban szereplő cella sorának száma. "prefix„ Szövegérték, mely a cellában levő szöveg igazítottságát adja meg. Ha a cella balra igazított szöveget tartalmaz, akkor aposztróf jelet ('), ha jobbra igazított szöveget, akkor idézőjelet ("), ha középre igazított szöveget, akkor kalap(^) jelet, ha a rendelkezésre álló területet kitöltő szöveget, akkor fordított törtvonalat (\), egyébként üres szöveget ("") ad eredményül.

5 Cella (4) Infótípusok "széles„ "szín„ "tartalom„
A cella egész értékűre kerekített szélessége az aktuális betűtípus karakterének számában megadva. "szín„ Ha a cellatartalom színe megváltozik, amikor negatív értéket tartalmaz, akkor értéke 1, egyéb esetben 0. "tartalom„ A hivatkozás bal felső cellájának értéke, nem képlet.

6 Cella (5) Infótípusok "típus„ "védett„ "zárójelek„
A cella tartalmának típusára utaló szöveg. Eredménye "b", ha a cella üres, "l", ha tartalma szöveg, "v", ha valami más. "védett„ 0, ha a cella nem zárolt, 1, ha zárolt. "zárójelek„ Ha a cella zárójelekkel formázott, amikor pozitív értéket vagy más értéket tartalmaz, akkor 1; egyéb esetekben 0.

7 Cella (6) Infótípusok "forma„
A cella számformátumára vonatkozó szöveges érték. Az értékek magyarázatát a következő táblázat tartalmazza. A szövegértéket egy "-" zárja le, ha a negatív számok színesben jelennek meg. A szövegértéket "()" zárja le, ha a pozitív értékek vagy minden érték zárójelbe kerül.

8 Cella (7) Infótípus=Forma
Általános "G„ "F0„ # ##0 ",0„ 0,00 "F2„ # ##0,00 ",2„ # ##0 Ft;-# ##0 Ft) "C0„ # ##0 Ft;[Piros]-# ##0 Ft "C0-„

9 Cella (8) Infótípus=Forma
# ##0,00 Ft;-# ##0,00 Ft "C2„ "C2-„ 0% "P0„ 0,00% "P2„ 0,00E+00 "S2„ # ?/? vagy # ??/?? "G„ h/n/éé vagy h/n/éé ó:pp vagy hh/nn/éé "D4„

10 Cella (9) Infótípus=Forma
n.hhh.éé vagy nn.hhh.éé "D1„ n.hhh vagy nn.hhh "D2„ hhh.éé "D3„ hh/nn "D5„ ó:pp DE/DU "D7„ ó:pp:mm de./du. "D6„ ó:pp "D9„

11 Cella (10) Infótípus=Forma
ó:pp:mm "D8„ Ha az infótípus argumentum értéke "forma", és a cellát a későbbiekben egyéni formátummal formázzuk meg, akkor a CELLA függvény frissítésére újra kell számolni a munkalapot.

12 Darabüres A megadott tartomány üres celláit számolja meg.
DARABÜRES(tartomány) A függvény az üres szöveget ("") eredményező képleteket tartalmazó cellákat is figyelembe veszi, de a zérus értéket tartalmazókat nem.

13 Hiba.Típus (1) Valamelyik hibaértékének megfelelő számot adja eredményül, illetve a #HIÁNYZIK hibaértéket, ha nincs hibaérték. A függvényt hibaérték meghatározására használhatjuk HA függvényben, és így hibaérték helyett üzenetet jeleníthetünk meg. HIBA.TÍPUS(hibaérték) Hibaérték: Az a hibaérték, amelynek azonosító számát meg szeretnénk kapni. Lehet a tényleges érték, de általában hivatkozás a vizsgálni kívánt képletet tartalmazó cellára.

14 Hiba.Típus (2) Hibaértékek
#NULLA! - 1 #ZÉRÓOSZTÓ! - 2 #ÉRTÉK! - 3 #HIV! - 4 #NÉV? - 5 #SZÁM! - 6 #HIÁNYZIK - 7 Egyéb - #HIÁNYZIK

15 Hiányzik A függvény eredménye a #HIÁNYZIK hibaérték.
A hibaérték jelentése: nincs rendelkezésre álló adat. A HIÁNYZIK függvénnyel üres cellákat jelölhetünk meg, ha el szeretnénk kerülni, hogy az üres cellák a számolásokban (véletlenül) szerepeljenek. Ha egy képlet a #HIÁNYZIK hibaértéket tartalmazó cellára hivatkozik, a képlet eredménye a #HIÁNYZIK hibaérték lesz. HIÁNYZIK( )

16 Infó (1) A rendszer- és munkakörnyezet aktuális állapotáról ad felvilágosítást. INFÓ(típus_szöveg)

17 Infó (2) Típus_szöveg "eredet„ "fileszám„ "könyvtár„
A1 típusú abszolút hivatkozás szövegként. A Lotus program 3.x verzióival való kompatibilitás miatt előtte "$A:" áll. A képernyőn látható (az aktuális görgetési helyzettől függő) bal felső cella hivatkozását adja eredményül "fileszám„ Az aktív munkalapok száma a megnyitott munkafüzetben "könyvtár„ Az aktuális könyvtár vagy mappa elérési útvonala

18 Infó (3) Típus_szöveg "memfoglalás„ "oprendszer„ "összmemória„
Az adatok által használt memória mérete bájtban "oprendszer„ Az operációs rendszer verziószáma szövegként "összmemória„ A rendelkezésre álló összes memória bájtban (beleértve a már használt területet is) "rendszer„ Az operációs rendszer neve: Macintosh = "mac" Windows = "pcdos„

19 Infó (4) Típus_szöveg "szabadmemória„ "számolás„ "verzió„
A rendelkezésre álló szabad memória mérete bájtban "számolás„ Az érvényes újraszámolási mód, eredménye "Automatikus" vagy "Kézi„ "verzió„ A Microsoft Excel verziószáma szövegként

20 Típusellenörző fügvények (1)
Kilenc munkalapfüggvény, amelyekkel egy érték vagy egy hivatkozás típusa vizsgálható. Ezek az úgynevezett típusellenőrző függvények az érték típusát vizsgálják meg, és a vizsgálat eredményétől függően IGAZ vagy HAMIS értéket adnak eredményül.

21 Típusellenörző fügvények (2)
HIBA Eredménye igaz ha az érték a #HIÁNYZIK kivételével valamelyik hibaértékre hivatkozik HIBÁS Eredménye igaz ha az érték valamelyik hibaértékre hivatkozik (#HIÁNYZIK, #ÉRTÉK!, #HIV!, #ZÉRÓOSZTÓ!, #SZÁM!, #NÉV? vagy #NULLA!)

22 Típusellenörző fügvények (3)
HIVATKOZÁS Eredménye igaz ha az érték hivatkozásra mutat LOGIKAI Eredménye igaz ha az érték logikai értékre hivatkozik NEM.SZÖVEG Eredménye igaz ha az érték tetszőleges, nem szöveget tartalmazó tételre hivatkozik (vegyük észre, hogy ez a függvény üres cellára való hivatkozásnál az IGAZ logikai értéket adja vissza)

23 Típusellenörző fügvények (4)
NINCS Eredménye igaz ha az érték a #HIÁNYZIK (nincs adat) hibaértékre hivatkozik SZÁM Eredménye igaz ha az érték számra hivatkozik SZÖVEG.E Eredménye igaz ha az érték szövegre hivatkozik ÜRES Eredménye igaz ha az érték üres cellára hivatkozik

24 Típus (1) Az érték argumentum típusát adja eredményül.
Akkor érdemes ezt a függvényt használni, ha egy másik függvény viselkedése adott cellában lévő érték típusától függ. TÍPUS(érték) Érték   Tetszőleges Microsoft Excel érték, például szám, szöveg, logikai érték stb.

25 Típus (2) Ha az érték: Szám Szöveg Logikai érték Hibaérték Tömb 1 2 4
16 Tömb 64


Letölteni ppt "Információs függvények"

Hasonló előadás


Google Hirdetések