Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Függvények V Információs függvények. Cella (1)  A hivatkozás bal felső cellájának formázásáról, helyéről, illetve tartalmáról ad információt.  CELLA(infótípus;hivatkozás)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Függvények V Információs függvények. Cella (1)  A hivatkozás bal felső cellájának formázásáról, helyéről, illetve tartalmáról ad információt.  CELLA(infótípus;hivatkozás)"— Előadás másolata:

1 Függvények V Információs függvények

2 Cella (1)  A hivatkozás bal felső cellájának formázásáról, helyéről, illetve tartalmáról ad információt.  CELLA(infótípus;hivatkozás)  Hivatkozás: Az a cella, amelyről információt szeretnénk kapni. Ha nem adjuk meg, az infótípus argumentumban megadott adat a legutóbb módosított celláról fog megjelenni.

3 Cella (2) Infótípusok  "cím„  A hivatkozás bal felső cellájának hivatkozása szövegként.  "fájlnév„  A hivatkozást tartalmazó cella neve és teljes elérési útvonala. Visszatérési értéke üres szöveg ("") ha a hivatkozást tartalmazó munkalap még nem volt mentve.  "oszlop„  A hivatkozásban lévő cella oszlopának száma.

4 Cella (3) Infótípusok  "sor„  A hivatkozásban szereplő cella sorának száma.  "prefix„  Szövegérték, mely a cellában levő szöveg igazítottságát adja meg. Ha a cella balra igazított szöveget tartalmaz, akkor aposztróf jelet ('), ha jobbra igazított szöveget, akkor idézőjelet ("), ha középre igazított szöveget, akkor kalap(^) jelet, ha a rendelkezésre álló területet kitöltő szöveget, akkor fordított törtvonalat (\), egyébként üres szöveget ("") ad eredményül.

5 Cella (4) Infótípusok  "széles„  A cella egész értékűre kerekített szélessége az aktuális betűtípus karakterének számában megadva.  "szín„  Ha a cellatartalom színe megváltozik, amikor negatív értéket tartalmaz, akkor értéke 1, egyéb esetben 0.  "tartalom„  A hivatkozás bal felső cellájának értéke, nem képlet.

6 Cella (5) Infótípusok  "típus„  A cella tartalmának típusára utaló szöveg. Eredménye "b", ha a cella üres, "l", ha tartalma szöveg, "v", ha valami más.  "védett„  0, ha a cella nem zárolt, 1, ha zárolt.  "zárójelek„  Ha a cella zárójelekkel formázott, amikor pozitív értéket vagy más értéket tartalmaz, akkor 1; egyéb esetekben 0.

7 Cella (6) Infótípusok  "forma„  A cella számformátumára vonatkozó szöveges érték.  Az értékek magyarázatát a következő táblázat tartalmazza.  A szövegértéket egy "-" zárja le, ha a negatív számok színesben jelennek meg.  A szövegértéket "()" zárja le, ha a pozitív értékek vagy minden érték zárójelbe kerül.

8 Cella (7) Infótípus=Forma  Általános  "G„  0  "F0„  # ##0  ",0„  0,00  "F2„  # ##0,00  ",2„  # ##0 Ft;-# ##0 Ft)  "C0„  # ##0 Ft;[Piros]-# ##0 Ft  "C0-„

9 Cella (8) Infótípus=Forma  # ##0,00 Ft;-# ##0,00 Ft  "C2„  # ##0,00 Ft;-# ##0,00 Ft  "C2-„  0%  "P0„  0,00%  "P2„  0,00E+00  "S2„  # ?/? vagy # ??/??  "G„  h/n/éé vagy h/n/éé ó:pp vagy hh/nn/éé  "D4„

10 Cella (9) Infótípus=Forma  n.hhh.éé vagy nn.hhh.éé  "D1„  n.hhh vagy nn.hhh  "D2„  hhh.éé  "D3„  hh/nn  "D5„  ó:pp DE/DU  "D7„  ó:pp:mm de./du.  "D6„  ó:pp  "D9„

11 Cella (10) Infótípus=Forma  ó:pp:mm  "D8„  Ha az infótípus argumentum értéke "forma", és a cellát a későbbiekben egyéni formátummal formázzuk meg, akkor a CELLA függvény frissítésére újra kell számolni a munkalapot.

12 Darabüres  A megadott tartomány üres celláit számolja meg.  DARABÜRES(tartomány)  A függvény az üres szöveget ("") eredményező képleteket tartalmazó cellákat is figyelembe veszi, de a zérus értéket tartalmazókat nem.

13 Hiba.Típus (1)  Valamelyik hibaértékének megfelelő számot adja eredményül, illetve a #HIÁNYZIK hibaértéket, ha nincs hibaérték.  A függvényt hibaérték meghatározására használhatjuk HA függvényben, és így hibaérték helyett üzenetet jeleníthetünk meg.  HIBA.TÍPUS(hibaérték)  Hibaérték:  Az a hibaérték, amelynek azonosító számát meg szeretnénk kapni. Lehet a tényleges érték, de általában hivatkozás a vizsgálni kívánt képletet tartalmazó cellára.

14 Hiba.Típus (2) Hibaértékek  #NULLA! - 1  #ZÉRÓOSZTÓ! - 2  #ÉRTÉK! - 3  #HIV! - 4  #NÉV? - 5  #SZÁM! - 6  #HIÁNYZIK - 7  Egyéb - #HIÁNYZIK

15 Hiányzik  A függvény eredménye a #HIÁNYZIK hibaérték.  A hibaérték jelentése:  nincs rendelkezésre álló adat.  A HIÁNYZIK függvénnyel üres cellákat jelölhetünk meg, ha el szeretnénk kerülni, hogy az üres cellák a számolásokban (véletlenül) szerepeljenek. Ha egy képlet a #HIÁNYZIK hibaértéket tartalmazó cellára hivatkozik, a képlet eredménye a #HIÁNYZIK hibaérték lesz.  HIÁNYZIK( )

16 Infó (1)  A rendszer- és munkakörnyezet aktuális állapotáról ad felvilágosítást.  INFÓ(típus_szöveg)

17 Infó (2) Típus_szöveg  "eredet„  A1 típusú abszolút hivatkozás szövegként. A Lotus 1-2-3 program 3.x verzióival való kompatibilitás miatt előtte "$A:" áll. A képernyőn látható (az aktuális görgetési helyzettől függő) bal felső cella hivatkozását adja eredményül  "fileszám„  Az aktív munkalapok száma a megnyitott munkafüzetben  "könyvtár„  Az aktuális könyvtár vagy mappa elérési útvonala

18 Infó (3) Típus_szöveg  "memfoglalás„  Az adatok által használt memória mérete bájtban  "oprendszer„  Az operációs rendszer verziószáma szövegként  "összmemória„  A rendelkezésre álló összes memória bájtban (beleértve a már használt területet is)  "rendszer„  Az operációs rendszer neve: Macintosh = "mac" Windows = "pcdos„

19 Infó (4) Típus_szöveg  "szabadmemória„  A rendelkezésre álló szabad memória mérete bájtban  "számolás„  Az érvényes újraszámolási mód, eredménye  "Automatikus" vagy "Kézi„  "verzió„  A Microsoft Excel verziószáma szövegként

20 Típusellenörző fügvények (1)  Kilenc munkalapfüggvény, amelyekkel egy érték vagy egy hivatkozás típusa vizsgálható.  Ezek az úgynevezett típusellenőrző függvények az érték típusát vizsgálják meg, és a vizsgálat eredményétől függően IGAZ vagy HAMIS értéket adnak eredményül.

21 Típusellenörző fügvények (2)  HIBA  Eredménye igaz ha az érték a #HIÁNYZIK kivételével valamelyik hibaértékre hivatkozik  HIBÁS  Eredménye igaz ha az érték valamelyik hibaértékre hivatkozik (#HIÁNYZIK, #ÉRTÉK!, #HIV!, #ZÉRÓOSZTÓ!, #SZÁM!, #NÉV? vagy #NULLA!)

22 Típusellenörző fügvények (3)  HIVATKOZÁS  Eredménye igaz ha az érték hivatkozásra mutat  LOGIKAI  Eredménye igaz ha az érték logikai értékre hivatkozik  NEM.SZÖVEG  Eredménye igaz ha az érték tetszőleges, nem szöveget tartalmazó tételre hivatkozik (vegyük észre, hogy ez a függvény üres cellára való hivatkozásnál az IGAZ logikai értéket adja vissza)

23 Típusellenörző fügvények (4)  NINCS  Eredménye igaz ha az érték a #HIÁNYZIK (nincs adat) hibaértékre hivatkozik  SZÁM  Eredménye igaz ha az érték számra hivatkozik  SZÖVEG.E  Eredménye igaz ha az érték szövegre hivatkozik  ÜRES  Eredménye igaz ha az érték üres cellára hivatkozik

24 Típus (1)  Az érték argumentum típusát adja eredményül.  Akkor érdemes ezt a függvényt használni, ha egy másik függvény viselkedése adott cellában lévő érték típusától függ.  TÍPUS(érték)  Érték Tetszőleges Microsoft Excel érték, például szám, szöveg, logikai érték stb.

25 Típus (2)  Ha az érték:  Szám  1  Szöveg  2  Logikai érték  4  Hibaérték  16  Tömb  64


Letölteni ppt "Függvények V Információs függvények. Cella (1)  A hivatkozás bal felső cellájának formázásáról, helyéről, illetve tartalmáról ad információt.  CELLA(infótípus;hivatkozás)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések