Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”."— Előadás másolata:

1 “Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”

2 Készítették: •Balla Marietta •Baricsán Norbert •Birta Bernadett •Szász Balázs • „Cserey-Goga” Iskolacsoport Kraszna X. B osztály Foto rolunk

3 Hogyan lehet tökéletesíteni a számításokat az Excelben? •Az Excel több lehetőséget nyújt a számítások tökéletesítésére: ▫Függvények és képletek használata; ▫Képletek másolása; ▫Adatsorozatok használata. Az Excel program egy számítogépnek tekinthető, amely számtalan megoldási módot biztosít.

4 Milyen cellahivatkozások léteznek? •Három fajta cellahivatkozás létezik: ▫Relatív hivatkozas; ▫Abszolut hivatkozás; ▫Vegyes hivatkozás.

5 Hogyan írunk be egy képletet az Excelbe? =függvény_neve(argumentum) Argumentum:cellák, amelyek behelyettesítve jönnek.

6 Logikai függvények •Az Excelben a logikai műveleteket függvényekkel valósították meg. ▫1.ÉS(logikai_kifejezés1;logikai_kifejezés2;…)  Igazat ad vissza, ha minden benne szereplő logikai kifejezés értéke igaz. ▫2.VAGY(logikai_kifejezés1;logikai_kifejezés2;…)  Igazat ad vissza, ha a paraméterként megadott bármelyik logikai kifejezés igaz. ▫3.NEM(logikai_kifejezés)  A logikai kifejezés ellentettjét adja vissza. ▫4.HA(logikai kifejezés;érték_ha_igaz;érték_ha_hamis)  Ha a logikai kifejezés igaz, akkor az első értéket (a második paramétert), egyébként a második értéket adja vissza. ▫ 5.IGAZ()  ha az összes argumentuma IGAZ, akkor IGAZ értéket ad vissza. ▫6.HAMIS()  ha egy vagy több argumentuma HAMIS, akkor HAMIS értéket ad vissza.

7 Logikai függvények •1.ÉS ▫IGAZ értéket ad vissza, ha az összes argumentuma IGAZ; HAMIS értéket ad vissza, ha egy vagy több argumentuma HAMIS.

8 Logikai függvények •2.VAGY ▫Az IGAZ értéket adja eredményül, ha legalább egy argumentumának értéke IGAZ; a visszatérési érték HAMIS, ha az összes argumentum értéke HAMIS.

9 Logikai függvények •3.NEM ▫Az argumentum értékének ellentettjét adja eredményül. A NEM függvényt akkor használjuk, amikor biztosítani szeretnénk, hogy egy érték egy megadott értékkel ne egyezzen meg.  Ha az argumentum értéke HAMIS, a függvény visszatérési érték IGAZ lesz, ha az argumentum értéke IGAZ, a visszatérési érték HAMIS lesz.

10 •4.HA ▫Más értéket ad vissza, ha a megadott feltétel kiértékelésének eredménye IGAZ, és másikat, ha HAMIS. ▫Logikai_vizsgálat: Tetszőleges érték vagy kifejezés, amely kiértékeléskor IGAZ vagy HAMIS eredményt ad. Például az A10=100 logikai kifejezés, amely kiértékeléskor IGAZ értéket ad, ha az A10 cella tartalma 100, minden más esetben az eredmény a HAMIS érték. Az argumentumban tetszőleges összehasonlító operátor használható.összehasonlító operátor használható ▫Érték_ha_igaz: Ezt az értéket adja a függvény eredményül, ha a logikai_vizsgálat eredménye IGAZ. Ha például az argumentum értéke "Költségvetésen belül", és a logikai_vizsgálat eredménye IGAZ, akkor a HA függvény a "Költségvetésen belül" szöveget jeleníti meg. Ha a logikai_vizsgálat IGAZ és az érték_ha_igaz üresen hagyott, a visszatérési érték 0 (nulla) lesz. Az IGAZ szó megjelenítéséhez használjuk az IGAZ logikai értéket az argumentumban. Az érték_ha_igaz képlet is lehet. ▫Érték_ha_hamis: Ezt az értéket adja a függvény eredményül, ha a logikai_vizsgálat eredménye HAMIS. Ha például az argumentum értéke "Költségvetésen kívül", és a logikai_vizsgálat eredménye HAMIS, akkor a HA függvény a "Költségvetésen kívül" szöveget jeleníti meg. Ha a logikai_vizsgálat HAMIS és az érték_ha_hamis nincs megadva (azaz az érték_ha_igaz után nincs pontosvessző), a visszatérési érték a HAMIS logikai érték. Ha a logikai_vizsgálat HAMIS és az érték_ha_hamis üresen hagyott (azaz az érték_ha_igaz után pontosvessző és a záró zárójel áll), a visszatérési érték 0 (nulla) lesz. Az érték_ha_hamis képlet is lehet. Logikai függvények

11 •4.HA

12 Logikai függvények •5.IGAZ ▫Az IGAZ logikai értéket adja eredményül.  Az IGAZ logikai érték a függvény használata nélkül is bevihető a cellákba és képletekbe egyszerűen az IGAZ érték beírásával. Az IGAZ függvényt elsősorban a többi táblázatkezelő programmal való kompatibilitás megőrzése érdekében tartalmazza a Microsoft Excel.

13 Logikai függvények •6.HAMIS ▫A HAMIS logikai értéket adja eredményül.  A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS szót a munkalapra vagy a képletbe, a Microsoft Excel azt HAMIS logikai értékként fogja kezelni.

14 K önyvészet •http://iskola.nejanet.hu/UserFiles/file/verseny/ 0910/k5.pdfhttp://iskola.nejanet.hu/UserFiles/file/verseny/ 0910/k5.pdf •http://office.microsoft.com/hu-hu/excel- help/CH006252827.aspxhttp://office.microsoft.com/hu-hu/excel- help/CH006252827.aspx •http://clasa10-gasparedit.wikispaces.com - Segédanyagokhttp://clasa10-gasparedit.wikispaces.com


Letölteni ppt "“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”."

Hasonló előadás


Google Hirdetések