Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Microsoft Excel 5. óra Előadó: Jánosik Tamás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Microsoft Excel 5. óra Előadó: Jánosik Tamás."— Előadás másolata:

1 Microsoft Excel 5. óra Előadó: Jánosik Tamás

2 Diagramok készítése A diagramok az adatok grafikus megjelenítésére szolgálnak. Sokszor jobban szemléltetik e diagramok egy folyamat alakulását, számok arányait stb. mint maga a számsor a táblázatban. Ebben a fejezetben megismerhetjük a diagramok létrehozásának fortélyait a diagramok formátum beállításának fogásait.

3 Diagramok felépítése A vizsgálódásainkat egy úgynevezett oszlopdiagramon kezdjük, mert ez a legtöbbször használt diagram típus. Az adatsor az egyes kategóriákhoz rendelt adatokból áll. Ez az összerendelés van megjelenítve a diagramon is: vagyis a vízszintes kategória tengelyen bejelölt kategóriákhoz hozzá vannak rendelve a hozzájuk tartozó adatok az adatsorból. Egy adatsor a nemcsak vízszintesen helyezkedhet el, hanem függőlegesen is. Ilyenkor a kategóriák általában velük párhuzamosan helyezkednek el szintén függőlegesen.

4

5 Egy diagramon több adatsort is ábrázolhatsz
Egy diagramon több adatsort is ábrázolhatsz. Ilyenkor a különböző adatsorok különböző színű vagy mintájú oszlopokkal vannak megjelenítve. A jelmagyarázat azonosítja az adatsorokat.

6 További fő diagram típusok

7 Diagram létrehozása Tartomány kijelölés A diagram létrehozása az ábrázolni kívánt táblázatrész kijelölésével kezdődik. Egy jó kijelölés mindennek az alapja. A kijelölésnél az adatsor lehet sorban, vagy oszlopban. Nem összefüggő tartományról is készülhet diagram, de kijelölésnél ügyelni kell arra, hogy ha képzeletben összetoljuk a kijelölt területeket, akkor négyszög alakú területet kell kapni, mert a diagram varázsló ezt értelmezi jól. (Ne legyen csonka kijelölés!)

8 Példák a kijelölésre:

9

10 A Diagram Varázsló elindítása
A Beszúrás  Diagram parancs vagy az eszköztár  gombja segítségével új diagramot hozhatunk létre. A Diagram Varázsló 4 lépésben létrehozza az általad kért diagramot, amit utólag bármikor módosíthatsz 1. lépés: Elsőként diagramtípust és altípust választhatunk: A leggyakrabban használt diagramok: Kör (perec vagy torta): egy sorozat adatainak megjelenítéséhez. Ezen a diagramon jól látszanak, hogy az egyes értékek hogy aránylanak egymáshoz. Oszlop (sáv, vagy 3D oszlop vagy 3D sáv): Több sorozat megjelenítéséhez használatos. Ezen a diagramon jól látható az adatok alakulása, több sorozat esetén a sorozatok viszonya. Grafikon (más néven vonal, szalag) Az oszlopdiagramhoz hasonló esetekben használjuk. De itt az értékek összekötése miatt szoros kapcsolat van a sorozat értékei között. Pont (XY): léptékhelyes kategóriatengelyű grafikon

11 2. lépés: Tartomány és adatsor beállítás
Módosíthatjuk az ábrázolandó tartományt. Kattintsunk a Tartmomány mező végén levő gombra, és a táblázaton jelöljük ki újra a tartományt! (A végén Enter!) Módosíthatjuk az adatsor elhelyezkedését. (A mintán jól követhetők a változások!)

12 3. lépés: Címkék beállítása
A címeket értelemszerűen be kell gépelni a mezőkbe. A beállítások egyből megjelennek a példadiagramon. Megjegyzés: A többi lap segítségével beállíthatjuk a diagram legfontosabb extra formáit.

13 4. lépés: A diagram helyének megadása
Itt eldöntheted, hogy munkalap új munkalapként, vagy már meglévő munkalapon objektumként jelenjen meg. Új munkalapon: Írjuk a mezőbe a lap nevét. Objektumként itt: A listából kijelölhetjük a munkalapot

14 Diagramok módosítása Az objektumként létrejött diagram beszúródik a táblázatba. Kijelölés: Kattintással kijelölhetjük. Ilyenkor megjelenik a Diagram eszköztár,hogy segítsen a formázásban. Mozgatás: A diagramot a területénél fogva mozgathatjuk. Méretezés: A méretező tappancsoknál fogva méretezhetjük a diagramot.

15 A módosításhoz diagram szerkesztő módba kell átmenni:
Ha a diagramot új lapra hoztuk létre, akkor válasszuk ki a lapot, és máris szerkeszthetjük a diagramot. Ha a táblázatba helyeztük a diagramot, akkor kattintsunk duplán a diagramra, és a helyén szerkeszthetjük a diagramot. Egy oszlopdiagram elemei

16 Fontosabb szerkesztések
Elem kijelölése: Kattintsunk a kijelölendő elemre! A kijelölt elem törlése: A Delete billentyűvel törölhetjük a kijelölt elemet! A kijelölt elem mozgatása: Fogjuk meg a szélénél, és húzással mozgassuk a kívánt helyre!

17 A kijelölt elem méretezése: Fogjuk meg a méretező tappancsánál, és húzással állítsuk be a kívánt méretet! A kijelölt címke szerkesztése: Kattintsunk újra a kijelölt címkébe, és ha megjelenik benne a beszúrási pont, akkor átírhatjuk a tartalmát.

18 A kijelölt elem formázása:
Kattintsunk az eszköztár formázó gombjára, vagy válasszuk a Formátum menüben az adott elem formázása parancsot. (Ha duplán kattintunk az objektumra, akkor is megjelenik a formázó ablak!)

19 Szövegcímkék, feliratok beállítási lehetőségei
Betűtípus: mindaz a betűforma beállítás, amelyet a cellaformázásoknál megismertünk. Mintázat: mindaz a háttér és szegély forma beállítás, amelyet a cellaformázásoknál megismertünk. Igazítás: mindaz az igazítás és írásirány forma, amelyet a cellaformázásoknál megismertünk. Szám: mindaz a számforma, amelyet a cellaformázásoknál megismertünk. (Ez csak a tengelyfeliratoknál van.) Diagram típus módosítás  A gyakoribb típusokat a Diagram eszköztár Minta menüjéből is kiválaszthatjuk. Az összes típus a Diagram  Minta... menüparancs segítségével az előugró űrlapon jeleníthető meg.

20 Címek, jelmagyarázatok pótlása
Címek beszúrása: A Diagram  Diagram beállításai... paranccsal a Címek lapon pótolhatjuk a diagram-, és a tengely címeket. Jelmagyarázat: A Diagram  Diagram beállításai... paranccsal a Jelmagyarázat lapon bekapcsolhatjuk a Jelmagyarázat megjelenítését.

21 Adatsorok tulajdonságainak beállítása
Kategória feliratok: Módosíthatjuk a sorozatokhoz rendelt kategória értékeket.  Név és értékek: Név: a jelmagyarázat szövege (a cellacím helyére tetszőleges szöveget is írhatunk); Értékek: az ábrázolandó adatsor tartománya a táblázatban.

22 Formai beállítások: A kijelölt adatsort a formázó gomb segítségével formázhatjuk. Mintázat: beállíthatjuk, hogy a sorozat oszlopainak kitöltő mintája milyen színű (mintájú) és szegélyű legyen. Feliratok: itt kiválaszthatjuk, hogy mi jelenjen meg az oszlop tetején.  Érték látszik: az oszlopok tetején megjeleníti az Excel az ábrázolt értéket. Felirat látszik: az oszlopok tetején megjeleníti az Excel a kategóriákat.

23 Tengely: Több adatsor esetén, ha az egyik adatsor értékei nagyságrendekkel eltérnek a többiétől (túl kicsi vagy túl nagy), másodlagos értéktengelyt lehet hozzárendelni. Ez az értéktengely a diagram jobb oldalán fog megjelenni. Sorrend: Itt állíthatod be a sorozatok ábrázolásának sorrendjét.

24 Kategória tengely Skála beállítás:
Mintázat: Az osztások helyzetét és más jellemzőit állíthatod be rajta. Felirat beállítások: Betűtípus lapon:  betűformák, Igazítás lapon:  írásirányok, Szám lapon  számforma

25 Értéktengely  Skála: Mintázat: Az osztások helyzetét és más jellemzőit állíthatod be rajta. A Feliratok jellemzőinek beállítása: Betűtípus lapon:  betűformák, Igazítás lapon:  írásirányok, Szám lapon  számforma

26 Pakolt (halmozott) oszlopdiagramok
A pakolt oszlopdiagramoknál az adatsorok adott kategóriához tartozó értékei egymás felett jelennek meg. Így a diagramról leolvasható az sorozat adott kategóriához tartozó összege is. Létrehozása: az űrlapvarázsló 2. Lépésénél válassz oszlopdiagramot, 3. Lépésénél válassz pakolt oszlop altípust. Módosítás: ha véletlenül létrehoztál egy sima oszlopdiagramot, akkor add ki a Formátum  Diagram típus... parancsot. ...az Egyebek gombra kattintva meglátod az Altípus lapot, amelyen kiválaszthatod a pakolt diagram típust.

27 Gyakorlás Nyissuk meg a szamtech - 'zeusz‘ (Y:)\Excel mappából a PL5_1 munkafüzetet, és végezzük el a benne lévő feladatokat! Mentsük el a munkafüzetet a Dokumentumok mappába Diagram1 néven!

28 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Microsoft Excel 5. óra Előadó: Jánosik Tamás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések