Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák."— Előadás másolata:

1 Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák kezelése kapcsolattartás a felhasználóval parancsok értelmezése, karbantartása hibakezelés adatvédelem

2 Az operációs rendszerek főbb részei:
Rendszermag (kernel): Segítségével használhatjuk ki a hardver adta lehetőségeket. Alkalmazói-programozási interfész: Illesztési felület, ami meghatározza, hogy a különböző programok hogyan vehetik igénybe a rendszermag szolgáltatásait. Rendszerhéj (shell): Ez a rész biztosítja a kapcsolattartást a felhasználóval. Megjelenés szerint az operációs rendszer lehet: Karakteres (parancssori) Grafikus

3 Operációs rendszerek csoportosítása működés szempontjából:
Egyfelhasználós, egyfeladatos: Egyszerre csak egy felhasználó használhatta, és csak egy program futhatott. Többfeladatos (multitasking): Egy felhasználó több programot is futtathat egyszerre. Többfelhasználós (multiuser): Egy gépen több felhasználó is dolgozhat egyszerre. Hálózati operációs rendszer: Ezek biztosítják a hálózatok működését.

4 Windows grafikus felület fontosabb elemei:
Asztal

5 Asztalnak nevezzük a Windows indításakor megjelenő képernyőterületet
Asztalnak nevezzük a Windows indításakor megjelenő képernyőterületet. Ez a grafikus felhasználói felület. A munkánk során szükséges ikonok, ablakok és egyéb objektumok fognak itt elhelyezkedni, ezeket odébb tolhatjuk, eldobhatjuk, vagy ideiglenesen félre tehetjük az utunkból. Munkaasztalunkon alapvetően a következőkben ismertetett objektumokkal fogunk találkozni.

6 Tálca A munkaasztal alsó szélén foglal helyet. Segítségével hozzáférhetünk a Windows használatához elengedhetetlen Start menühöz, továbbá könnyedén váltogathatunk futó programjaink között. A tálca jobb szélén, az ún. értesítési területen láthatjuk, hogy aktuálisan milyen nemzeti kiosztás szerint működik a billentyűzetünk (ha több lehetőség közül választhatunk), és láthatjuk a gépünkben működő óra által mutatott időt. Ha az időt jelző számok fölé toljuk az egérmutatót, akkor néhány másodperc múlva a dátum is megjelenik egy sárga keretben.

7 Start menü Segítségével fogunk hozzáférni a futtató programjaink listájához és a Windows rendszer néhány alapvető parancsához. A Start menüben a programok és parancsok listája kategóriánkénti csoportosításban jelenik meg. A Start menü a Windows-zal való munkánk alapja. Segítségével elindíthatjuk programjainkat, módosíthatjuk az alapbeállításokat és kiléphetünk a rendszerből. A Start menüt a Tálcán látható "Start" feliratú gombra kattintva érhetjük el. Ha a billentyűzeten van Windows-emblémával jelölt gomb, a Start menü ennek lenyomásával is bármilyen helyzetben elérhető.

8 Ikonok, parancsikonok A grafikus felületen egy-egy programot, fájlt, mappát, vagy egy program valamely szolgáltatását grafikus elemek azonosítanak. Ezek sorakoznak egymás alatt és mellett az asztalon. Programablakok felépítése futó alkalmazások az asztalon egy-egy téglalap alakú területet foglalnak el. Ezt nevezzük ablaknak. Bal felső sarkában: vezérlőmenü ikonja és az ablak neve Jobb felső sarok: kis méret, előző méret, teljes méret, bezárás ikonok Görgetés: a fel, ill. lefelé mutató nyilakra kattintva, a helyzetjelző szürke téglalap mozgatásával szürke téglalap és a nyilak közti területen (PageUp, PageDn) Átméretezés: ablak sarkának vagy széleinek húzásával A Windows-ban tetszőleges számú ablakunk lehet a képernyőn, mindaddig, amíg a számítógép memória-kapacitása engedi.


Letölteni ppt "Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések