Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapvető tudnivalók A számítógép.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapvető tudnivalók A számítógép."— Előadás másolata:

1 Alapvető tudnivalók A számítógép

2 A számítógép A számítógépet, illetve az azt felépítő részegységeket összefoglaló néven hardvernek nevezzük. A számítógép használatához a központi egységen túl szükség van olyan kiegészítő berendezésekre is, melyek bizonyos feladatkörök ellátásához szükségesek, de a központi egységektől külön állnak.

3 Alapvető tudnivalók A számítógép
Ezek az egységek a perifériák. Ilyen periféria például a nyomtató, a billentyűzet, a webkamera, vagy az egér is. A Windows kezeléséhez elengedhetetlen segédeszköz az egér, ami adatbeviteli eszközként szolgál.

4 Az operációs rendszer A számítógép bekapcsolásakor várni kell, amíg a gép „felébred”, hogy dolgozni tudjunk vele. Ilyenkor töltődik be a rendszerkezelő program, azaz az Operációs Rendszer(rövidítése: OS, az Operating System szavakból). Ennek a programnak a feladata a számítógép alapfunkcióinak a kezelése . (billentyűzet, monitor, nyomtató, programok elindítása, stb.)

5 Az operációs rendszer A Windows egy grafikus Operációs Rendszer, amelynek előnye, hogy a képernyőn bárhol és bármit elhelyezhetünk, és a programok futtatása is sokkal kényelmesebbé válhat. A Windows szó angolul ablakot jelent. A rendszer használata során a képernyőn több egymáson és egymás mellett levő keretezett téglalap található., melynek mindegyike valamit tartalmaz.

6 A számítógép indítása és leállítása
BEKAPCSOLÁS: biztonsági okokból az ajánlott bekapcsolási sorrend: nyomtató vagy egyéb perifériák, monitor, és végül a központi egység. RENDSZERBETÖLTÉS: bekapcsoláskor a számítógép ellenőrzi a részegységei működését, és teszteli a memóriát. Ezt követően a ROM memóriában lévő BIOS betölti az OS-t. HA többféle OS is van a gépen, az indítómenüből kiválaszthatjuk, vagy ráhagyhatjuk , hogy az alapértelmezett induljon el.

7 A számítógép indítása és leállítása
BEJELENTKEZÉS: ha nincs beállítva több felhasználó, úgy a Windows automatikusan bejelentkezik, több felhasználónál ki kell választani, amely kattintással történhet.

8 A kilépést a Start gombon való kattintás után az „ A számítógép kikapcsolása” menüpont kiválasztásával lehet kezdeményezni.

9 Kikapcsolás - Amennyiben munkánk befejeztével szeretnénk a számítógépet kikapcsolni, a Kikapcsolás parancs használata után kattintsunk a "Leállítás" feliratra. Ekkor a Windows rendszer leáll, majd egy üzenettel tudtunkra adja, hogy a számítógép kikapcsolható. Újraindítás - Bizonyos esetekben szükség lehet a számítógép újraindítására. (pl. valamilyen alapbeállítás megváltoztatása után a rendszer igényelheti az újraindítást, hogy az új beállítás érvényt kapjon.) Ebben az esetben a Leállítás parancs használata után válasszuk az "Újraindítás" parancsot. Ennek hatására a Windows rendszer végrehajtja a teljes leállási, majd a teljes indulási folyamatot. Ezután újra be kell jelentkeznünk, ha szeretnénk tovább dolgozni. .

10 Készenlét Készenléti állapotban a számítógép egésze alacsony fogyasztású állapotra vált, amelyben a géphez csatlakoztatott eszközök (például a képernyő és a merevlemezek) kikapcsolnak, így a számítógép kevesebb áramot fogyaszt. Amikor újra használni szeretnénk a számítógépet, az gyorsan visszaáll készenléti állapotról normál üzemmódra, és az asztal pontosan úgy jelenik meg, mint akkor, amikor otthagytuk a gépet. A készenléti állapot különösen hasznos a hordozható számítógépek esetében, ahol a telep energiájának megtakarítása lényeges szempont

11 A képernyő részei

12 Windows alapfogalmak Az ablak egy olyan kicsi, vonalakkal bekerített rész, amin belül "zajlik az élet". Magyarul egy kicsi tér, amin belül valamilyen többé-kevésbé fontos információt találunk meg. A Windows nagyszerűsége, hogy egyszerre több ablakot is meg lehet jelentetni a képernyőn, sőt ezek valamennyien láthatóak is egyszerre! Az ablakra két jellemző példa:

13 Az ablakok felépítése A bal oldali ábrán egy egyszerű szövegszerkesztő alkalmazás látható. A felső sorban kék háttérben fehér színnel látható a munkafile és az alkalmazás neve (Névtelen - WordPad). Az ablak jobb felső sarkában van a 3 méretváltoztató gomb.  A cím alatti sorban, a menüsorban halványszürke háttér előtt fekete betűkkel közvetlenül találhatók a menüpontok. Ezek ebben a programban a következők: Fájl, Szerkesztés, Nézet, Beszúrás, Formátum, Súgó. A menüpontok programonként változnak! Alatta vannak az ikonok. Ezek általában kicsi színes ábrák. Ezek a kicsi rajzos ábrák a programoktól kicsit eltérően speciális tulajdonsággal bírnak, például új fájl kezdése, megnyitás, mentés, nyomtatás,  stb.

14 Windows alapfogalmak Menüsor gyakorlatilag annyiféle létezik, ahány Windows alatti program van. A menüsorok 99 %-a úgynevezett legördülő menü. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egyik menüre rábökve sok apróbb almenü jelenik meg egy kicsi ablakban, a menüpont alatt. A jobb oldali képen éppen a "Jegyzettömb" program látható, amint a "File" menüje legördül.

15 Ablakok elrendezése A Windows az ablakok hagyományos ide-oda tologatásán és átméretezésén túl is nyújt néhány lehetőséget a munkaasztal átrendezésére.  A Tálcán kattintsunk egy "ikonmentes" helyre az egér jobb gombjával, mire a bal oldali kis táblázatot kapjuk. Itt látható néhány hasznos lehetőség is. Például az ablakok elrendezése lépcsőzetes, vízszintes, illetve függőleges módon Eme elrendezések csak az éppen nem ikon állapotú ablakokra vonatkoznak, de azoknál igen hasznosak. Szintén jó ötlet az Asztal megjelenítése, melynek segítségével a túlzsúfolt asztalt lehet újra előcsalogatni.

16 A számológép program Ez a program a Start\Programok\Kellékek programcsoportban van. Használata igen célszerű és nagyon egyszerű. Mint ahogy minden fontosabb zsebszámológép-gyártónál van tudományos, illetve egyszerűsített kalkulátor, úgy itt a Windows-on belül is megtalálható eme két fajta. Nagysága nem állítható be, mindkét változat mérete eleve adott. A programnak mindössze három főmenüje van: Szerkesztés, Nézet, valamint Súgó néven, mint az a bal oldali képen is látható. Nézzük sorra a menüpontokat!

17 Az intéző Ez a program a Windows beépített fájlkezelője. Indítás: Start\Programok\Windows Intéző, (esetleg: Start\Programok\ Kellékek\Windows Intéző) Az alkalmazás képe alapvetően két panelből áll. A bal oldaliban láthatjuk, hogy éppen hol állunk, míg a jobb oldaliban láthatjuk az aktuális hely tartalomjegyzékét. Az előbbiek alapértelmezésben vannak, de ez is alakítható. Az "Asztal" nevű ikon alatt találhatjuk a munkaasztalon lévő legfontosabb ikonokat.

18 Az intéző Ezek a bal oldali ábrán: Dokumentumok, Sajátgép,. Amelyik ikon alatt további struktúrális mélység található, ott láthatunk egy bekeretezett + vagy - jelet. Ha egy ilyen ikonra + jelnél duplán rákattintunk (vagy megnyomjuk rajta lévő fénymutatónál a numerikus billentyű + jelét), akkor az ikon megnyílik és megmutatja a belső tartalmát a bal és a jobb oldalon egyaránt


Letölteni ppt "Alapvető tudnivalók A számítógép."

Hasonló előadás


Google Hirdetések