Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép felépítése és működése I. óra Projekt je financovaný z dotácií Ministerstva dopravy-pôšt a telekomunikácií SR.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép felépítése és működése I. óra Projekt je financovaný z dotácií Ministerstva dopravy-pôšt a telekomunikácií SR."— Előadás másolata:

1 A számítógép felépítése és működése I. óra Projekt je financovaný z dotácií Ministerstva dopravy-pôšt a telekomunikácií SR

2 Personal computer (pc) - személyi számítógép  Munkaeszköz – szövegek írása, tervrajzok készítése, könyvelés, adatok kezelése, pénztárgép…  Tanulás – házi feladatok elvégzése, dolgozatok megírása, nyelvtanulás, egyéb más ismeretek megszerzése…  Szórakozás – zenehallgatás, hangok feldolgozása, képek tárolása és szabása, animációk és videók készítése és megtekintése, játék…  Kommunikáció – internet adta lehetőségek, elektronikus levelezés, közvetlen beszélgetés, vidotelefonálás, kapcsolatfelvétel a világ bármely pontján élő emberekkel…

3 Personal computer (pc) - személyi számítógép felépítése:  Hardware – a pc kemény része  Azok az elektronikus komponensek, amelyek fizikailag alkotják a számítógépet  (agy, monitor, billentyűzet, egér, nyomtató…)  Software – a pc puha része  Parancsok és információk összessége.  Programok, melyek az ember és a számítógép közti kommunikációt közvetítik, lehetővé téve működését. A kettő csak együtt működik, fejlesztésük is párhuzamos. A programok fejlődése tette lehetővé a mindennapi ember számára is a pc használatát.

4 A hardware: a pc felépítése A pc típusai: asztali számítógép, laptop és notebook, pda Az agy – a pc központi szerve; doboz (ház, vagy torony), amely tartalmazzaa processzort, a memóriákat, a telepet, ventillátort. Az elülső részén található a bekapcsológomb. Hozzá csatlakoztatjuk hátul a számítógép további komponenseit. A monitor – a munkafelület megjelenítésére szolgál, adatok és információk kivitelét teszi lehetővé. Típusai: TRC monitor és LCD monitor. Mérete col-ban van megadva. A billentyűzet – adatok és szövegek bevitelére szolgál. 101 gomb található rajta. Nyelvezete mindig az adott országhoz van beállítva, amely program segítségével megváltoztatható. Az egér – elősegíti a programok közti közlekedést. Megkönnyíti a programok kezelését, indítását, bezárását. A nyomtató – szövegek, képek külső megjelenítését teszi lehetővé. Lehet tintasugaras és laser. Egyéb komponensek: a scanner, hangfal, webkamera, plotter, projektor

5 A software: a pc felépítése - Parancsok és információk összessége. Olyan programok, amelyek lehetővé teszik az ember és a pc közti kommunikációt. A legfontosabb – az operációs rendszer Grafikus felhasználói felület, amely a pc bekapcsolásakor automatikusan elindul. A legismertebb a MICROSOFT cég Windows (ablakok) nevű operációs rendszere. Milyen feladatokat lát el?- beállítani a gép működését, - irányítja a gép komponenseinek működését, - kommunikációs eszköz a hálózatban, - programok indítását, - másolni, áthelyezni, törölni a gépben tárolt adatokat. További programok: az Office csomag (szövegszerkesztő, táblázatkezelő…), könyvelőprogram, képeditorok, zene-és filmlejátszók, játékok…

6 Mielőtt a számítógépet bekapcsolnánk:  A gépnek nem felel meg a magas hő és a poros környezet.  Fontos, hogy az elhelyezés magassága megfeleljen a felhasználónak.  Étkezni és italt fogyasztani a gép közvetlen közelében (használatkor) nem ajánlatos (elektromos eszközről van szó).  A monitort képernyőjét ne fogdozzuk össze.

7 A számítógép indítása:  Bekapcsoljuk az agy elülső részén található gombbal, majd a monitort is elindítjuk.  Ha több felhasználója van a gépnek, kéri az egyik indítását (a mi esetünkben ez a „student”) – a kurzort az egérrel fölé visszük az ikonnak, és a bal gombra kattintva indítjuk.  Az egér használata – a képernyőn egy kurzort mozgat, amellyel a programokat kijelöljük, indítjuk el.  Két gombja van: a bal gomb segítségével végezzük el a feladatainkat. Egyszeri kattintással kijelölünk, kétszeri kattintással elindítjuk a programot, vagy megnyitjuk az ablakot.

8 Az asztal – pracovná plocha  Különböző ikonok találhatók rajta (programok és dokumentumok ikonjai). Ezek kijelölhetőek, mozgathatóak, elindíthatóak az egér segítségével.  Alul található a tálca (hlavný panel).  Bal oldalán a Start menü (zöld, benne a start felirat), jobb oldalt a pontos idő és a dátum jelenik meg.  Kattintsunk a Tento počítač ikonra kétszer. A windows ablakok rendszere. Megnyílt egy ablak, amely nagyítható, a tálcára helyezhető és bezárható. Az ablak jobb felső sarkában található három ikon segítségével. A piros x minden esetben az ablak bezárását jelenti.

9 Beállítások és kikapcsolás:  A kurzort az egérrel vigyük a Start menüre és a bal gombbal egyet kattintva elindítjuk azt.  Haladjunk fel a kurzorral a Nastavenia sorig. Mellette megjelenik egy segédablak, ahol a kurzort az Ovládací panel-re húzzuk és a bal gombbal klikkelünk.  A megjelent ablakban tudjuk a számítógép működését beállítani.  Miestné jazykové nastavenia – az idő és a dátum beállítása.  Myš – az egér beállítása.  Zobrazenie – a képernyő beállításai.  Systém – metekinthetőek a gépünk paraméterei. A gép kikacsolása: mindig a következő műveletsor alapján történik!!! Minden ablakot a képernyőn a x-el kikapcsolunk, majd a Start menüre visszük a kurzort. A vypnúť počítač sorra bal gombbal klikkelünk egyet. Megjelenik a kikapcsolás ablak, majd a vypnúť ikonra bal gombbal egyet klikkelünk. A gép automatikusan kikapcsol, nem nyomjuk meg a kikapcsológombot!!! Majd manuálisan kikapcsoljuk a monitort, mikor a kis lámpája narancssárgán világít.


Letölteni ppt "A számítógép felépítése és működése I. óra Projekt je financovaný z dotácií Ministerstva dopravy-pôšt a telekomunikácií SR."

Hasonló előadás


Google Hirdetések