Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Operációs rendszerek Bevezetés. Az operációs rendszer fogalma   Az operációs rendszer olyan programok összessége, amelyek vezérlik az alkalmazásokat,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Operációs rendszerek Bevezetés. Az operációs rendszer fogalma   Az operációs rendszer olyan programok összessége, amelyek vezérlik az alkalmazásokat,"— Előadás másolata:

1 1 Operációs rendszerek Bevezetés

2 Az operációs rendszer fogalma   Az operációs rendszer olyan programok összessége, amelyek vezérlik az alkalmazásokat, elosztják, ütemezik az erőforrásokat, kezelik a hardvert és biztosítják a felhasználó és a számítógéprendszer közti kommunikációt.

3 Operációs rendszerek típusai   Egyfelhasználós, egyfeladatos: az első operációs rendszerek (DOS).   Egyfelhasználós, többfeladatos: egy felhasználó több feladatának végrehajtására képes egy időben (Windows 7).   Többfelhasználós többfeladatos: több felhasználó több feladatának végrehajtására képes egy időben (Windows server, unix).

4 4 Az operációs rendszer feladatai  Programok betöltése és futtatása  Perifériák kezelése  Kapcsolattartás a felhasználóval  Adattárolás megvalósítása (fájlkezelés)  Parancsok értelmezése és végrehajtása  Hibák kezelése

5 5 A szoftverek csoportosítása Operációs rendszerek (Rendszerszoftverek) Rendszerközeli programok (segédprogramok, programfejlesztő eszközök) Felhasználói programok DosVírusirtók Szövegszerkesztő (Word) Windows 95 Tömörítők Táblázatkezelő (Excel) Windows 98 LemezkarbantartókBemutatókészítő (PowerPoint) (PowerPoint) Windows NT Programozási nyelvek fordítói stb. Adatbáziskezelő (Access) Windows 2000 Képszerkesztők Windows XP Videószerkesztők stb. Windows 7 Egyedi célú szoftverek Windows 8 Linux stb.

6 Mappák és fájlok kezelése   Az Intézővel: létrehozás, átnevezés, törlés, másolás, áthelyezés, küldés

7 7 A Windows használata Bevezetés

8 8 A Windows képernyő felépítése  Ikonok: Az ikonok kis méretű ábrák, amik fájlokra, mappákra, programokra mutatnak.  Ikonok: Az ikonok kis méretű ábrák, amik fájlokra, mappákra, programokra mutatnak.  Asztal (Desktop): Az asztalon helyezkednek el a Windows speciális ikonjai. Az asztalon elhelyezhetjük a saját ikonjainkat.  Asztal (Desktop): Az asztalon helyezkednek el a Windows speciális ikonjai. Az asztalon elhelyezhetjük a saját ikonjainkat.  Tálca: Ezen található a Start menü, valamint ezen jelennek meg az egyes elindított ablakok és programok jelképei.

9 9 A Windows képernyő felépítése

10 10 A tálca  A Tálca az éppen futó programok közötti váltásra szolgál. A Tálca beállításától függően egyéb dolgok, pl. a pontos idő is megjelenhetnek rajta.  A Tálcán található a Start gomb is, mellyel a következő feladatokat tudjuk elvégezni  Programok indítása  Rendszerbeállítások  Intéző elindítása  Állományok, mappák keresése  Kilépés a Windows -ból

11 11 Ablak típusai  Programablak, más néven alkalmazásablak a programok elindításakor jelenik meg  Párbeszédablak akkor jelenik meg, ha a program az általunk kiadott parancsot csak további információk segítségével tudja elvégezni.

12 12 Ablak részei

13 13 Ablak mozgatása  Egy program ablakát a címsor megragadásával mozgathatjuk el. A nyilat felvisszük a címsorra, lenyomjuk, és lenyomva tartjuk az egér gombot mindaddig, míg arra a helyre nem kerül az ablak, ahol látni szeretnénk. Címsor: az ablak tetején található, a program nevét tartalmazó vízszintes sáv.

14 14 Ablak átméretezése 1. Az ablak jobb felső sarkában található gombokkal  Minden programablak jobb felső sarkában három gombot találunk:  az Elrejt  a Maximalizál/Visszaállít  a Bezár gombot. 2. Az egér segítségével az ablak szélére állva.  Egy ablak mérete oldalvonalának vonszolásával is megváltozik. Ha az egeret az oldalvonalra visszük kettős nyíl jelenik meg. Ekkor lenyomjuk a bal egérgombot, és lenyomva tartva húzzuk az egeret addig, míg a szükséges méretet meg nem kapjuk.


Letölteni ppt "1 Operációs rendszerek Bevezetés. Az operációs rendszer fogalma   Az operációs rendszer olyan programok összessége, amelyek vezérlik az alkalmazásokat,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések