Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető."— Előadás másolata:

1 Operációs rendszerek

2 Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető utasítássorozat.

3 Csoportosítás Szoftverek Operációs rendszer Működteti a szgépet. Pl: Windows, Linux, Unix, OS/2, DOS Fejlesztői A segítségével lehet programokat készíteni. Felhasználói Egy feladat megoldására készült program. Pl: Word, Excel, Power Point

4 Az operációs rendszer: A számítógépszoftver része, olyan programrendszer, ami betölti és vezérli a gépen futó programokat (alkalmazásokat), elosztja, ütemezi az erőforrásokat, kezeli a hardvert, biztosítja a felhasználó és a számítógéprendszer közötti kommunikációt.

5 Funkciói:  A hardver szabályozása  Programok futtatása  Hibakezelés  Kommunikáció a felhasználóval  Kapcsolattartás a futó programok között  Adatvédelem biztosítása

6 Típusai Általános célú:  Egyfelhasználós (monsuer) Egyfeladatos Többfeladatos (multitasking)  Többfelhasználós  Egyfeladatos (batch processing)  Többfeladatos (multiprograming) Speciális célú: Hálózati Valós idejű (real time)  Interaktív rendszerek (párbeszédes)  Nem interaktív rendszerek  Mikrogépes, kisgépes, nagygépes rendszerek

7 Egyfelhasználós és egyfeladatos: Az első operációs rendszerek voltak. Legismertebb képviselője: DOS (Disk Operating System) Többfeladatos: Egy felhasználó több feladatának időben párhuzamos (konkurens) végrehajtását végezheti egyetlen gépen. Pl: Windows

8 Kötegelt (Batch) feldolgozás: Az operációs rendszer egymástól független munkák végrehajtási igényeit fogadja. Ezekből parancskötegek (Batch) hozhatók létre, amelyek egymást követően hajtandók végre. Fontos tartozéka a munkavezérlő nyelv (Job Control Language), amelynek feladata a kötegekbe foglalt munkák futtatása.

9 Multiprogramozás: A központi egységet valamilyen ütemezési stratégia szerint ciklikusan rendelik hozzá a tárban elhelyezett programokhoz (folyamatokhoz), kihasználva azok kényszerű várakozási időit. Abban kül. a multitaskingtól, hogy több felhasználó feladatát is képes egyidejűleg elvégezni, akár egyetlen CPU-val is. Védelmi feladatai fontosak és sokrétűek. Lehet interaktív v. nem interaktív változata. A multiprogramozható rendszerek kizárólag egyben hálózatos rendszerek is.

10 Multitask: Egy időben futtatható program. Párhuzamos programvégrehajtás, a rendszer képes több programot „egyszerre” futtatni. Valójában –ha csak egy processzoros a szgép- nem jelent tényleges párhuzamos futtatást, csupán a processzor gyorsan egymás után felváltva használják a programok.

11 Valós idejű (Real Time): Folyamatvezérlési feladatokra fejlesztették ki (gyártási folyamatok, közlekedési lámpák vezérlésére) A gépbe az adatok is érzékelőkről érkeznek. OP. rendszer feladata ezek elemzése és az eredménytől függő vezérlő mechanizmusok aktiválása. A feladatok elvégzését szigorú időkorlát köti. A paramétereket csúcsterhelésre kell beállítani. Jellemző az eseményvezérelt jelleg. A szigorú követelmények miatt gyakori a hardver megduplázása.

12 Mikro-, kis - és nagygépes: A hardver mérete a döntő szempont. Ilyen osztályzás csak úgy készíthető, ha megadjuk az időpontot is, mert a gyorsuló technológiai fejlődés miatt, ami ma nagynak számít, az lehet, hogy holnap már kicsi.

13 Felhasználói felület változásai Grafikus Kezelése egérrel, az ikonra kattintással történik Karakteres Kezelése billentyűzettel, parancsok begépelésével történik.

14 Graphics User interface: (GUI) Képi metaforákkal és vmilyen mutatóeszközökkel a karakteres szövegszerkesztővel segített párbeszédet biztosít. Önálló komponensnek tekinthető, a héj is az API-n keresztül tart kapcsolatot a rendszermaggal. A fontosabb feladatokra a rendszermagot és a rendszerhéjat is felkészítették, ez nem teljeskörű. Az OP.r. mérete határt szabhat ennek. A rendszer rugalmasságát növelni lehet a rendszermagtól független szervízprogramcsomaggal.

15 Menüvezérelt: Az ablakokban kiadható parancsokat tartalmazzák. Szerepük, hogy a sok parancs megtanulásától megkíméljenek minket. Az aláhúzott betűk a menüelem gyorsabb kiválasztását segítik. A fontosabb parancsokhoz gyorsbillentyűk is tartoznak. A parancs mögötti 3 pont az jelenti, hogy dialógusablak tartozik hozzá.

16 PC indítási folyamata BIOS: (Basic Input-Output System) A rendszermag segítségével a perifériák kezelése teljesen az OP.r. hatáskörébe került. hardver tesztet operációs rendszer indítása kezdő rekord megtalálása. Rendszermag: Bizonyos funkciói a felhasználók számára hozzáférhetetlenek. Ilyen például a CPU-t, a memóriát és a megszakításokat, általában a hardvert közvetlenül kezelő funkciók.


Letölteni ppt "Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések