Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Operációs rendszerek 1. Takács Béla 2011..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Operációs rendszerek 1. Takács Béla 2011.."— Előadás másolata:

1 Operációs rendszerek 1. Takács Béla 2011.

2 Miről lesz szó? 1. Az operációs rendszer fogalma,
Kialakulása, feladatai Fajtái csoportosítása Hány bites? Milyen platformon fut? Működési módok alapján: Karakteres, grafikus felületű Kötegelt feldolgozású, időosztásos, valós idejű Jellemzői Alapfogalmak

3 Az operációs rendszer fogalma 1.
Az operációs rendszer - egy olyan programrendszer, amely elosztja az erőforrásokat vezérli, és ütemezi a programok végrehajtását, biztosítja a kommunikációt a felhasználó és a gép között.

4 Az operációs rendszer fogalma 2.
Alapfogalmak értelmezése: Programrendszer - több programból áll Erőforrás - A fontosabb hardverelemek és a szoftver Ütemezés - egyszerre több program fut Kommunikáció – kiírja, hogy a gép mit kér a programfuttatáshoz, kiadja az eredményeket, vagy az esetleges hibákat.

5 Az operációs rendszer története 1.
Az első számítógépeknek (régi nagy gépeknek) lényegében nem volt operációs rendszere. Később 60-as, 70-es években megjelentek a különböző vezérlő programok (pl. CP/M), amiből aztán kifejlődtek az egyre bonyolultabb, és többet tudó operációs rendszerek. Jó pont ha valaki tudja, mit jelent a CP/M ? Az operációs rendszernek egyre több feladatot kellett megoldani!

6 Az operációs rendszer feladatai
A felhasználói felület biztosítása memóriakezelés perifériakezelés állománykezelés folyamatok szervezése hibakezelés védelem

7 Az operációs rendszer története 2.
Az első jelentősebb operációs rendszer (régi a UNIX (1969.), amelynek számos változata van még használatban. PC-s operációs rendszerek: DOS (Disk Operating System) s ennek változatai: MS-DOS, PC-DOS, DR-DOS, Free- DOS, … … a továbbiakra egyelőre nem térek ki!

8 Az operációs rendszer csoportosítása 1.
Felület szerint: Karakteres pl. DOS, UNIX, .. Grafikus pl. Windows 95, … Felhasználók és feladatok száma szerint: Egy feladatos (single task) DOS Több feladatos (multitask) Egy felhasználós (Single user) Hálózatos operációs rendszerek Windows NT, Novell Netware, .. Több felhasználós (Multi user)

9 Példák a beviteli felületekre
Karakteres felület Grafikus felület

10 Az operációs rendszer csoportosítása 2.
Feldolgozás alapján: (magyarázat később!) Kötegelt feldolgozás (batch) Időosztásos (Time-sharing) Valós idejű (real-time) Platform alapján: (Operációs rendszer + számítógép fajta) Hány bites számítógépen fut? 8-, 16-, 32-, 64-, 128-bites Egy processzoros – több processzoros? Egy magos – több magos?

11 A time-sharing fogalma
Időosztásos működési mód A számítógép gépidejét felosztják időszeletekre, amikből a felhasználók kaphatnak, azaz akkor foglalkozik a gép az ő programjukkal.

12 A valós idejű (real-time) fogalma
Folyamatirányításban alkalmazzák ezt a működési módot Az egyes folyamatelemekhez prioritásokat rendelnek és mindig a nagyobb prioritású program fut.

13 Az operációs rendszer csoportosítása 3.
Felépítés alapján Host-terminal (nagygépes rendszereknél) Szerver – kliens (kiszolgáló – ügyfél) hálózati alkalmazások

14 Az operációs rendszer felépítése (egyszerűsített)
Kernel (rendszer mag) Shell (héj)

15 Az operációs rendszer felépítése
Nem kell lerajzolni!


Letölteni ppt "Operációs rendszerek 1. Takács Béla 2011.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések