Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Operációs rendszerek Microsoft Windows XP. 2  A számítógéppel végzett munka alapja az adat, melynek tárolása az alapműveletek közé tartozik.  Az adat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Operációs rendszerek Microsoft Windows XP. 2  A számítógéppel végzett munka alapja az adat, melynek tárolása az alapműveletek közé tartozik.  Az adat."— Előadás másolata:

1 1 Operációs rendszerek Microsoft Windows XP

2 2  A számítógéppel végzett munka alapja az adat, melynek tárolása az alapműveletek közé tartozik.  Az adat a háttértárolón biztonságosan tárolható akár több éven keresztül.  A munka közben azonban a számítógép belső tárában, egy RAM típusú tárban kell lenni az adatnak, csak így végezhető vele művelet. Az adatok tárolása - ismétlés

3 3 Az adatfelejtő felhasználói belső tár  A RAM-ot a felhasználó írhatja olvashatja, ide kerül a számítógépes munkavégzés során minden elindított program utasítása, valamint adat, részadat.  A gép kikapcsolásakor elveszti tartalmát

4 4 Az adatőrző belső tárak jellemzése  Olyan véletlen elérésű operatív tár, ahová a felhasználó soha (ROM) vagy csak speciális körülmények esetén írhat (EPROM, EEPROM, Flash – speciális EEPROM).  Mérete állandó, tartalma ritkán változhat  Az adatokat a számítógép kikapcsolt állapotában is megőrzi.  Az alaplapon lévő, azzal együtt forgalmazott kiemelten fontos ilyen tár: BIOS (basic input output system).

5 5 BIOS  Alapvető I/O rendszer az alaplapon  Számítógépbe beépített programok összessége.  Feladatai:  hardverelemek ellenőrzése  az operációs rendszer kulcselemeinek betöltése az adatfelejtő tárba (dinamikus RAM) BIOS (basic input output system)

6 6 A számítógép kikapcsolt állapotban

7 7 Az operációs rendszer betöltődése

8 8 A felhasználói programok futtatása

9 9 Adattárak az alaplapon BIOS RAM

10 10 A számítógépes munka feltételei  Hardver  Szoftver  A kettő együttesét működtetni tudó ember

11 11 Mit nevezünk szoftvernek? Egy adott számítógépcsaládon működő program, Egy adott számítógépcsaládon működő program, a hozzá kapcsolódó adatok, a hozzá kapcsolódó adatok, és a felhasználó számára készült dokumentáció együttesét nevezzük szoftvernek. és a felhasználó számára készült dokumentáció együttesét nevezzük szoftvernek.

12 12 Az operációs rendszer egy speciális szoftver  Vezérli, irányítja a hardvert  Kapcsolatot tart a felhasználóval  Lehetővé teszi felhasználói programok futtatását  Gondoskodik az adatok biztonságos tárolásáról

13 13  DOSWindows  Mac OS  UnixLinux Melyek az ismert operációs rendszerek? RedHat, Suse, Debian

14 14 Hogyan fejlődött a Windows?

15 15 Az operációs rendszerek csoportosítása?  Felhasználók száma szerint (monouser, multiuser)  Egy időben futtatható programok száma szerint (egyfeladatos op.r. - monotask, többfeladatos - multitask)  Hálózatos lehetőségek szerint (DOS – Windows NT, Linux)  Felhasználói felület (Parancssori v. karakteres – Grafikus )

16 16 Hogyan használjuk az operációs rendszert?  Parancsok kiadásával

17 17 Windows XP operációs rendszer  többfelhasználós (multiuser)  többfeladatos (multitasking): egy időben több program futtatható  hálózati operációs rendszer  grafikus felhasználói felületű (GUI)

18 18 A felhasználói felület  Parancsok kiadásával MUNKAASZTAL TÁLCA START MENÜ

19 19 A Windows XP indítása, leállítása  Indításnál elképzelhető, hogy jelszót kell megadnunk.  A leállítás

20 20 Ablakok fajtái I.  ProgramablakPárbeszédablak

21 21 Ablakok fajtái II. Dokumentumablak

22 22 Ablakok mérete I.  A teljes képernyős méret

23 23 Ablakok mérete II.  A méretezhető közepes méret

24 24 Ablakok méretezése III.  A kis méret

25 25 IKONOK fajtái  Parancsikon  Ikon

26 26 Programok indítása 1.  A Windows XP Start menüjéből...

27 27 Programok indítása 2.  A klasszikus Start menüből...

28 28 Konfigurálás - Start menü/Beállítások/Vezérlőpult

29 29 Konfigurálás - Tálca, Start menü/Tulajdonságok

30 30 Súgó használata

31 31 Állománykezelés - állomány  állomány (fájl): logikailag összetartozó adatok halmaza egy háttértáron, saját azonosítóval  azonosító: név.kiterjesztés név: felhasználó adhatja kiterjesztés: az állomány típusa  az állományok karbantartását egy ún. fájlkezelő programmal végezhetjük el. Pl.: Windows Intéző, Windows Commander...

32 32 Állománykezelés - könyvtár  A hierarchikus könyvtárszerkezet az állományok csoportosítását teszi lehetővé  Főkönyvtár: minden háttértárolón van egy főkönyvtár, itt lehet állomány, illetve alkönyvtár is, jele: \ (backslash)  Az alkönytárakban is lehetnek állományok, illetve újabb alkönyvtárak, az alkönyvtárakat a felhasználó nevezheti el  A Windows XP rendszerben az alkönyvtár neve: mappa

33 33 Állománykezelés - meghajtó  A meghajtó a háttértárak neve az állománykezelésben: meghajtó egység + adathordozó = háttértár  A meghajtók jelölése az angol ábécé betűivel és kettősponttal történik: A: - flopi meghajtó (ha van) B: - második flopi meghajtó (ha van) C: - merevlemez vagy egy partíciója D: - Z: - további meghajtók (háttértárak)  Elérési út: egy állomány pontos helyének leírása a tanult objektumok segítségével, egymástól \ jellel elválasztva.  Elérési útra példa: C:\Dokumentum\Rajzok\logo.jpg

34 34 Állománykezelés - Windows  A Windowsban egy ún. hierarchikus objektumszerkezet tartalmazza a meghajtókat is.  Legfőbb elemei:  Asztal: minden objektum ebből nyílik  Sajátgép: az Asztal objektuma, itt találjuk a meghajtókat is  Lomtár: az Asztal objektuma, ide kerülnek a törölt adatok alapbeállítás szerint, itt csak a végleges törlés és a visszaállítás parancsa használható az állományokra, alkönyvtárakra.


Letölteni ppt "1 Operációs rendszerek Microsoft Windows XP. 2  A számítógéppel végzett munka alapja az adat, melynek tárolása az alapműveletek közé tartozik.  Az adat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések