Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kliens-szerver architektúra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kliens-szerver architektúra"— Előadás másolata:

1 Kliens-szerver architektúra

2 Története A kliens-szerver kifejezést először az 1980-as években használták olyan számítógépekre amelyek hálózatban működtek. A ma ismert modell a 80-as évek végén vált elfogadottá. A kliens-szerver szoftver architektúra egy sokoldalú, üzenetalapú és moduláris infrastruktúra amely azért alakult ki, hogy a használhatóságot, rugalmasságot, együttműködési lehetőségeket és bővíthetőséget megnövelje a centralizált, nagygépes, időosztásos rendszerekhez képest.

3 Kliens A kliens olyan számítógép amely hozzáfér egy (távoli) szolgáltatáshoz, amelyet egy számítógép hálózathoz tartozó másik gép nyújt. A kifejezést először önálló programmal nem rendelkező végkészülékekre illetve terminálokra alkalmazták amelyek legfontosabb szerepe az volt, hogy a hálózaton keresztül kapcsolatba lépjenek az időosztással működő nagygépekkel és elérhetővé tegyék azok szolgáltatásait. Jellemzői: Kéréseket, lekérdezéseket küld a szervernek A választ a szervertől fogadja. Egyszerre általában csak kisszámú szerverhez kapcsolódik Közvetlenül kommunikál a felhasználóval, általában egy GUI-n ( Grafikus felhasználói felület) keresztül

4 Kiszolgáló ( szerver ) A kiszolgáló vagy szerver általában olyan nagyteljesítményű számítógépet, illetve szoftvert jelent, ami más gépek számára a rajta tárolt vagy előállított adatok felhasználását, a kiszolgáló hardver erőforrásainak (pölö: nyomtató, háttértárolók, processzor) kihasználását, illetve más szolgáltatások elérését teszi lehetővé. Jellemzői: Passzív, a kliensektől várja a kéréseket A kéréseket, lekérdezéseket feldolgozza, majd visszaküldi a választ Általában nagyszámú klienshez kapcsolódik egyszerre Általában nem áll közvetlen kapcsolatban a felhasználóval A kiszolgálókat többféleképpen csoportosíthatjuk, például: a funkciójuk szerint, például webkiszolgálók, FTP- kiszolgálók, adatbázis-kiszolgálók; a kiszolgált kör alapján, például internetes kiszolgálók, intranetes kiszolgálók; a teljesítményük alapján.

5 A kliens-szerver olyan architektúra amely elválasztja egymástól a klienst és a szervert, és az esetek nagy többségében egy számítógép hálózaton alakítják ki. A hálózat klienseit és szervereit más néven csomópontnak is nevezhetjük. A kliens-szerver architektúra legalapvetőbb formájában mindössze kétfajta csomópont van, a kliens és a szerver. Ezt az egyszerű architektúrát két szintűnek hívják. Bonyolultabb architektúrák is léteznek amelyek 3 különböző típusú csomópontból állnak: kliensből, alkalmazás szerverből valamint adatbázis szerverből Ezt három szintű architektúrának hívják, és a leggyakrabban alkalmazott a kliens-szerver megoldások közül. Amelyek kettőnél több szintet tartalmaznak többszintű és n-szintű architektúrának is nevezzük.

6 A kliens-szerver achitektúrában azt a gépet, amely a felhasználóval kommunikál front-end-nek hívjuk, azt amelyik a háttérben az adatbázis műveleteket végzi back-end-nek. A modern adatbázismotoroknál a kettő között biztonsági hálózatot hozhatunk létre titkosítás segítségével. Mivelhogy az adatbázishoz csak a kliens gépről lehet hozzáférni különböző biztonsági szinteket lehet bevezetni a kliens gépnél ülő felhasználó jogai alapján. A modern adatbázisszervereknél a következőképpen van a megosztás: az adatbázisszerveren van az adatbázis és a módosító program is, a kliens gépen van az interfész és a feldolgozás. A két gép között kell legyen egy hálózat is. A kliens gép kéréseket továbbít a hálózaton keresztül az adatbázisszervernek, melyekre eredményül adatokat kap. Ezeket feldolgozza és az interfészen keresztül közli. Előnye, hogy csak kérések és eredmények közlekednek, tehát elég minimális az adatforgalom.


Letölteni ppt "Kliens-szerver architektúra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések