Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógépes hálózatok és az Internet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógépes hálózatok és az Internet"— Előadás másolata:

1 A számítógépes hálózatok és az Internet

2 A hálózat fogalma, előnyei
A számítógépes hálózat számítógépek fizikailag összekapcsolt egysége a működtető programokkal együtt. A hálózat előnyei: közösen használt adatok és programok, kommunikáció (pl.: levelezés, chat), a közösen használt erőforrások (pl. nem kell minden géphez nyomtató)

3 A hálózatok megvalósításához, a számítógépeken kívül szükség van:
A hálózatot kezelni tudó operációs rendszerre Pl: Novell NetWare, Windows NT, Windows Server 2003, UNIX és Linux A számítógépekhez a hálózaton érkező jelek fogadására alkalmas berendezésre Pl: hálózati kártya, hálókártya A hálózati jelek továbbítására alkalmas átviteli közegre Pl: kábel, rádiófrekvencia, mikrohullám, stb. A jelek erősítésére, a különböző hálózatok illesztésére alkalmas berendezésekre Pl: kapcsoló elemek (Hub, Switch, Router)

4 A hálózat kiterjedése PAN (personal area network): személyi hálózatok, más néven pl. mobiltelefon- számítógép (laptop) összekapcsolása LAN (local area network): helyi hálózat (egy épületen, intézményen belül, max. 10 km, pl. iroda, iskola) MAN (metropolitan area network): városi hálózat (pl. városi kábeltévé) WAN (wide area network): országos, kontinentális hálózat (pl. Internet)

5 Számítógépek a hálózatban
Szerver (kiszolgáló): a többi gépet szolgálja ki, általában a felhasználók névvel és jelszóval jelentkezhetnek be a szerverre. Gyakran fut rajta a hálózatot kezelő ún. hálózati operációs rendszer (Windows NT, Novell Netware, Linux). Kliens (ügyfél): a munkaállomás, ahol a hálózat szolgáltatásait igénybe vesszük.

6 A számítógépeket összekötjük, így az információ továbbítása
számítógép-hálózatokon keresztül zajlik. A hálózat legtöbbször egy központi számítógépből és a hozzá kapcsolódó munkaállomásokból áll. A központi számítógépet szervernek nevezzük. A munkaállomást kliensnek nevezzük.

7 Adatátviteli sebesség és a protokoll
A hálózaton az adatok átviteli sebességét bit per sec (bps)-ban mérik. Nagyobb egysége a kbps (kilobit per sec) és a Mbps (megabit per sec). A protokoll: a hálózatoknál a különböző kapcsolatok szabványosított formái (kapcsolat kezdeményezése, válasz, információátadás szabálya).

8 Az Internet felépítése
Az Internet szerverek feladata a hálózaton közzétett adatok és programok tárolása, kiszolgáló programok működtetése. Üzemeltetését az Internet szolgáltatók végzik (pl. T-Home, UPC) Ezekhez kapcsolódnak a számítógépek, vagy a helyi hálózatok szerverei. A kapcsolódás többféle vonalon történhet, pl. telefonon (analóg, ISDN, ADSL), kábeltévén, stb.

9 Címzés az Interneten IP (Internet protokoll) cím: 32 bites 2-es számrendszerbeli számmal pl.: Ez a pontozott decimális forma: pl.: Domain név: Az IP címek további egyszerűsetésére hozták létre. Egy domain név pl.: czimra.sulinet.hu

10 Pontozott decimális forma
Címzés az Interneten 32 bites IP cím Pontozott decimális forma 195 199 114 157 Domain név czimra.sulinet.hu Néhány rövidítés a domain névben: hu-Magyarország, at-Ausztria, de-Németország…, net-hálózati szolg., edu-oktatási intézmények, com-kereskedelmi szervezetek, org-független szervezetek, gov-állami szervek)

11 Az Internet főbb területei
(elektronikus levél) Az cím felépítése: WWW - World Wide Web (http –hypertext transfer protocol). FTP: - file transfer protocol. Fájlok másolása, mozgatása távoli számítógépek között az Interneten. Telnet: távoli számítógépes kapcsolat.


Letölteni ppt "A számítógépes hálózatok és az Internet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések