Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az INTERNET.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az INTERNET."— Előadás másolata:

1 Az INTERNET

2 Az INTERNET

3 Az INTERNET Mi is az az INTERNET? Olyan számítógépek csoportja, amiket TCP/IP protokoll köt össze hálózatba.

4 Az INTERNET Mi is az a HÁLÓZAT? Mi is az a PROTOKOLL?

5 A HÁLÓZAT A hálózatok önállóan is működőképes számítógépek elektronikus összekapcsolása, ahol az egyes gépek képesek kommunikációra külső beavatkozás nélkül.

6 A PROTOKOLL Az adatátvitel szabályait hívják így. Feladata:
1. Az adatokat elküldje 2. Az átvitelt ellenőrizze

7 Internet Protokoll cím
IP cím PL.: Az ecdl.hu honlap IP címe:

8 Internet Protokoll cím
Domain név

9 Adatátviteli sebesség
Fizikai kapcsolat Adatátviteli sebesség Sávszélesség Másodpercenként átvitt bitek száma bps

10 Fizikai kapcsolat Modemes kapcsolat
A kapcsolt vonali csatlakozás hagyományos telefonvonalon történő adatátvitelt jelent. Olcsó, viszonylag kis mennyiségű adat átvitelére képes, csak ideiglenes kapcsolat fenntartására alkalmas. nélkülözhetetlen eszköze a beépített telefonos modem, 33 600, illetve bps átviteli sebességű

11 Az ISDN (Integrated Services Digital Network)
Fizikai kapcsolat ISDN Az ISDN (Integrated Services Digital Network) a hagyományos telefonvonalakhoz hasonló, ideiglenes kapcsolat, de digitális, nagyobb sebességű. két, úgynevezett csatornából áll, mely lehetővé teszi két telefonvonal, 64 Kbps sebességű internetkapcsolat fenntartását. - Drágább mint a modemes

12 Fizikai kapcsolat ADSL
Az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line – aszimmetrikus digitális előfizetői vonal) - a hagyományos analóg telefonvonal digitális vonallá alakítva, - az adatkommunikáció két irányának (feltöltés és letöltés) sebessége eltérő.

13 Fizikai kapcsolat Bérelt vonal nagy sebességű,
állandó internetkapcsolat adatátviteli sebessége 64 Kbps-tól 2 Mbps-ig terjed. drága sávszélességtől és adatforgalomtól függően 100 ezer és 1,5 millió forint között mozog,

14 Fizikai kapcsolat TV - kábel
Hasonló az ADSL – hez, csak TV kábelen keresztül jön. olcsó, gyors

15 Fizikai kapcsolat Mobil telefon (WAP)

16 Címzés az Interneten URL Általános formája:
Az internetes erőforrások helyét meghatározó címet (útvonalat) URL-nek (Universal Resource Locator) nevezzük. Általános formája: protokoll://szerver.szervezet_neve.körzet/könyvtár/fájlnév Például:

17 Kapcsolódás az internetre
Számítógép Szolgáltató Böngésző program

18 Az INTERNET szolgáltatásai
WWW (World Wide Web) - WWW szervereken HTML–oldalakon találhatjuk meg az információkat. A HTML (HyperText Markup Language) egy dokumentumleíró nyelv. dokumentumaink szerkezetét írja le, amelyet a böngészőprogramok jelenítenek meg. nemcsak szöveges állományokat, hanem egyre több multimédiás elemet – képeket, hangokat, animációkat – is tartalmaznak. állományainak a továbbítására szolgáló protokoll a HTTP (HyperText Transfer Protocol).

19 Elektronikus levelezés
Az INTERNET szolgáltatásai Elektronikus levelezés - továbbítását a levelezőszerverek végzik. a felhasználók egyedi azonosítóval rendelkeznek, ezt nevezzük felhasználói névnek. egy cím a felhasználónévből és az elektronikus postaládát tartalmazó domain nevéből tevődik össze. E két – angolul at – jel köti össze.

20 Elektronikus levelezés
Az INTERNET szolgáltatásai Elektronikus levelezés - Protokollok: Az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) egyszerű levéltovábbítási protokoll, amely a hálózaton az elektronikus levelek továbbításáért felelős. A POP (Post Office Protocol) a hálózat központi levelesládájába beérkező üzeneteknek a helyi felhasználók címére történő szétosztásáért felelős protokoll. A mailto protokoll is egy levelezési protokoll, mely megnyitja a levelezőszoftver ablakát, hogy üzenetet küldhessünk egy megadott címre.

21 Az INTERNET szolgáltatásai
FTP FTP (File Transfer Protocol) Segítségével az FTP-szervereken található adatokat a helyi hálózatunkon keresztül érhetjük el. Az FTP-szerverekre minden esetben be kell jelentkeznünk, ehhez érvényes felhasználói névre és jelszóra van szükségünk.

22 Böngészők

23 Levelezés Outlook Expressz

24 Az INTERNET EXPLORER

25 Az INTERNET EXPLORER

26 Keresés az interneten

27 - szöveges állományokat
Mit kereshetünk a Weben? - szöveges állományokat - képeket - hang állományokat - mozgóképeket,animációkat

28 - Tematikus keresőkkel
Hogyan kereshetünk a Weben? - Tematikus keresőkkel - Meta keresőkkel - Szabadszavas keresőkkel

29 Start oldalak www.startlap.hu www.linkcenter.hu www.items.hu
Tematikusan gyűjtik össze a weboldalakat Kombinálja a témakör és tartalom szerinti keresést Példa:

30 kategóriákba vannak rendezve
Tematikus keresők A weboldalak címei kategóriákba vannak rendezve A kategóriák egyre szűkülnek Hátránya: kevesebb eredményt ad a keresés Előnye: a keresések eredménye pontosabb Példa:

31 Tematikus keresők Abban az esetben használjunk katalógust, amikor pontatlan az elképzelésünk a dokumentumról és hasznos lehet a témakör hierarchiáján végigpásztázni. ha folyóiratlistákra keresünk, ha egy betegségről szeretnénk széleskörű információt gyűjteni. ha olyan termék után keresünk, melynek nem tudjuk a pontos nevét, csak azt tudjuk, hogy milyen jellegű.

32 Meta keresők A keresendő dolgot több keresőnek küldik el
Rendszerezik a találatokat és azt jelenítik meg. Példa:

33 www.google.hu www.altavista.com Szabadszavas keresés Példa:
pontos fogalom meghatározás több szó megadása keresőoperátorok használata AND ( + ), OR NOT ( - ), NEAR ( ~ ) idézőjel használata ( „ „ ) speciális keresés Példa:

34 Speciális keresés

35 Speciális keresés II.

36 Fájl formátumok - szöveges állományok doc xls rtf txt PDF html

37 Levelezés Outlook Expressz

38 Outlook Expressz

39 Wikipédia www.hu.wikipedia.or g nyílt tartalmú lexikon
250 nyelven olvasható közel magyar szócikk bárki által szerkeszthető pontatlan lehet

40 Lexikonok Pallas Nagylexikon: ikon/pallas/html/ Magyar Életrajzi Lexikon: x.html Magyar Virtuális Enciklopédia: Kulturális Enciklopédia:


Letölteni ppt "Az INTERNET."

Hasonló előadás


Google Hirdetések