Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Internet ismeretek II.. Keresés az Interneten Képet, szöveget, zenét, stb. sokféle módon kereshetünk az Interneten. A legcélszerűbb, ha a keresésre kialakított.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Internet ismeretek II.. Keresés az Interneten Képet, szöveget, zenét, stb. sokféle módon kereshetünk az Interneten. A legcélszerűbb, ha a keresésre kialakított."— Előadás másolata:

1 Internet ismeretek II.

2 Keresés az Interneten Képet, szöveget, zenét, stb. sokféle módon kereshetünk az Interneten. A legcélszerűbb, ha a keresésre kialakított webhelyek (Keresők) segítségével keresünk. A keresők alapvetően kétféle módon működnek: Vannaktematikus keresők és kulcsszavas keresők.

3 TEMATIKUS KERESŐK Témakörökből választhatunk. A témaköröket egyre jobban szűkíthetjük. Ilyen kereső például a magyar nyelvű Startlap (www.startlap.hu). A kiinduló oldalanként szolgáló ’’’.lap.hu oldalak szintén témák zerint csoportosítják a. Témakörökből választhatunk. A témaköröket egyre jobban szűkíthetjük. Ilyen kereső például a magyar nyelvű Startlap (www.startlap.hu). A kiinduló oldalanként szolgáló ’’’.lap.hu oldalak szintén témák zerint csoportosítják a weboldalakat.www.startlap.hu’’’.lap.huwww.startlap.hu’’’.lap.huweboldalakat WEBOLDAL: A Weboldal (Weblap) világháló egy darabja, olyan dokumentum, amelyet egyedi cím vagy URL határoz meg. A weboldalak szöveget, hivatkozásokat és képeket tartalmazhatnak. Webszerver : Állandó IP címmel ill. domain névvel rendelkező kiszolgálók, amelyek állandóan csatlakoztatva vannak az Internethez. Ezeken helyezzük el a honlapokat (weboldalakat).

4 KULCSSZAVAS KERESŐK A kulcsszavas keresők segítségével adott szavak vagy kifejezések előfordulására kereshetünk. Ilyen kereső például a Google (www.google.com vagy www.google.hu). A találatokra kattintva juthatunk el arra az oldalra, amely az általunk keresett témával foglalkozik. www.google.com

5 KULCSSZAVAS KERESÉS

6 SPECIÁLIS KERESÉS A találatok listáját szűkíthetjük a speciális keresési lehetőségek beállításával. Megadhatjuk, hogy: 1. Mely szavak forduljanak elő biztosan a keresésben (Logikai ÉS kapcsolat). 2. Mely kifejezések forduljanak elő biztosan a keresésben (lehet szóköz!). 3. Melyek közül szerepeljen valamelyik (Logikai VAGY kapcsolat). 4. Melyek azok, amelyek biztosan ne forduljanak elő a keresésben (Logikai tagadás). A keresés gyakran ország, fájlformátum, dátum, méret, stb. megadásával tovább finomítható.

7 SPECIÁLIS KERESÉS

8 KÉPEK KERESÉSE A Google segítségével könnyen kereshetünk képeket is az Interneten.

9 GOOGLE TALÁLATI OLDAL

10

11 A weboldalakat a Fájl menü/Mentés másként (Internet Explorer) vagy a Fájl menü/Oldal mentése (Mozilla Firefox) parancsával elmenthetjük számítógépünkre. WEBOLDALMENTÉSE

12 Kereső Operátorok   A keresési mezőben lehetőségünk van több kulcsszó megadására is. Ebben az esetben a kulcsszavak elé egyenként rendelhetünk +/- operátorokat is.   A + operátor alkalmazásakor azon oldalak linkjeit jeleníti meg a kereső, amelyek kötelezően tartalmazzák az adott szót.   A - operátorral azt köthetjük ki, hogy a kereső olyan oldalakat keressen, amelyen az adott kulcsszó nem szerepel.   Ha teljes kifejezésre akarunk rákeresni, a keresendő kifejezést idézőjelek közé kell tennünk pl: „térbeli gondolkodás”   A * operátor: tetszőleges számú karaktert helyettesít   AND: (és) akkor használjuk, ha több szó van a keresendő kifejezésben. Ha két szó közé illesztjük, akkor az eredmény oldalakon mindkét szónak szerepelnie kell.   OR (vagy): akkor használjuk ha több szó van a keresendő kifejezésben. Ha két szó közé illesztjük, eredményként azokat az oldalakat kapjuk, amelyeken legalább az egyik szó szerepel.   NOT:(nem): akkor használjuk, ha több szó van a keresendő kifejezésben


Letölteni ppt "Internet ismeretek II.. Keresés az Interneten Képet, szöveget, zenét, stb. sokféle módon kereshetünk az Interneten. A legcélszerűbb, ha a keresésre kialakított."

Hasonló előadás


Google Hirdetések