Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Internet ismeretek II..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Internet ismeretek II.."— Előadás másolata:

1 Internet ismeretek II.

2 Keresés az Interneten Képet, szöveget, zenét, stb. sokféle módon kereshetünk az Interneten. A legcélszerűbb, ha a keresésre kialakított webhelyek (Keresők) segítségével keresünk. A keresők alapvetően kétféle módon működnek: Vannak tematikus keresők és kulcsszavas keresők.

3 TEMATIKUS KERESŐK Témakörökből választhatunk. A témaköröket egyre jobban szűkíthetjük. Ilyen kereső például a magyar nyelvű Startlap ( A kiinduló oldalanként szolgáló ’’’.lap.hu oldalak szintén témák zerint csoportosítják a weboldalakat. WEBOLDAL: A Weboldal (Weblap) világháló egy darabja, olyan dokumentum, amelyet egyedi cím vagy URL határoz meg. A weboldalak szöveget, hivatkozásokat és képeket tartalmazhatnak. Webszerver : Állandó IP címmel ill. domain névvel rendelkező kiszolgálók, amelyek állandóan csatlakoztatva vannak az Internethez. Ezeken helyezzük el a honlapokat (weboldalakat).

4 KULCSSZAVAS KERESŐK A kulcsszavas keresők segítségével adott szavak vagy kifejezések előfordulására kereshetünk. Ilyen kereső például a Google ( vagy A találatokra kattintva juthatunk el arra az oldalra, amely az általunk keresett témával foglalkozik.

5 KULCSSZAVAS KERESÉS

6 SPECIÁLIS KERESÉS A találatok listáját szűkíthetjük a speciális keresési lehetőségek beállításával. Megadhatjuk, hogy: 1. Mely szavak forduljanak elő biztosan a keresésben (Logikai ÉS kapcsolat). 2. Mely kifejezések forduljanak elő biztosan a keresésben (lehet szóköz!). 3. Melyek közül szerepeljen valamelyik (Logikai VAGY kapcsolat). 4. Melyek azok, amelyek biztosan ne forduljanak elő a keresésben (Logikai tagadás). A keresés gyakran ország, fájlformátum, dátum, méret, stb. megadásával tovább finomítható.

7 SPECIÁLIS KERESÉS

8 KÉPEK KERESÉSE A Google segítségével könnyen kereshetünk képeket is az Interneten.

9 GOOGLE TALÁLATI OLDAL

10 GOOGLE TALÁLATI OLDAL

11 WEBOLDAL MENTÉSE A weboldalakat a Fájl menü/Mentés másként (Internet Explorer) vagy a Fájl menü/Oldal mentése (Mozilla Firefox) parancsával elmenthetjük számítógépünkre.

12 Kereső Operátorok A keresési mezőben lehetőségünk van több kulcsszó megadására is. Ebben az esetben a kulcsszavak elé egyenként rendelhetünk +/- operátorokat is. A + operátor alkalmazásakor azon oldalak linkjeit jeleníti meg a kereső, amelyek kötelezően tartalmazzák az adott szót. A - operátorral azt köthetjük ki, hogy a kereső olyan oldalakat keressen, amelyen az adott kulcsszó nem szerepel. Ha teljes kifejezésre akarunk rákeresni, a keresendő kifejezést idézőjelek közé kell tennünk pl: „térbeli gondolkodás” A * operátor: tetszőleges számú karaktert helyettesít AND: (és) akkor használjuk, ha több szó van a keresendő kifejezésben. Ha két szó közé illesztjük, akkor az eredmény oldalakon mindkét szónak szerepelnie kell. OR (vagy): akkor használjuk ha több szó van a keresendő kifejezésben. Ha két szó közé illesztjük, eredményként azokat az oldalakat kapjuk, amelyeken legalább az egyik szó szerepel. NOT:(nem): akkor használjuk, ha több szó van a keresendő kifejezésben


Letölteni ppt "Internet ismeretek II.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések