Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan jutunk információkhoz az interneten Keresőrendszerek használata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan jutunk információkhoz az interneten Keresőrendszerek használata."— Előadás másolata:

1 Hogyan jutunk információkhoz az interneten Keresőrendszerek használata

2 Az Alta Vizsla magyar keresőprogram az Origón, a Startlapon és még sok helyütt másutt is megtalálható. A magyar weben keres elég jól. Előnye, hogy kitűnően áttekinthető a találati listája.

3 Google képes egy kifejezéssel kapcsolatban egyszerre képet, videót és csoportokat (ha van) megjeleníteni. A Google a keresett kifejezést szövegkörnyezetéből kiemelt mondatban is megjeleníti, amely megkönnyíti a találatok szelektálását, áttekintését. A Startlapon tetszőlegesen beállítható, melyik keresőt szeretnénk alkalmazni.

4 Logikai operátorok használata a keresésben Amikor túl sok, esetleg túl kevés találatot, tehát honlapcímet kapunk a keresés eredményeképpen, ilyenkor célszerű használatuk. Szűkíthető ugyanis a találatok száma ’és’ művelettel (and) vagy idézőjeles beírással, ugyanakkor pontosítja a kapott feladatra a találatokat, tehát eredményesebbé válik a keresésünk. Or/vagy művelettel pedig nagyobb találati halmazt érhetünk el.

5

6 Logikai operátorok használata a keresésben ’És’ művelet / And Érdemes alkalmazni olyan kereséseknél, ahol fontos, hogy több – egymáshoz szorosan nem kapcsolódó – kifejezés benne legyen a keresett lapon. Kizárólag azokat a lapokat adja be, ahol mindegyik beírt szó előfordul! Pl.: India és teakultúra, Mars és Nasa stb. Szintén ’és’ műveletnek tekinthető, ha egymás melletti kifejezéseket idézőjelek között írunk be a keresőbe. „……” Pl. nevek, idézetek, kifejezések esetén fontos alkalmazni: „bihari remete”, „shaolin templom” „vétkesek közt cinkos aki néma” „Karinthy Frigyes” Ilyenkor csak egymás melletti előfordulásban adja be a megtalált neveket, sorokat. Idézőjel nélkül viszont minden olyan lapot behoz, ahol külön-külön az egyes szavak előfordulnak, és azt is, ahol együtt. Ezért rendkívül sok találatra számíthatunk ebben az esetben!

7 Logikai operátorok használata a keresésben ’Vagy’ művelet / Or Ebben az esetben minden lapot bead, amelyben bármelyik beírt kifejezés szerepel. Ritkábban előforduló fogalmakat, szavak szinonímáit írjuk be ’vagy kapcsolattal’. Jó szolgálatot tesz a ’Vagy művelet’ olyankor is, ha nem vagyunk bizonyosak egy keresendő névben, kifejezésben. Pl.: Wesselényi or Weselényi.

8

9 Logikai operátorok használata a keresésben (and) ’Not’ kapcsolat Ritkábban használjuk. Olyankor válik szükségessé, ha az általunk megadott keresőkifejezés olyan találatokat is behoz (névegyezés okán), amelyekre nincs szükségünk, ezért azt szeretnénk kizárni. Például (nem állami) egészségbiztosítási pénztárakat keresünk. Beírjuk idézőjelek között a két kifejezést: „egészségbiztosítási pénztár”. A találati halmaz elején az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral foglalkozó anyagok tömege található, amely nekünk éppen nem jó. Ha kizárjuk ’not’ kapcsolattal az ’országos’ kifejezést, kevesebb találatot kapunk, de az kedvezőbb lesz számunkra és megtaláljuk, amit szeretnénk.

10

11

12 VÁLOGATÁS HASZNOS WEBHELYEKBŐL www.startlap.comwww.startlap.com Címtár, hasznos nyitólapnak is. Keresők, Postafiókok www.startlap.com www.origo.huwww.origo.hu Hírportál, linkgyűjtemény, Vizsla ker www.origo.hu www.kvizpart.huwww.kvizpart.hu Online szellemi fejtörők mindenféle témakörben. www.kvizpart.hu www.kultura.huwww.kultura.hu Kulturális portál www.kultura.hu www.google.comwww.google.com Kitűnő kereső, magyar nyelven is. www.google.com http://kulfoldimagyaroldalak.lap.huhttp://kulfoldimagyaroldalak.lap.hu Külföldi magyar kolóniák weblapjai országonként http://kulfoldimagyaroldalak.lap.hu http://kormanyzat.lap.huhttp://kormanyzat.lap.hu Minden hazai államigazgatási és egyéb intézmény, önkormányzat, megtalálható rajta. Nagykövetségek, Európai Unió, EU Tanács stb. http://kormanyzat.lap.hu www.magyarorszag.huwww.magyarorszag.hu Országos portál hírekkel, információkkal, ügyintézési eljárások leírása. Gépjárműkeresés, betekintés ingatlan- nyilvántartásba, cégkeresés online módon. Hivatalos ügyek elintézésének módja mindenféle eseményre  Ügyleírások www.magyarorszag.hu http://mek.iif.huhttp://mek.iif.hu vagy www.oszk.hu Magyar Elektronikus Könyvtár, egy virtuális könyvtár digitalizált magyar és külföldi irodalommal, katalógussal, újságokkal. Ugrópontokkal más „valódi” könyvtárakhoz, azok katalógusához. www.oszk.hu http://mek.iif.huwww.oszk.hu


Letölteni ppt "Hogyan jutunk információkhoz az interneten Keresőrendszerek használata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések