Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország sokáig lemaradt az elektronikus közigazgatás alkalmazásában, de ma már minden hatósági eljárást el lehet intézni az interneten. A hatóság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország sokáig lemaradt az elektronikus közigazgatás alkalmazásában, de ma már minden hatósági eljárást el lehet intézni az interneten. A hatóság."— Előadás másolata:

1 Magyarország sokáig lemaradt az elektronikus közigazgatás alkalmazásában, de ma már minden hatósági eljárást el lehet intézni az interneten. A hatóság köteles a közigazgatási hatósági ügyeket elektronikus úton is intézni,ha az állampolgár ezt az útat választja. Egyes okmányirodai teendőket is már el lehet végezni elektronikusan. Az államigazgatási információk is könnyen eljutnak az internet segítségével az állampolgárokhoz. Ezt oldja meg a KORMÁNYZATI PORTÁL

2 A KORMÁNYZATI PORTÁL

3 A Kormányzati Portál ugyanakkor kiindulópont a kormányzatban és a közigazgatásban fellelhető internetes információkhoz: bárki, aki a közigazgatással kapcsolatos közérdekű információt keres, innen tud elindulni, és el tud jutni a kívánt információig. A kormányzati portál a kormányzati honlapokról közvetlenül is generál és összegez tartalmakat.

4 Egyes szolgáltatásokhoz, amelyeket a különböző közigazgatási szervek nyújtanak, csak ügyfélkapun lehet belépni. Regisztrációt az ügyfélkapura az önkormányzati okmányirodán keresztül lehet végezni. Ha rendelkezünk elektronikus aláírással, akkor online módon is regisztrálhatunk. A személyes ügyfélkapu létrehozása még nem jelenti a portálon elérhető szolgáltatás igénybevételét is, az csupán a "kapu" ezekhez. A közigazgatás internetes szolgáltatói - például az APEH, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) stb. Az állampolgárnak ezáltal úgyanúgy elintézik azt ügyét, mintha valójában az ügyfélszolgálaton „állna” és személyesen intézné ügyeit.

5 Az állampolgár kapcsolata a hivatalokkal ügyfélkapun keresztül: (Forrás:http://www.ekk.gov.hu/)http://www.ekk.gov.hu/

6 Személyes megjelenéssel történő regisztráció: Az Ügyfélkapu keretben rákattintunk a „regisztráljon” gombra. A jelszó: legalább 8 karakter, ebben 2 szám, kis és nagybetűk egyaránt szerepeljenek. „Kitöltjük az adatlapot az ideiglenes regisztrációhoz” gomb segítségével regisztrálhatunk ideiglenesen, ez 30 napra érvényes. Bizonyos ügyeket már ideiglenes regisztrációval is elvégezhetünk. A regisztrációt az okmányirodában véglegesíthetjük. Ha a megfelelő minősítésű tanúsítvánnyal, elektronikus aláírással rendelkezik a felhasználó, akkor nem kell személyesen megjelennie az okmányirodában, hanem elektronikus úton regisztrálhat. Az ügyfélkapuba történő regisztrálás menete:

7 Miután a felhasználó elektronikus levélcímére megkapta egyszeri belépésre jogosító kódját, aktiválnia kell regisztrációját. Az aktiválás során meg kell adnia felhasználói nevét és egyszer használatos kódját, amit ott rögtön meg is kell változatnia, új jelszót képezve. (Az új jelszónak legalább nyolc (8) karakternek kell lennie, nem lehet benne ékezetes betű, "@" karakter, kis- és nagybetű érzékeny, tartalmaznia kell legalább két számot, valamint kis- és nagybetűt egyaránt. A jelszó nem lehet azonos a felhasználói azonosítóval.)

8 Tekintse meg “Elektronikus ügyintézés c. videónkat! Elérés:

9 Ügyfélkapu regisztrációval használható szolgáltatások: Okmányirodai ügyindítás - Időpontfoglalás okmányirodába (regisztráció nélkül is igénybe vehető szolgáltatás) - Csoportos időpontfoglalás - Ügykezelés - Okmányirodák adatai - SMS-szolgáltatás

10 Ügytípusok (az okmányirodában történő személyes megjelenés nélkül): - Lakcímigazolvány pótlása (elvesztés, ellopás, vagy megsemmisülés esetén); - 2001. január 1. után kiállított vezetői engedély pótlása (elvesztés, ellopás, vagy megsemmisülés esetén); - Mozgáskorlátozottak parkolási igazolvány pótlása; - Hatósági bizonyítvány igénylése egyéni vállalkozói igazolványról; - Adatszolgáltatás letiltása a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból.

11 Más lehetőségek - Személygépkocsi vásárláskor ellenőrizni lehet, hogy nem lopott- e. Az adásvételi szerződéshez is találunk támpontokat. OEP - meg lehet nézni, hogy érvényes-e a TAJ számunk, milyen kezeléseket számolt el a TB velünk kapcsolatban, mennyi támogatásban részesültünk, milyen gyógyszerrecepteket váltottunk ki - Az Ingatlankeresővel a Tulajdoni lap ingatlanra vonatkozó adatai kérdezhetőek le az ingatlan-nyilvántartásból.


Letölteni ppt "Magyarország sokáig lemaradt az elektronikus közigazgatás alkalmazásában, de ma már minden hatósági eljárást el lehet intézni az interneten. A hatóság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések