Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók."— Előadás másolata:

1 1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók telefon internet levél ÁFSZ Kir. ÁFSZ Kir. Új és megszűnő munkaviszonyok adatainak bejelentése Lekérdezések IM

2 2 EMMA Amit a törvény kötelezően előír:  A munkaviszony létesítésének és megszűnésének tényét a munkáltató köteles bejelenteni.  A bejelentésnek a munkavégzés megkezdését megelőzően, illetve a munkaviszony megszűnését követő 1 munkanapon belül meg kell történnie. Amit a rendszer még biztosít:  A munkaadók és a munkavállalók hozzáférhetnek a róluk tárolt adatokhoz.  Azok a munkaadók és munkavállalók, akik regisztrálják magukat a rendszerben, a regisztráció során kapott PIN kóddal igénybe vehetik az EMMA rendszer valamennyi szolgáltatását a Nyilvántartó Központ telefonos ügyfélszolgálatán és az Interneten keresztül is. A PIN kód átvétele csak személyesen történhet.

3 3 EMMA működtetője Az EMMA üzemeltetője: Foglalkoztatási Hivatal szervezetében működő Munkaügyi Nyilvántartó Központ Feladatai:  A munkaviszonyok létesítésének és megszűnésének rögzítése az adatbázisban és a bejelentések visszaigazolása.  Az adatok valódiságának, helyességének ellenőrzése.  Az adattulajdonosok (munkaadók, munkavállalók) egyedi információ igényeinek kielégítése.  A munkaügyi ellenőrzés szerveinek információkkal való ellátása.  Az EMMA ügyfélszolgálatának működtetése.  Az információ feldolgozó központ üzemeltetése, biztonsági feltételeinek megteremtése és folyamatos biztosítása.

4 4 Hogyan működik az EMMA? Egy bejelentés útja: l A munkáltató levélben, vagy a hozzá legközelebb eső munkaügyi kirendeltségen bejelenti az új dolgozójának munkaviszonyával kapcsolatos, valamint a saját azonosító adatait. l A Nyilvántartó Központ ellenőrzi a bejelentett adatokat:  a TAJ körbe tartozó adatokat az OEP által tárolt,  a cég azonosító adatait az IM által tárolt,  egyéni vállalkozó munkaadó esetében a BM által tárolt adatokkal veti össze. l Amennyiben az adatok helyesnek bizonyulnak, az EMMA a bejelentésről igazolást állít elő, amit a bejelentő postán kap meg. l Hibás adatközlés esetén a rendszer beindítja a megfelelő adategyeztetési eljárást, és felszólítja a bejelentőt, hogy vegyen ebben részt.

5 5 Adatok lekérdezése az EMMA-ból A munkaadók lekérdezhetik az EMMA rendszerben róluk tárolt adatokat, kezdeményezhetik azok helyesbítését. A munkavállalók lekérdezhetik a róluk tárolt adatokat, kezdeményezhetik azok helyesbítését. Az EMMA a munkaadók és munkavállalók számára egyaránt – kérésükre – tájékoztatást ad arról, hogy a róluk tárolt adatokat valamilyen hatóság lekérdezte-e.  A lekérdezés történhet személyesen és kezdeményezhető levélben.  A regisztrációt követően az adatok a PIN kód megadásával megtekinthetők az Interneten, illetve elérhetők a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is.

6 6 Hogyan érhető el az EMMA ? Telefonos ügyfélszolgálat 185 Internet www.emma185.hu


Letölteni ppt "1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók."

Hasonló előadás


Google Hirdetések