Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Kormányszóvivői tájékoztató 2004. március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Kormányszóvivői tájékoztató 2004. március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)"— Előadás másolata:

1 1 Kormányszóvivői tájékoztató 2004. március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)

2 2 Kormányszóvivői tájékoztató Naprakész információk a munkaviszonyról Munkaviszonnyal kapcsolatos információkat egy központi adatbázisból szerezhet be A közel két és fél millió, a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállaló, Az ő ket foglalkoztató, több mint háromszázezer munkáltató. Az emma létrehozásának célja a fejlett munkaügyi ellenőrzés feltételeinek megteremtése, az Európai Unió által előírt adatszolgáltatási kötele- zettségek teljesítésének biztosítása, a munkaerőpiac átláthatóságának javítása, a munkavállalók jogbiztonságának növelése.

3 3 Kormányszóvivői tájékoztató Jogszabályi háttér megteremtése 2003. évi XCIV. törvény Az egyes törvényeknek az Egységes Munkaügyi Nyilvántartás létrehozásával összefüggő módosításáról szóló törvény Az Országgyűlés a törvényt 2003. november 10-én fogadta el. A munkáltatók részére bejelentési kötelezettséget ír elő a munkaviszony létesítésére és megszűnésére vonat-kozóan. Biztosítja a munkavállalók és a munkáltatók számára, hogy saját adataikhoz hozzáférjenek, és azokról, illetve felhasználásukról tájékoztatást kérjenek. Kormányrendelet Részletesen szabályozza a bejelentési kötelezettség teljesítésének módját; hogyan ellenőrizhetik, kérdezhetik le a munkaadók és a munkavállalók adataikat; egyes szervek hozzáférését az adatokhoz.

4 4 Kormányszóvivői tájékoztató Mit takar a bejelentési kötelezettség? A munkáltató számára előírt bejelentési kötelezettség a 2004. május 1-je után keletkező, illetve megszűnő munka- viszonyra vonatkozik. A bejelentésnek a munkavégzés megkezdését megelőző- en, illetve a munkaviszony megszűnését követő 1 munka- napon belül meg kell történnie. Az emma alapját adó, induló adatbázist az Országos Nyugdíjfolyósító 2002. és 2003. év végi adatai, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2004. január 1. és április 30. közötti nyilvántartásában szereplő létesített és megszűnt munkaviszonyok adatai képezik. Az emma indulásakor, május 1-jével a munkáltatónak a jelenleg is meglévő munkaviszonyait nem kell bejelen- tenie. A nyilvántartásba vételről hivatalos igazolást a Nyilván- tartó Központ ad.

5 5 Kormányszóvivői tájékoztató Az emma működése A munkáltatók a munkaviszonyban történő változásokat bejelenthetik: az eddig is megszokott és továbbra is elfogadott módon, személyesen, postai úton történő ügyintézéssel, a XXI. században elvárható, gyors, hatékony és egyedi azonosító (PIN) kóddal védett telefonon, internetes felületen keresztül. A PIN kód a munkáltatók személyes ügyintézését követően az illetékes Munkaügyi Kirendeltségen vehető át. A munkavállalóknak nincs semmilyen törvényi kötelezettségük a bejelentéssel kapcsolatosan. Számukra az emma lehetőséget biztosít munkaviszonyuk és ezáltal, munkáltatóik ellenőrzésére. A munkavállalók ugyancsak a fent említett négy módon kaphatnak információt munka-viszonyukról. Nekik is személyesen kell eljárni PIN kód igénylésük ügyében az illetékes Munkaügyi Kirendeltségnél.

6 6 Kormányszóvivői tájékoztató Az emma működése Egy bejelentés útja: A munkáltató levélben, vagy a hozzá legközelebb eső munkaügyi kirendeltségen bejelenti az új dolgozójának munkaviszonyával kapcsolatos, valamint a saját azonosító adatait. A Nyilvántartó Központ ellenőrzi a bejelentett adatokat: - a TAJ körbe tartozó adatokat az OEP által tárolt, - a cég azonosító adatait az IM által tárolt, - egyéni vállalkozó munkaadó esetében a BM által tárolt adatokkal veti össze. Amennyiben az adatok helyesnek bizonyulnak, az emma a bejelentésről igazolást állít ki, amit a bejelentő postán kap meg. Hibás adatközlés esetén a Nyilvántartó Központ elindítja a megfelelő adategyeztetési eljárást.

7 7 Kormányszóvivői tájékoztató Hol működik az emma Az emma üzemeltetője: a Foglalkoztatási Hivatal szervezetében működő Munkaügyi Nyilvántartó Központ Feladatai: a munkaviszonyok létesítésének és megszűnésének rögzítése az adatbázisban és a bejelentések visszaigazolása; az adatok valódiságának, helyességének ellenőrzése; Az egyedi azonosító (PIN) kód generálása és kiadása; az adattulajdonosok (munkaadók, munkavállalók) egyedi információ igényeinek kielégítése; a munkaügyi ellenőrzés szerveinek információkkal való ellátása; az emma ügyfélszolgálatának működtetése; az információ feldolgozó központ üzemeltetése, biztonsági feltételeinek megteremtése és folyamatos biztosítása.

8 8 Kormányszóvivői tájékoztató Hogyan érhető el az emma Telefonos ügyfélszolgálat 185 Internet www.185.hu www.emma185.hu A telefonos ügyfélszolgálat 185 hívószámán 2004. május 1-jéig rövid információ kapható az emmáról, 2004. május 1-je után működik a telefonos bejelentés és lekérdezés is. Az internetes oldal szerepe az indulásig a tájékoztatás, azt követően ezen keresztül is megismerhetjük saját adatainkat PIN kódunk segítségével.


Letölteni ppt "1 Kormányszóvivői tájékoztató 2004. március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések