Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram."— Előadás másolata:

1 support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram

2 Üdvözöljük az EBSCOhost bemutatása oktatóprogramban. Az oktatóprogramban áttekintjük az EBSCOhost keresőfelületét, valamint szolgáltatásait, úgy mint: keresési módok, cikk és kép előnézete rámutatással, a találati lista és a bővített tulajdonságok beállításai.

3 Az EBSCOhost felületére bejelentkezve elsőként egy tiszta Egyszerű keresés képernyőt fog látni. Az EBSCOhost-képernyő tetején megtalálja a besorolási fájlokat (Tárgykörök, Kiadványok és Képek) is. Ezekre kattintva egyedi kiadványokat, tárgyfogalmakat, képgyűjteményeket és sok mást is kereshet. Ha a keresési folyamat során bármikor vissza szeretne térni az egyszerű keresés képernyőjére, csak kattintson a Keresés mező alatti Egyszerű keresés hivatkozásra. A keresésben érintett adatbázisokat a Keresés mező fölötti Adatbázisok kiválasztása hivatkozásra kattintva veheti fel vagy módosíthatja.

4 Az Adatbázisok kiválasztása ablak tartalmazza az Ön által elérhető összes adatbázist. A listából az adatbázis neve melletti négyzet bejelölésével vehet fel vagy távolíthat el keresésben érintett adatbázist. A kiválasztás után kattintson az OK gombra.

5 Noha az Egyszerű keresés képernyőn nincsenek szűkítők, a Keresés mező alatti Keresési opciók hivatkozásra kattintva felveheti őket. Használja ki a Keresési módok szolgáltatást. A következő keresési módok közül választhat: Boole-operátor/kifejezés keresés, Összes megadott keresőszó keresése, amely automatikusan „és” kapcsolatot hoz létre a kifejezések között, Bármely megadott keresőszó keresése, amely automatikusan „vagy” kapcsolatot hoz létre a kifejezések között, vagy a SmartText keresés.

6 A SmartText keresés lehetővé teszi nagy mennyiségű szöveg, akár egy egész bekezdés vagy oldal beírását a Keresés mezőbe. Kifinomult algoritmusa segítségével a SmartText keresés megvizsgálja a szöveget, súlyt rendel a keresőszavakhoz, és relevanciaalapú találati listát ad vissza. Használja a bővített Keresés mezőt, amelybe több szöveg fér.

7 Egyelőre végezzünk egyszerű keresést a „global warming” kifejezésre. Írja be a keresőkifejezést a Keresés mezőbe, és kattintson a Keresés gombra.

8 Megjelenik a találati lista. A bal oldalon a Találatok finomítása alatti szűkítők segítségével szűkítheti a találatokat. Szűkítse a találatokat a Teljes szöveg, Referenciák rendelkezésre állnak szűkítőkkel, vagy használja a dátum csúszkát a találatok dátumtartományának módosításához. Az elérhető szűkítők teljes listájának megjelenítéséhez kattintson a Több megjelenítése hivatkozásra. A szűkítők kiválasztása után kattintson a Frissítés gombra.

9 A Találatok finomítása terület alatt a találatokat adott Forrástípusok (mint például Akadémiai folyóiratok vagy Magazinok), adott Tárgyfogalmak vagy Tárgykörök és sok egyéb kiválasztásával is szűkítheti. Az egyes „csoportokon” belüli választás után kattintson az Update (Frissítés) gombra. A rendszer frissíti a találati listát.

10 A találatok szűkítők, forrástípusok és csoportok használatával való finomításakor minden elem felvételre kerül a bal oldali oszlop tetején található Találatdobozba. A Találatdoboz valamely, hivatkozássá alakított elemére kattintva a rendszer csak az adott kifejezésre hajt végre keresést. Az ikonra kattintva a rendszer eltávolítja a kifejezést a Találatdoboz elemei közül, és frissíti a találatokat.

11 Ha a találati listán lévő cikkekhez képek kapcsolódnak, akkor azok előnézetét megtekintheti az egeret egyszerűen a bélyegkép fölött tartva. A képernyőn megjelenik a kép.

12 Megjelenítheti a cikk részletes rekordjának előnézetét is, ha az egeret a cikk címe melletti nagyító ikon fölé helyezi. A művelet megjeleníti a cikkel kapcsolatos alapvető információkat, valamint a teljes szövegre mutató ikonokat, ha azok elérhetőek.

13 Ha a találatokat relevancia szerint rendezi, akkor minden cikk mellett megjelenik egy relevanciajelző sáv, kiemelve a keresési kifejezésre vonatkozó relevancia fokát. Találatait más módon, például dátum szerint is rendezheti.

14 Rendelkezésre áll egy keresési folyamat mappa az elemek mentéséhez egy kutatási folyamat során. A képernyő tetején található Bejelentkezés hivatkozásra kattintva személyes Saját EBSCOhost- mappájába is bejelentkezhet. Itt ingyenesen létrehozhat egy mappát találatai végleges tárolásához.

15 A Page Options (Oldal beállításai) legördülő menü lehetővé teszi a Találatformátum beállítását, a Képek gyors megtekintése be- vagy kikapcsolását, a Találatok oldalanként számának beállítását, és az előnyben részesített Oldal elrendezése beállítás kiválasztását.

16 Ha a személyes mappájában szeretne egy linket beállítani a kereséshez, kattintson a Témafigyelés / Mentés / Megosztás elemre. A megjelenő menüben válassza a Keresés hozzáadása mappához opciót. Ebből a menüből az összes megjelenített találatot is hozzáadhatja a mappához, létrehozhat e-mail értesítést, kimásolhatja a keresésre mutató Állandó link elemet, vagy a Bookmark (Könyvjelző) elemre kattintva felveheti a cikket böngészője könyvjelzői közé, illetve megoszthatja Facebook, Twitter, Del.icio.us vagy hasonló szolgáltatások segítségével.

17 Ezután kattintson a Keresés mező alatti Keresési előzmények hivatkozásra. Megjelenik a jelenlegi keresési folyamat során végrehajtott keresések nyilvántartása. Innen kombinálhatja a kereséseket, és hozzáadhatja a Keresés mezőhöz a futtatni kívánt keresések melletti jelölőnégyzeteket kijelölve, majd az egyik Keresés AND/OR operátorral gombra kattintva. Kattintson a Szerkesztés hivatkozásra a keresési előzmények adott sorában lévő keresőkifejezések vagy szűkítők módosításához.

18 Kattintson a felső eszköztár Felhasználói beállítások linkjére. A beállítások ablakban megadhatja nyomtatási, e-mail, mentési és exportálási beállításait, valamint személyre szabhat olyan beállításokat is, mint például oldal elrendezése, nyelv, találati lista megjelenítése és hivatkozási stílus. Ezek a beállítások a Saját EBSCOhost-mappájába való bejelentkezés után a jövőbeli keresési folyamatokhoz is menthetők.

19 A teljes online Súgórendszer megtekintéséhez kattintson bármikor a Súgó hivatkozásra.

20 Bővebb információért keresse fel az EBSCO támogatási oldalát az alábbi címen: http://support.ebsco.com


Letölteni ppt "Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram."

Hasonló előadás


Google Hirdetések