Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola."— Előadás másolata:

1 Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola

2 Bekezdésformátumok  Behúzás  Igazítás  Térköz  Sorköz  Tabulátor  Iniciálé

3 Behúzás A behúzás típusai:  Bal oldali behúzás: a bekezdés bal oldala nem illeszkedik a bal margóhoz.  Jobb oldali behúzás: a bekezdés jobb oldala nem illeszkedik a jobb margóhoz.  Függő behúzás: a bekezdés első sora kijjebb van.  Az első sort a jobb olvashatóság kedvéért gyakran beljebb kezdik. Hogyan állíthatjuk be a behúzást? A behúzást egyszerűen módosíthatjuk a vonalzón lévő jelek húzásával, illetve a menü segítségével. A megfelelő értékeket pontosan is beállíthatjuk.

4 Feladat Formázd meg az alábbi szöveget a behúzások segítségével!

5 Igazítás Az igazítás azt adja meg, hogy hogyan helyezkednek el egymáshoz képest a bekezdés sorai. Az igazítás típusai:  Jobbra zárt: a bekezdések a lap jobb oldalán helyezkednek el.  Balra zárt: a bekezdések a lap bal oldalán helyezkednek el.  Középre zárt: a bekezdések a lap közepén helyezkednek el.  Sorkizárt: a szöveg a bal és jobb oldali margóhoz van igazítva, és a bekezdés sorai egymás alatt kezdődnek és végződnek. Hogyan módosíthatjuk egy szöveg igazítását? Formázás eszköztár gombjaival vagy a Formátum menü Bekezdés… parancsával állhatjuk be.

6 Feladat Formázd meg a szöveget a minta alapján!

7 Térköz Meghatározás: A bekezdések egymástól különböző távolságokra helyezkednek el. A térköz a bekezdés függőleges elrendezését adja meg: az előző illetve a következő bekezdéstől mért távolságot. Hogyan állíthatjuk be a térközt? Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a bekezdések közötti távolságot (a bekezdés előtt, illetve a bekezdés után) megváltoztatjuk a Formátum menü Bekezdés… parancsával. A távolságot pontokkal adjuk meg.

8 Feladat Válaszolj az alábbi kérdésekre! 1. Mit ad meg a térköz? a) A bekezdés oldalainak elrendezését. b) A bekezdés függőleges elrendezését. 2. Melyik állítás igaz? a) A térközzel csak a bekezdés előtti távolságot lehet beállítani. b) A térközzel a bekezdés előtti és utáni távolságot is be lehet állítani.

9 Sorköz Meghatározás:  A sortávolság a bekezdésben található szöveg sorainak egymástól való távolságát határozza meg.  Alapértelmezés szerint a sorok egyszeres sorközre vannak egymástól, a bekezdések után pedig egy kicsit nagyobb térköz található. Hogyan állíthatjuk be a sorközt? A sortávolság pontos megadásához kattintson a Sorközbeállítások parancsra, majd válassza ki a megfelelő beállítást a Térköz listából.

10 Feladat Formázd meg a szöveget az alábbi minta alapján!

11 Tabulátor Meghatározás: A tabulátorok szavak szövegrészek vízszintes irányú igazítására szolgálnak. Hogyan használhatjuk? A szöveget a TAB billentyűvel tudjuk a következő tabulátorpozícióba vinni. Ha a Kezdőlap menüszalag Bekezdés csoportjában a Minden látszik gombra kattintva bekapcsoljuk a segédjelek megjelenítését, akkor a tabulátorokat jobbra mutató nyíl jelzi.

12 Feladat Alkosd meg a minta alapján egy étterem étlapját!

13 Iniciálé Mi is az az iniciálé? Az iniciálé szövegkiemelésnek igen látványos módja. Segítségével a bekezdés első betűjét a bekezdés első sorai előtt jeleníthetjük meg. Hogyan használhatjuk? Az Iniciálé beállításai menüpontot kiválasztva lehetőségünk van megadni a betűtípusát a bekezdéstől mért távolságát pontban. Itt állíthatjuk be az iniciálé mellett megjelenő sorok számát is.

14 Feladat Formázd meg az iniciálét az alábbi módon!

15 Források  http://hu.wikipedia.org/ http://hu.wikipedia.org/  http://informatika.gtportal.eu http://informatika.gtportal.eu


Letölteni ppt "Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések