Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szövegszerkesztés. I. A szövegszerkesztők osztályozása Egyszerű szerkesztők (text editor) nem lehet formázni parancs-, konfigurációs állományok és forrásprogramok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szövegszerkesztés. I. A szövegszerkesztők osztályozása Egyszerű szerkesztők (text editor) nem lehet formázni parancs-, konfigurációs állományok és forrásprogramok."— Előadás másolata:

1 Szövegszerkesztés

2 I. A szövegszerkesztők osztályozása Egyszerű szerkesztők (text editor) nem lehet formázni parancs-, konfigurációs állományok és forrásprogramok szerkesztése pl. Jegyzettömb, Norton Editor stb. Professzionális szövegszerkesztők (word processor) rendkívül sok formázási lehetőség WYSIWYG levelek, dolgozatok, szórólapok stb. pl. WordPad, WordPerfect stb. Kiadványszerkesztők (desctop publishing) nyomdai előkészítő munkák megoldására könyvek, újságok, hirdetések stb. pl. TEX, Ventura, Publisher stb.

3 II. Tipográfiai alapismeretek Tipográfia: A nyomtatott szövegek megtervezése, formázása, kép és szöveg együttes elrendezése. Méretek: 1 inch 2,54cm nagyságú. A nyomdai pont az inch 1/72 része. 1 sor 12 nyomdai pont.

4 1. Papírméret „A” méretű papírok, az A0 kiinduló ív felezésével keletkeznek. Az egyre kisebb alakok a sorozatban A1, A2, A3 stb. A szám azt adja meg, hogy hányadik felezéssel kaphatjuk meg az illető méretet. A „B” sorozat tagjai elsősorban a nyomdászatban terjedtek el. A B0 a kiinduló ív. A „C” sorozat a borítékok méretét adja meg, amelyekbe az „A” lapokat lehet elhelyezni.

5 2. Margók

6 3. Szöveghelyek Fejléc: A felső margó sávjában megjelenő szövegterület. Lábléc: Az alsó margó sávjában megjelenő szövegterület. Tartalmazhatja az oldalszámot, a mű címét, szerzőjét stb. Szövegtükör: A margók által határolt terület a dokumentum számára. Aljára helyezhető a elkülönítve a lábjegyzet, amely a szöveghez fűzött megjegyzésekre, magyarázatokra és hivatkozásokra terjed ki.

7 III. A dokumentumkészítés folyamata A szövegszerkesztő program indítása A szöveg bevitele A dokumentum mentése A tartalom ellenőrzése A dokumentum formázása Hosszabb dokumentumhoz tartozó jellemzők beállítása A kész, formázott dokumentum mentése és nyomtatása

8 1. Gépelési tudnivalók Beszúró üzemmód: a leütött betű a kurzor helyére íródik, a már beírt szöveg jobbra tolódik. Átíró üzemmód: a kurzor mögötti karaktereket átírjuk. Törlés: BACKSPACE: visszafelé törli a karaktereket. DELETE: a kurzortól jobbra található karaktereket törli.

9 2. Szerkesztő műveletek Kivágás: a kijelölt szövegrész a vágólapra kerül, és az eredeti helyén törlődik. Másolás: a kijelölt szövegrész a vágólapra kerül, és az eredeti helyén is megmarad. Beillesztés: a vágólap tartalma a kurzor pozíciójához kerül.

10 vágólap

11 3. A dokumentum mentése A Mentés menüponttal a már beállított névvel és útvonallal a régi változat helyére mentjük a dokumentumot a módosításokkal együtt. A Mentés másként menüponttal a dokumentum egy változatát más helyre vagy más néven mentjük. Automatikus mentés funkcióval beállíthatjuk, hogy milyen gyakorisággal készítsen a program másolatot a dokumentumról. állománynév, elérési útvonal, fájlformátum

12

13 IV. Formázás A dokumentum külalakjának kialakítása szövegegységenként történik. A hierarchia egyes elemei: karakter bekezdés szakasz dokumentum

14 1. Karakter Formázása előtt ki kell jelölni!

15

16 2. Bekezdés A bekezdés a szöveg azon része, mely két bekezdésjel között van. Ha ENTER-t nyomunk, új bekezdés jön létre. A SHIFT+ENTER új sor kezdése bekezdésen belül (sortörés). A formázás arra a bekezdésre érvényes, amelyben a kurzor van.

17 Igazítások Balra igazított Középre igazítottSorkizárás Jobbra igazított

18 Jobb Bal Első sor Függő Előtte Utána Sorköz Margók Behúzások Térköz

19 Árvasor: a bekezdés egy sora az előző oldalon marad. Fattyúsor: a bekezdés utolsó sora átlóg egy új oldalra. Együtt a következővel: a cím nem szakad el a következő bekezdéstől.

20 Egyéb beállítások Felsorolás és számozás: A bekezdéseket felsorolás jelekkel vagy számokkal lehet ellátni. Bekezdések szegélyezése Tabulátor: a kurzort meghatározott távolságra tudjuk a soron belül előreléptetni. A kép formázás szempontjából bekezdésként viselkedik.

21 V. Az oldalbeállítások és szakaszformázások Margók Tájolás Papírméret Élőfej és élőláb készítése Oldalszám Töréspont Hasábok Lábjegyzet

22


Letölteni ppt "Szövegszerkesztés. I. A szövegszerkesztők osztályozása Egyszerű szerkesztők (text editor) nem lehet formázni parancs-, konfigurációs állományok és forrásprogramok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések