Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AlapfogalmakSzövegbevitelParancskiválasztásNézetekKarakterformázásBekezdésformázásSzakaszokStílusokTáblázatNyomtatásKilépésFájlkezelés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AlapfogalmakSzövegbevitelParancskiválasztásNézetekKarakterformázásBekezdésformázásSzakaszokStílusokTáblázatNyomtatásKilépésFájlkezelés."— Előadás másolata:

1 AlapfogalmakSzövegbevitelParancskiválasztásNézetekKarakterformázásBekezdésformázásSzakaszokStílusokTáblázatNyomtatásKilépésFájlkezelés

2 Karakter Betű, szám, szimbólum, írásjel, szóköz Sor A program automatikusan új sort kezd, nem kell ENTERT ütni. Ha szükséges, hogy a sornak vége legyen SHIFT + ENTER-t kell nyomni. Bekezdés (Paragrafus) Két ENTER billentyű leütése közötti rész. A bekezdés végén bekezdésjel látható: ¶ Oldal A lap alján a program automatikusan lapot vált. Ha előbb kell, hogy az oldalnak vége legyen, akkor a CTRL + ENTER billentyűk leütésével oldaltörést készíthetünk. Ezt a hatást érjük el a Beszúrás menü Töréspont, Oldaltörés parancsával is. Szövegszerkesztés alapjai Szövegszerkesztés alapfogalmai

3 Szövegszerkesztés alapfogalmai (folytatás) Szekció-szakasz A dokumentumot bármennyi szakaszra feloszthatjuk. Minden olyan szövegrészt, melyet a környezetétől eltérően szeretnénk formázni, önálló szakaszban kell szerepeltetni. Hasáb Akkor alkalmazzuk, ha a dokumentum egy részét több hasábbá szeretnénk tördelni, például kiadványszerkesztésnél.

4 MENÜSOR (amely minden funkciót tartalmaz) ESZKÖZTÁR (képi nyomógombokkal) FORMÁTUMSOR (külalak meghatározása) VONALZÓK MUNKATERÜLET (szöveg; kép; grafika helye) GÖRGETŐSÁVOK (az oldal mozgatására) A képernyő felépítése

5 Szövegszerkesztés alapjai Szövegbevitel

6 Kurzormozgatás, navigáció a dokumentumban A billentyűzet használatával betűket és számjegyeket tudunk a számítógépbe begépelni. A billentyűzet gombjainak elrendezése számítógéptípustól és országtól függően más és más lehet. A billentyűzet használatának azonban van néhány alapszabálya. A billentyűzeten általában 101 gomb van. A gombok kombinálásával (egynél több gomb egyszerre való leütésével) jelek ezreit tudjuk generálni.

7 Szövegszerkesztés alapjai Javítás, törlés DELETE Egy karakter törlése jobbra CTRL+DELETE Egy szót törlése jobbra BACKSPACE Egy karakter törlése balra CTRL+BACKSPACE Egy szó törlése balra

8 Szövegszerkesztés alapjai Javítás, törlés

9 Szövegszerkesztés alapjai Szöveg, objektum kijelölése Ctrl+Shift + A kurzortól a szó végéig. Ctrl+Shift + A kurzortól a szó elejéig. Ctrl+Shift + A kurzortól a bekezdés elejéig. Ctrl+Shift + A kurzortól a bekezdés végéig. Shift +A kurzortól egy sort fel. Shift + A kurzortól egy sort le. Shift + A kurzortól egy karaktert jobbra. Shift + A kurzortól egy karaktert balra. Shift+Home A kurzortól a sor elejéig. Shift+End A kurzortól a sor végéig. Shift+PgUp A kurzortól egy képernyőt fel. Shift+PgDn A kurzortól egy képernyőt le. Ctrl+Shift+O A teljes dokumentum. Ctrl+Shift+Home A kurzortól a szöveg elejéig. Ctrl+Shift+End A kurzortól a szöveg végéig. Ctrl+bal egérgomb a kurzort tartalmazó mondatot jelöli ki. Ugyanez a szövegmezőn kívülre mutató egérkurzor esetén a teljes dokumentumot jelöli ki. Shift+bal egérgomb a szöveges kurzortól az egérkurzorig, vagyis a kattintás helyéig tartó blokkot jelöli ki. Alt+bal egérgomb nyomva tartásával végzett egeres húzással oszlopot, azaz több soron áthúzódó blokkot jelölünk ki.

10 MENÜBŐL EGÉRREL GYORSMENÜVEL GYORSBILLENTYŰVEL A parancsok menükbe vannak csoportosítva. Néhány parancs azonnal végrehajtható, mások párbeszédablakot jelenítenek meg. Egér segítségével az eszköztár egy gombjára kattintsunk. Egy gyorsmenü megjelenítéséhez el kell helyeznünk a kurzort a szövegben vagy elemben, amellyel dolgozunk, majd az egér jobb gombjára kell kattintanunk. A menüben a parancs jobb oldalán láthatóak Pl.: CTRL+S Mentés Szövegszerkesztés alapjai Parancskiválasztás

11 Parancskiválasztás menüből Azonnal végrehajtható parancs

12 Parancskiválasztás egér segítségével Az eszköztár egy gombjára kattintva lehet parancsot aktivizálni. Pl.: nyomtatás

13 Parancskiválasztás egér gyorsmenüjével Kijelölés vagy rámutatás esetén lehet megjeleníteni a gyorsmenüt az egér jobb gombjával. A gyorsmenü bezárásához kattintsunk bárhová a gyorsmenün kívül, vagy nyomjuk le az Esc billentyűt

14 Gyorsbillentyűk használata Néhány parancsot gyorsbillentyű segítségével is kiválaszthatunk. Ezeket a menüben a parancs jobb oldalán találjuk.

15 Nézetek Normál nézet Szerkezet nézet Nyomtatott forma nézet Fődokumentum nézet Teljes képernyő Nyomtatási kép A Word több módot biztosít egy dokumentum megtekintésére

16 A dokumentumot leegyszerűsítve mutatja. Ez a legjobb általános célú nézet a szerkesz- tésre. Normál nézet AKTIVÁLÁS

17 Szerkezet nézet A dokumentumot összecsukhatjuk. Ez a nézet megkönnyíti a szöveg gördítését vagy mozgatását nagy távolságra. AKTIVÁLÁS

18 Nyomtatott forma nézet Ez a nézet fontos egy dokumentum végső megjelení- tésének ellenőrzé- séhez, de lassítja a szerkesz- tést és a gördítést. AKTIVÁLÁS

19 Fődokumentum nézet Ha egy dokumentumot szeretnénk felosztani néhány különálló fájlra, akkor használjuk ezt a nézetet. AKTIVÁLÁS

20 Teljes képernyő nézet A képernyő területének maximálására szolgál. Csak a dokumentum látható. AKTIVÁLÁS

21 A nyomtatási kép egész oldalakat mutat be kicsinyítve, így igazíthatjuk a dokumentum szerkezetét. Nyomtatási kép

22 Betűtípus Különlegességek Térköz és pozíció A Word az aktuális kijelölésre vagy a beszúrási pontot tartalmazó teljes szóra alkalmazza a betűformázást. Karakterek formázása

23 Karakterek formázása I.

24 Karakterek formázása II.

25 Karakterek formázása III.

26 Bekezdés formázása Bekezdés Igazítás Behúzás Pozícionálás A Microsoft Wordben a bekezdés egy jól elkülönülő információegység, melynek megvannak a saját formai Jellegzetességei, mint például az illesztés, tér- és szóköz valamint a stílus.

27 Bekezdés formázása I.

28 Bekezdés formázása II. Igazítás Igazítás

29 Bekezdés formázása III. Behúzás Behúzás A szöveg első sorának behúzása. "Függő behúzás" az első sor után. Bibliográfiánál, szójegyzéknél, felsorolásoknál vagy számozott listánál használható. A szöveg negatív értékű behúzása ("kiengedése"). A Behúzás és térköz panellap (Formátum menü, Bekezdés parancs) Mértéke mezőjének használatával húzzuk be az első sort, vagy készítsük el a függő behúzást egy negatív behúzású bekezdésen belül.

30 Bekezdés formázása IV. Pozícionálás ( térköz, sorköz ) Pozícionálás ( térköz, sorköz ) Sortávolság Az egyik szövegsor alja és a következő szövegsor alja közötti távolság. A Microsoft Word a sorközt a szöveg betűtípusa alapján állítja be. Így például szimpla sorközű 10 pontos szöveg esetén a sorköz körülbelül 10 pont, néhány pontnyi térközzel megnövelve.A Word úgy állítja be a sorközt, hogy a sorban elférjen a legnagyobb betű vagy a legmagasabb ábra is.

31 Szakaszok kialakítása Töréspont Hasábszedés Oldalbeállítás (margók) Oldalbeállítás (írásirány) Szakasz A dokumentum olyan része, amelyben bizonyos oldalformázási beállításokat írtunk elő. Amíg nem szúrunk be szakasztörést, a Microsoft Word az egész dokumentumot egyetlen szakaszként kezeli.

32 Szakaszok kialakítása Töréspont Oldaltörés Az a hely, ahol az egyik oldal véget ér, és egy másik kezdődik. Oldalkép és Nyomtatási képnézetben, valamint nyomtatott dokumentumban az oldaltörés utáni szöveg új oldalon jelenik meg.

33 Szakaszok kialakítása Hasábszedés

34 Oldalbeállítás I. Az oldalmargók az oldalak szélei mentén látható üres területek. A szöveget és ábrákat általában a margók közötti nyomtatható területre illesztjük be. Egyes elemeket azonban a margókon kívülre is elhelyezhetünk - ilyenek például az élőfejek, az élőlábak és az oldalszámok.

35 Stíluslapok Stílusok Stílusok módosítása A stílus olyan formázási jellemzők gyűjteménye, amelyeket a dokumentumunkban lévő szöveg kinézetének gyors megváltoztatásához használhatunk. Stílus alkalmazásakor egy lépésben több formázási eljárást alkalmazunk.

36 Stíluslapok I. Más stílus hozzárendelése szöveghez Ha meg kívánjuk változtatni a szöveg stílusát, létező stílust rendelhetünk a szöveghez. A létező stílust más néven beépített stílusnak nevezik. Ha nem találjuk azt a stílust, amelyik a kívánt jellemzőket hordozza, létrehozhatunk egy új stílust, majd alkalmazhatjuk azt.

37 Stíluslapok II.

38 Táblázat készítés Eszköztár segítségével Táblázat menü segítségével A táblázatokat cellaoszlopok és -sorok alkotják. A cellákba írhatunk szöveget és elhelyezhetünk ábrákat. A táblázatokat használhatjuk számok oszlopokba rendezésére, majd kiválogatására és az azokkal végzett számítások végrehajtására.

39 Szakaszok kialakítása Oldalbeállítás II. Ha a dokumentum írásiránya álló, akkor jelöljük ki azokat az oldalakat, amelyeknek az írásirányát fekvőre szeretnénk változtatni. Válasszuk a Fájl menü Oldalbeállítás parancsát, és a Papírméret lapon jelöljük be a Fekvő választókapcsolót. A Hatókör mezőben válasszuk a Kijelölt szöveg beállítást.

40 Táblázat készítése Az egér húzásával adjuk meg a táblázat sorainak számát

41 Táblázat készítése A táblázat megjelenését javíthatjuk szegélyek hozzáadásával és a cellák színekkel, mintákkal és árnyalásokkal való kitöltésével. Ha gyorsan szeretnénk szép kivitelű táblázatot készíteni, használhatjuk a Táblázat automatikus formázása parancsot is.

42 Fájlkezelés Új dokumentum Mentés Automatikus mentés Dokumentum beolvasása

43 Fájlok kezelése I. Új dokumentum

44 Fájlok kezelése II. Mentés

45 Fájlok kezelése III. Automatikus mentés

46 Fájlok kezelése IV. Dokumentum beolvasása

47 Nyomtatás

48 KILÉPÉS


Letölteni ppt "AlapfogalmakSzövegbevitelParancskiválasztásNézetekKarakterformázásBekezdésformázásSzakaszokStílusokTáblázatNyomtatásKilépésFájlkezelés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések