Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tabulátor legyen veled…. Ha a diák kap egy ilyen feladatot (önéletrajz írást), akkor először a legegyszerűbb formába önti (jó esetben). Kettős pont után.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tabulátor legyen veled…. Ha a diák kap egy ilyen feladatot (önéletrajz írást), akkor először a legegyszerűbb formába önti (jó esetben). Kettős pont után."— Előadás másolata:

1 Tabulátor legyen veled…

2 Ha a diák kap egy ilyen feladatot (önéletrajz írást), akkor először a legegyszerűbb formába önti (jó esetben). Kettős pont után egy szóközt üt le. Neve: Pat Tanás Szül. id ő : Mióta ember van Foglalkozás: kozmetikus Szül. hely: Vallon-Pont-d’Arc-odon Anyja neve: Mit Esszter Apja neve: Kala Pál 1. példa Ez is egy fajta megoldás

3 2. példa Aztán vannak olyan diákok, akik többet szeretnének, és az adatokat két oszlopba szeretnék rendezni. Ez eddig tökéletes elgondolás, de a kivitelezésnél szokott lenni a probléma. Ilyenkor szóközökkel szokták kitölteni a helyet. A példát is így alkottam meg. Neve: Winch Eszter Szül. id ő : 1956. augusztus 25. Foglalkozás: Informatikus Szül. hely: Egy m ű hely Anyja neve: Flopp Ylona Apja neve: Vécé Dénes Hivatalos szövegszerkesztési szabály: TILOS kétszer egymás után használni a szóközt! A szövegszerkesztőben ezzel a gombbal lehet ellenőrizni, hogy használtál-e feleslegesen Entert ill. szóközt. Ezek a pontok jelölik a szóközöket. Azért, hogy meg lehessen ezt csinálni, kitalálták a TABULÁTOR gombot…

4 Nah és hol van a Tabulátor a billentyűzeten??? Tabulátor: • Olyan soron belüli pozíciók, ahová a kurzort a TAB (tabulátor) billentyűvel pontosan állítani tudjuk és lehetõvé teszik az egymás alatti sorokban levõ szövegrészek függőleges igazítását. • Segítségükkel elérhetjük, hogy az egyes sorokban levő szavak mindig ugyanabba a pozícióba kerüljenek. • A tabulátor bekezdésjellemző, tehát bekezdésenként lehet eltérő pozíciókat beállítani. Típusai: • Balra ütköztetett: a szöveg baloldali széle illeszkedik a pozícióhoz; • Jobbra ütköztetett: a szöveg jobboldali széle illeszkedik a pozícióhoz; • Középre ütköztetett: a szöveg közepe illeszkedik a pozícióhoz; • Tizedes jelre igazított (decimális): a tizedespont igazodik a pozícióhoz • Mi a TABULÁTOR fogalma??????? • Mire használjuk???

5 A Tabulátor menühöz először megnyomjuk a Bekezdés párbeszéd paneljét…. Tabulátor menü használata a Word- ben!!!!...aztán a Tabulátorokra kattintunk. Így eljutottunk a TABULÁTOR menübe..

6 Alapérték Pozíció Típusai/ Igazítás Kitöltés Az összes törlése és Törlés A program alapértelmezése szerinti tabulációs helyek egyenletes osztással 1,25 cm –re vannak állítva. A beírt értékenként lesz Tabulátor, az értékek mögé nem kell írni mérték- egységet. Automatikusan cm-be váltja őket. Meghatározzuk, hogy a szöveg, hogyan helyezkedjen el a tabulátorhoz képest. Ez határozza meg, hogy a tabulátorig mivel tölti fel az üres helyet. A felvett tabulátorok pozícióját lehet kitörölni velük külön-külön vagy akár egyszerre is. Felvétel A pozícióba beírt adatot az egyéb változtatásaival ezzel a gombbal lehet érvényesíteni. A már felvett Tabulátor helyeket mutatja.

7 Tabulátor felvétel 1.1. A pozícióba beírjuk a Tabulátor kívánt helyét. 2. Beállítom a kívánt tulajdonságait. 3. És végül felvesszük a Tabulátor pozícióját. Ahogy látható a felvett Tabulátor minden bevitt paramétert teljesített. 5 cm-nél vannak elhelyezve.. és jobbra… A kitöltés mintája és a helye is a beállításnak megfelelő.

8 Tabulátor gyakorlati használata Így jelöli a vonalzón a TABULÁTORT. Pontosan a 10cm-nél kirakott TABULÁTOR jel alatt vannak balra és nincs kitöltve a felület. A szövegben ha bevan kapcsolva az írásjel megjelenítő, akkor így néz ki a Tabulátor.

9 A pozíciójánál 5 cm-nél van jelölve, vagyis a vonalzón is 5cm-nél lesz a Tabulátor jele. Ebben a példában többféle fajtája is meg- található. 1. 2. A szavakat a Tabulátor elfelezi, mert az Igazításnál középre állítottam… Így néz ki a középre állított Tabulátorral. A szavak előtti űrt kitöltöttem pontokkal, és így majd nyomtatás után oda lehetne írni a kívánt számot (db szám,vagy osztály számát, stb…) 3.

10 4.4. Decimális igazítás a helyiértékeket egymás alá helyezi. Egyesek A második Tab 13,5 cm-nél van felvéve és a vonalzón is látszik.

11 Kezdjük el a gyakorlást… Csináljatok 4cm-nél jobbra igazított Tabot, 8 cm-nél balra igazított 4-essel kitöltött Tabot, és 12 cm-nél decimális Tabot! És mikor felvetted mind a három adatot, álljatok meg! Ez egy alapvető feladat … Remélem sikerült megoldani…

12 Most a Tabulátor menüben kattintsatok az összes törlés gombra! És másoljátok le a következő szöveget! Ügyeljetek az eddig tanult formázásokra is. Ha készen vagytok ezzel a feladattal mentsétek le a mappátokba, és folytassátok a következővel… Alaposan nézzétek át a lementett munkákat, mert a hibás feladat megoldásokat a következő órán újra íratom. Addig míg hibátlanul nem sikerül.

13 A feladat ugyanaz, mint az előbbinél.

14 Készítsd el ezt a kötelezvényt!

15 „ Én leszek az első”


Letölteni ppt "Tabulátor legyen veled…. Ha a diák kap egy ilyen feladatot (önéletrajz írást), akkor először a legegyszerűbb formába önti (jó esetben). Kettős pont után."

Hasonló előadás


Google Hirdetések