Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG."— Előadás másolata:

1 TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG

2 Előre és hátra, jobbra és balra
Kezdetben a Teknőc a lap közepén áll, és a parancsaidra vár. Ha megérti a parancsot, akkor végrehajtja azt. Például az előre parancs egy egyszerű mozgást jelent. Írd be a képen látható parancsot a parancssorba!

3 Előre és hátra, jobbra és balra
A Teknőc 50 lépést megy előre. Most gépeld be a következőt: jobbra 90 és nyomd meg újra az Enter billentyűt. Ennek hatására, a Teknőc jobbra fordul 90 fokkal. Most próbáld ki a következő parancsokat: hátra 20, majd balra 45 és újra hátra 20. Ne felejtsd el az Enter billentyűt lenyomni minden egyes alkalommal!

4 Előre és hátra, jobbra és balra
Hogyan töröld le a képernyőt? Az eddig megismert, egyszerű parancsokkal is sokat tudsz kísérletezni, amely után a lap hamar megtelik kusza vonalakkal. Ha le akarod törölni a lapot, használd a következő parancsot: ? törölKépernyő Az Imagine letörli a képernyőt, és a Teknőcöt a középpontba mozgatja, az irányát pedig felfelé állítja. Kattints ide: Itt megtalálod, hogyan lehet á, é, ő, ű stb. betűt írni.

5 Előre és hátra, jobbra és balra
Hosszú- és rövid szavak Szerencsére a Teknőc a parancsok rövidebb változatát is megérti, így nem kell annyit gépelned. Például az előre 50 parancs helyett, elég annyit írnod, hogy e 50. Természetesen más parancsokat is lehet rövidíteni.

6 Előre és hátra, jobbra és balra
Hogyan adjuk meg a teknőc irányát? A képen egy iránytűt látsz, ennek segítségével határozhatod meg a teknőc irányát. Ezeket szögeknek hívjuk. A szögeket fokokban mérjük. Ha be irod: ? jobbra 45 , akkor a teknőc jobbra fordul 45 fokot Ha be irod: ? balra 45 , akkor a teknőc balra

7 Előre és hátra, jobbra és balra
Próbáld ki az alábbi parancsokat, és győződj meg arról, hogy megértetted a működésüket. Használd a törölKépernyő parancsot minden kísérlet után

8 Feladatok megoldása Most pedig lessük meg, mit is tud a mi teknőcünk:
Kattints ide

9 Házi feladat A házi feladatot megtalálod a suli weboldalán. Sok sikert kívánok! Kattints ide

10 Tollvastagság A Teknőc tolla más-más vastagságú is lehet. Ha be szeretnéd állítani az értékét 1-re, vagy más értékre, használd a tollvastagság! vagy röviden a tv!parancsot!

11 Tollvastagság A legvékonyabb toll vastagsága 1-es, minél nagyobb számot állítasz be, annál vastagabb vonalat húz a Teknőc. Vedd figyelembe, hogy az 5-s érték felett a vonalnak lekerekített széle lesz. Érdekes rajzokat kaphatsz eredményül, ha nagyon vastag tollat használsz, mint például tv! 50 vagy tv! 100. A tollvastagság (tv) után ne felejtsd kitenni a felkiáltójelet! (Shift+4)

12 Tollvastagság Na lássunk néhány példát!

13 Tollvastagság Persze az Imagine is tud javasolni különböző vonalvastagságokat, ehhez csak annyit kell tenned, hogy beírod a tv! parancsot, majd megnyomod az F9 funkcióbillentyűt.

14 Tollvastagság A Vonalvastagságok párbeszédablakban kiválaszthatod a számodra megfelel értéket. Ne felejts el a gombra kattintani!

15 Tollvastagság Ne felejtsd el, hogy a legvékonyabb vonalvastagsághoz a következő parancsot kell használnod! ? tv! 1

16 Feladat Két különböző vonalvastagság használatával készítsd el a következő ábrákat:

17 Tollszín A különböző vonalvastagságok mellett, a tollnak más-más színei is lehetnek. A toll színének megváltoztatásához használd a Színek párbeszédablakot! Írd be a parancssorba a tollszín!,vagy röviden a tsz! parancsot, majd nyomd meg az F9 funkcióbillentyűt!

18 Tollszín Ez az ablak fog megjelenni, amivel szabályozhatod a színeket.

19 Tollszín A Színek ablakban kiválaszthatod a megfelel színeket. A csúszka használatával megváltoztathatod az adott szín világosságát, majd kattints a Csináld! gombra! Ha már emlékszel a színek nevére, használhatod a tsz! parancsot is, amely után egy üres helyet kell kihagynod, majd egy idéző jel (” →Shift+2) után beírhatod a szín nevét,így nem kell használnod az F9 billentyűt.

20 Feladat Próbáld meg elkészteni a következő feladatokat!

21 Magyar ékezetes betűk: alt kódok
Á: alt É: alt Í: alt+0205 Ó: alt Ö: alt Ő: alt Ú: alt Ü: alt+0220 Ű: alt+235 á: alt+ 160 é: alt+ 130 í: alt+ 161 ó: alt+ 162 ö: alt ő: alt+ 139 ú: alt+ 163 ü: alt+129 ű: alt+ 251


Letölteni ppt "TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG."

Hasonló előadás


Google Hirdetések