Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beállítások. Rendszerbeállítások Az operációs rendszer lehetővé teszi, hogy különböző beállításokat végezünk rajta. Ilyenek a pontos idő beállítása, az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beállítások. Rendszerbeállítások Az operációs rendszer lehetővé teszi, hogy különböző beállításokat végezünk rajta. Ilyenek a pontos idő beállítása, az."— Előadás másolata:

1 Beállítások

2 Rendszerbeállítások Az operációs rendszer lehetővé teszi, hogy különböző beállításokat végezünk rajta. Ilyenek a pontos idő beállítása, az asztal hátterének vagy színének beállítása, dátum formátum beállítása, stb. Ezt azonban a rendszergazda biztonsági okokból letilthatja, és előfordulhat, hogy csak ő állíthatja egy adott rendszeren. A fenti beállítások nagy részét a „Vezérlőpult” nevű programmal kell végrehajtanunk. A Vezérlőpultot a Start menüből érjük el. A Vezérlőpultnak két nézete van, „Klasszikus” és „Kategória” nézet. Klasszikus nézetben szimplán egyetlen ablakban ömlesztve találjuk az egyes beállításokhoz tartozó indító ikont. Kategória nézetben először csoportosítva látjuk a beállítási lehetőségeket, azokból választva juthatunk a konkrét beállítási lehetőségekhez.

3 Kategória nézet

4 Klasszikus ikonos nézet

5 További rendszerinformációk A vezérlőpult ablakban a „Rendszer” ikonra kattintva indíthatók a Rendszer beállításai lehetőség. Itt nem is lehet be állítani semmit, azonban a rendszerről kapunk értékes információkat. Ilyen a Windows verziója, a telepített szervizcsomagok, milyen processzor van a számítógépben és mekkora kapacitású memória áll rendelkezésünkre.

6

7 Megjelenés és személyes beállítások A Vezérlőpult „Megjelenítés” része lehetővé teszi számunkra a grafikus felület más témák, ill. kinézetek alkalmazását, az asztal hátterének és a képernyőkímélőnek a változtatását.

8

9 Tálca és Start menü A tálca és a Start menü beállításai itt találhatók. Ezek segítségével határozhatjuk meg a tálca helyét az asztalon. (Lent, fent, jobb oldal, bal oldal) Tálca automatikus elrejtése. Asztali ikonok rendezése  ikonok mérete  Igazítás, rendezés  csoportos áthelyezés

10 Felhasználói fiókok A felhasználói fiókoknál hozhatunk létre újabb fiókokat, vagy törölhetjük őket, beállíthatunk jelszót, módosíthatjuk a fiókhoz tartozó képet. Beállítható a szülői felügyelet.

11 Felhasználói fiókok

12

13 Óra, nyelv és terület beállításai Itt állíthatjuk be az időt, a nyelvet, megadhatjuk a formátumokat. Itt határozhatjuk meg, hogy kikerüljön-e az óra a tálcára.

14 Dátum és idő beállításai

15 Hálózat és internet Ezen a felületen állíthatjuk be a hálózati és internet beállításainkat, hozhatunk létre csoportokat. Vezeték nélküli hálózatok kezelése is itt lehetséges.

16 Hardver és hang Itt találhatók a hardver beállítások, például:  Nyomtató (alapértelmezett)  Egér  Képernyő (felbontás, alvó állapot beállítása, kapcsolódás kivetítőhöz)  Hang (hangszóró, mikrofon)

17 Hardver és hang

18 Billentyűparancsok Leggyakoribb billentyűparancsok: BillentyűMűvelet F1Súgó megjelenítése Ctrl+C (vagy Ctrl+Insert)A kijelölt elem másolása Ctrl+XA kijelölt elem kivágása Ctrl+V (vagy Shift+Insert)A kijelölt elem beillesztése Ctrl+ZMűvelet visszavonása

19 Ctrl+Shift és egy nyílbillentyűSzövegblokk kijelölése Shift és egy nyílbillentyű Több elem kijelölése egy ablakban vagy az asztalon, vagy szöveg kijelölése dokumentumban Ctrl és egy nyílbillentyű+szóköz Több egyéni elem kijelölése egy ablakban vagy az asztalon Ctrl+A A dokumentumban vagy ablakban található összes elem kiválasztása Alt+F4 Az aktív elem bezárása vagy kilépés az aktív programból Ctrl+F4 Az aktív dokumentum bezárása (olyan programban, amelyben egyidejűleg több dokumentum is nyitva lehet) Alt+TabVáltás a megnyitott elemek között

20 Ctrl+Alt+Tab Használja a nyílbillentyűket a megnyitott elemek közötti váltáshoz Ctrl+az egér görgetőkereke Az asztalon lévő ikonok méretének módosítása Windows-billentyű +Tab Váltás a tálcán található alkalmazások között az Aero térbeli ablakváltó segítségével Ctrl+Windows-billentyű +Tab A tálcán található programok közötti váltás a nyílbillentyűkkel, az Aero térbeli ablakváltó használatával F5 (vagy Ctrl+R)Az aktív ablak frissítése EscAz aktuális feladat megszakítása

21 Házi feladat Otthon mindenki próbálja ki a saját számítógépén a most megnézett beállításokat!

22 Készítette: Csóriné Fekete Adrienn


Letölteni ppt "Beállítások. Rendszerbeállítások Az operációs rendszer lehetővé teszi, hogy különböző beállításokat végezünk rajta. Ilyenek a pontos idő beállítása, az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések