Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bátori Béla 12.k

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bátori Béla 12.k"— Előadás másolata:

1 Készítette: Bátori Béla 12.k
Hálózati ismeretek Készítette: Bátori Béla 12.k

2 Mit nevezünk számítógépes hálózatnak ?
2 vagy több számítógépet összekapcsolunk egy hálózatba Feladat: Erőforrás megosztás. Pl: fájlok, nyomtatók. Egy hálózatban van általában egy kiemelt gép, mely a kiszolgáló, a szerver. Ennek feladata a munkaállomásokról érkező feladatok végrehajtása, továbbküldése. Hálózaton keresztül megoszthatjuk az internetet is.

3 Hálózatok csoportosítása
Helyi hálózat (LAN): egy épültben-telephelyen lévő hálózat. Maximum 1 km-es kiterjedésű lehet. Városi hálózat (MAN): LAN-ok összeköttetéséből kialakuló hálózat, 50 km-es kiterjedésű is lehet. Ilyen például a kábel TV. Világháló (WAN): Az internet az egész világra kiterjedő hálózat, lényege hogy egy pontjából bármelyik másikra el lehet jutni.

4 Kliens A kliens olyan számítógép vagy azon futó program, amelyik hozzáfér egy (távoli) szolgáltatáshoz, amelyet a hálózathoz tartozó másik számítógép (a szerver) nyújt. A kifejezést először olyan eszközökre alkalmazták, amelyek nem rendelkeztek saját, önálló programmal, de hálózaton keresztül kapcsolatba tudtak lépni távoli számítógépekkel. Ezek voltak a buta terminálok, amelyek időosztások nagyszámítógépek (Mainframe) kliensei voltak. Az interneten ma is használják a kliens-szerver modellt, amikor a felhasználó a hálózathoz való kapcsolódással internet protokollon keresztül egy távoli szolgáltatást vesz igénybe. Kliensek például a webböngészők is, mert webszerverekhez kapcsolódnak amelyekből weblapokat képesek megjeleníteni a monitorokon.

5 Vastag kliens A vastag kliens képes arra, hogy önmaga hajtson végre nagyobb adatmennyiségekkel feldolgozásokat, amikor a szerver inkább elsődleges tárolóként viselkedik. A kifejezés a számítógép szoftverére vonatkozik, és egyre inkább alkalmazzák hálózati számítógépek esetén.

6 Vékony kliens A vékony kliens egy minimális eszközökkel rendelkező kliens. Ez a kliens típus a szükséges erőforrásokat is a távoli gépen veszi igénybe. Egy vékony kliens feladata többnyire kimerül az alkalmazásszerver által küldött adatok grafikus megjelenítésében; a tényleges, nagy mennyiségű adat mozgatását, kezelését igénylő feladatot az alkalmazás szerver végzi el.

7 Topológia A számítógépek hálózatba rendezésekor különböző topológiákat alakíthatunk ki. Ez a gépek elrendezését jelenti. Ez fogja meghatározni hogy mennyibe fog kerülni a hálózatunk kialakítása, illetve hogy mennyire lesz hatékony, biztonságos.

8 Sín (BUS) Lényege, hogy az egyes számítógépek “sorosan” vannak összekötve, egy közös kábelre. Előnye, hogy könnyű kiépíteni, olcsó, könnyű bővíteni, viszont hátránya, hogy érzékeny a hibára és ezt a hibát nagyon nehéz meglelni.

9 Csillag (Star) Lényege, hogy a számítógépek egy elosztóponthoz, egy úgynevezett HUBhoz csatlakoznak. Ez a fajta hálózat sok UTP kábelt igényel és szükségünk van egy HUBra is. A kábelek miatt költséges a kiépítése, mégis sok intézményben ezt használják, mivel könnyebb kiépíteni, jobban át lehet látni, s ha meghibásodik, akkor könnyebb javítani is.

10 Gyűrű (Ring) A számítógépeket gyűrű alakban kapcsoljuk össze. Tulajdonságai: érzékeny a hibára, ha az egyik gép tönkre megy, az egész hálózat leáll, viszont olcsó és könnyen bővíthető.

11 Fa (Tree) A hálózatnak van egy fő vonala, s ebből routerek segítségével osztódik a hálózat. Előnyei: könnyű kiépíteni, s könnyű a hibakeresés. Hátránya, hogy a vonalak terhelése néha nagy, és nagyon drága a kiépítése. Ilyen hálózatok vannak nagyobb intézményekben: iskolákban, hivatalokban.

12 Teljes (Full) Minden gép össze van kötve azzal a géppel, amelyikkel kommunikálni kíván, ezért rendkívül jó üzemelési biztonságot nyújt, nagy a hibatűrése. Jelentős hátránya viszont, hogy már néhány gép esetén is rendkívül nagy a hardverigény (hálózati csatoló és kábel). Ezért jobbára csak több szervert tartalmazó hálózat részeként, a szerverek összekötésére használják.


Letölteni ppt "Készítette: Bátori Béla 12.k"

Hasonló előadás


Google Hirdetések