Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes hálózatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes hálózatok"— Előadás másolata:

1 Számítógépes hálózatok
Készitette: Kamoncza Zoltán 4.G

2 A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számitógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógépes hálózatoknál használt technológiáknak két típusa van: -az adatszórásos hálózatok -a pont-pont hálózatok.

3 Adatszóró hálózatok Az adatszórásos hálózatok (broadcasting) egyetlen kommunikációs csatornával rendelkeznek, amelyet a hálózatra csatlakozó összes gép közösen használ. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha a gazdagép (host) egy rövid üzenetet küld, akkor azt a hálózat összes gépe megkapja. Ezeket a rövid üzeneteket csomagnak (packet), keretnek (frame) vagy cellának (cell) nevezik. A feladót és a címzettet a rövid üzeneten belüli címmezőben lehet azonosítani. Ha egy gazdagép kap egy ilyen üzenetet, akkor megnézi a címmezőt. Ha az üzenet nem neki szól, akkor nem tesz vele semmit, ellenkező esetben viszont feldolgozza.

4 Pont-pont hálózatok A pont-pont hálózatok (point-to-point network) sok olyan kapcsolatból állnak, amelyek géppárokat kötnek össze. Ez azt jelenti, hogy egy üzenet továbbítása egy, esetleg több csomóponton keresztül történik, és lehetséges, hogy egynél több lehetséges úton is eljuthat egy üzenet a céljához. Ezekben a hálózatokban az útvonal optimális megválasztása alapvető fontosságú. Ezt a hálózati technológiát nevezik még egyesküldésnek is. Itt használnak: Csillag topológia - a számítógépek egyazon csomópontra csatlakoznak. Előnye: vonalszakadás esetén csak az adott gép válik használhatatlanná. Hátránya: a szerver túlterheltté válhat. Gyűrűtopológia - Itt két gyűrű van, az egyiken az adatok a másikon a jelek futnak. Előnye: tovább bővíthető korlátlanul. Hátránya: költséges. Teljes topológia - a hálózatban résztvevő összes számítógép kapcsolatban van egymással. Előny: közvetlen címzéssel elérhető bármelyik gép. Hátrány: nagy kábeligény, magas költségek. Fa topológia - Egy gyökérszerverre kapcsolódnak kisebb szerverek, majd azokra tovább a munkaállomások. Előny: korábban kialakított kisebb hálózatokat be lehet építeni. Hátrány: költséges, a központi szerver leállásakor a hálózat nem működik. Hálós topológia - Minden gép mindegyikkel külön van összekötve. Csillag-busz hálózat

5 A hálózat lehet: 1,Személyi hálózat (PAN hálózatok) 2,Helyi hálózat (LAN hálózatok) -Otthoni hálózat -Elektromos hálózaton keresztüli kommunikáció(HomePlug) 3,Városi hálózat (MAN hálózatok) 4,Nagy kiterjesztésű hálózat (WAN hálózatok)

6 1,Személyi hálózat (PAN hálózatok)
A személyi hálózatok a PAN-ok olyan számitógép-hálózatok, amelyet egyes embereknek szántak. Például egy vezeték nélküli hálózat, amely az egeret összeköti a számítógéppel. De állhat a PAN két, egymással vezetékes vagy vezeték nélkül összekapcsolt számítógépből is. A lényeg: a 10 méter körüli kiterjedés.

7 2,Helyi hálózat (LAN hálózatok)
A helyi hálózat (LAN) olyan számítógépes hálózat, amely egyetlen épületen belül vagy néhányszor tíz kilométer kiterjedésű területen található. Többnyire irodákban, gyárakban, üzemekben található, és alkalmas szerverek, személyi számitógépek, munkaállomások összekapcsolására, ezzel lehetővé téve a nyomtatók megosztott használatát, a levelezést és az üzenetküldés. A helyi hálózatokat három dolog különbözteti meg a többi hálózattól: 1,kiterjedésük 2,átviteli módjuk 3,topológiájuk.

8 2,Helyi hálózat (LAN hálózatok) - 1,kiterjedésük
A LAN-ok kiterjedése, mérete szigorúan korlátos: a maximális átviteli idő minden esetben korlátos és előre ismert. Az időkorlát meghatározása teszi lehetővé, hogy olyan rendszereket valósítsanak meg, amelyeket máshol nem lehet alkalmazni. Az időkorlát a hálózat felügyeletét is egyszerűbbé teszi.

9 2,Helyi hálózat (LAN hálózatok) - 2,átviteli módjuk
A LAN-ok használhatnak olyan technológiát, amelyben egyetlen olyan kábel van, amelyre minden gép kapcsolódik. A hagyományos LAN-ok 10Mb/s-os vagy 100Mb/s-os sebességgel üzemelnek, a késleltetésük pedig mindössze néhány mili- vagy nanoszekundum, és kevés hibát vétenek. Manapság már elérhető áron szerezhetők be a gigabites hálózati eszközök is, s a LAN-ok gerincét alkotó hálózati részeket már közepes méretű cégeknél is ezzel építik ki. Néhány újabb LAN sebessége eléri a 10Gb/s-os sebességet is.

10 2,Helyi hálózat (LAN hálózatok) - 3,topológiájuk: busztopológia
Busztopológia A busztopológia esetén bármelyik gép küldhet adatot. Ha ekkor egy vagy több másik gép is adni szeretne, akkor ezt a konfliktust valamilyen vezérlési mechanizmussal fel kell oldani. A vezérlési mechanizmus lehet központosított vagy elosztott. Az Ethernet– például egy síntopológiájú, elosztott vezérlésű hálózat, amelynek sebessége 10Mb/s vagy 100Mb/s. Egy Ethernet hálózatban lévő gép adhat bármikor, de ha ezért két vagy több csomag ütközik, akkor minden érintett számítógépnek várnia kell, és véletlenszerű idő után adhat csak újra.

11 2,Helyi hálózat (LAN hálózatok) - 3,topológiájuk: Gyűrűtopológia
Az adatszórásos hálózat másik formája a gyűrű. A gyűrűben minden bit egyedül halad, nem várja meg annak a csomagnak a többi részét, amelyhez tartozik. Egy bit általában körbeér a gyűrűn annyi idő alatt, amennyi néhány bit elküldéséhez kell. Mint minden adatszórásos technológia esetében, itt is szükséges egy szabály az egyidejű hozzáférés(ek) szabályzására. Több elterjedt módszert is kidolgoztak arra, hogy a gépek felváltva férjenek a gyűrűhöz: -a token ring :olyan gyűrű alapú LAN, ami 4 és 16 Mb/s-os sebességgel üzemel. -az FDDI gyűrű hálózata.

12 3,Városi hálózat (MAN hálózatok)
A nagyvárosi hálózat (MAN, Metropolitan Area Network) a számítógép-hálózatok egyik fajtája. Nagyobb távolságra lévő gépek, helyi hálózatok (LAN-ok) összeköttetéséből alakult ki. Felépítése a LAN-okhoz hasonlít. Összeköt egymáshoz közel fekvő vállalati irodákat vagy akár egy egész várost. Egyik tipikus alkalmazása a világhálózat kiinduló pontjaihoz való belépésének biztosítása. Hatótávolsága 1 és 50 km között van.

13 4,Nagy kiterjesztésű hálózat (WAN hálózatok)
A nagy kiterjedésű hálózat (WAN- angol Wide Area Network ) egy olyan számítógép-hálózat, mely nagyobb területet fed le, azaz olyan hálózatok, melyek nagyvárosok, régiók, országok közötti kommunikációt valósítanak meg.

14 OSI - modell Az OSI modell egy 7 rétegű hálózati kommunikációs modell. Ez a nyilt rendszerek csatlakoztatására és ezek elemeinek csatlakoztatására szolgál. Két hálózati eszköz kommunikációját definiálja. Minden rétegben az átviteli rendszer egy funkciója van definiálva.

15

16 Köszönöm a figyelmet!  www.kamoncza.uw.hu/


Letölteni ppt "Számítógépes hálózatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések