Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ADATBÁZISOK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ADATBÁZISOK."— Előadás másolata:

1 ADATBÁZISOK

2 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

3 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

4 ALAPFOGALMAK Adatmodell elemei:
· Egyedek: az egyed valós világban létező, fogalmi vagy fizika léttel rendelkező dolog, amelyet tulajdonságokkal akarunk leírni. · Tulajdonságok: azok a tulajdonságok, melyekkel az egyedeket leírjuk · Kapcsolat: az egyedek közötti viszonyok Kapcsolatok számossága. 1:1 1:n m:n Kielégítő modell: • átfogónak kell lennie, azaz minden lehetséges adatot és minden lehetséges kapcsolatot tudnia kell ábrázolni és kezelni, • le kell tudnia írni a valóság általános, lényeges és tartós összefüggéseit, • redundancia-mentesnek kell lennie (azaz minden adatot lehetőleg csak egyszer tartalmazzon), • következetesnek kell lennie, • az alkalmazott hardverrel és szoftverrel összhangban levőnek kell lennie.

5 ALAPFOGALMAK Adatmodell szintjei:
· Belső: a merevlemezen való tárolás és az adatokhoz való hozzáférés módja · Külső: a felhasználó által látott adatbázis, programon keresztül · Koncepcionális szint: fogalmi adatbázis, az adatbázis logikai leírása Adatmodellek: • hierarchikus • hálós • relációs • objektum-orientált

6 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

7 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

8 ALAPFOGALMAK Adatbázis-kezelő rendszer:
egy szoftver, amely biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbázis-kezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt, hogy a valóságot le tudja képezni egy számunkra megfogható objektumra. Mit kell biztosítania: · Egy megfelelő módon leírt adatfeldolgozás végrehajtását. (adatbázis létrehozása,módosítása, törlés) · Adatbázis következetességét (csak valós adatokat tároljunk) · Az adatok közti komplex kapcsolatok kezelését és ábrázolását. · Az adatbázis valamennyi adatának elérését · Az adatok védelmét, titkosítását · A hozzáférési jogok kezelését · Adatfüggetlenséget · A redundancia –menteséget és annak ellenőrzését · Az adatbázis integritásának karbantartását · Helyreállíthatóságot · Többfelhasználós rendszerekben az egyidejű hozzáférést · Osztott adatbázisokban az adatok szétosztását, megtalálását · Adatforgalom optimalizálását

9 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

10 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

11 ALAPFOGALMAK Az operációs rendszer számára az adatbázis kezelő is csak egy alkalmazás! Felhasználó Adatbázis kezelő File kezelő Lemez kezelő adatok HARDVER Op. rendszer Alkalmazás

12 ALAPFOGALMAK Adatmodellek: Hierarchikus adatmodell: • hierarchikus
• hálós • relációs • objektum-orientált Hierarchikus adatmodell: A hierarchikus adatmodell az adatokat egy hierarchikus faszerkezetben tárolja. A fa mindegyik csomópontja egy rekordtípusnak felel meg és a rekordok között szülő – gyerek kapcsolat van. Előnye: a hierarchikus szerkezet egyszerűen leírható és tárolása a mágnesszalagos tárolási formához is jól illeszkedik. Rekord: az egyedhez tartozó mezők értékeinek összességét tartalmazza. Szülő-gyerek kapcsolat: A két rekordtípus között fennálló 1:N kapcsolat. Az 1-oldal rekordtípusát szülő, míg az N oldal rekordtípusát gyerek rekordtípusnak nevezzük.

13 ALAPFOGALMAK Adatmodellek: Hálós adatmodell: • hierarchikus
• relációs • objektum-orientált Hálós adatmodell: A hálós adatmodell a hierarchikus adatmodell továbbfejlesztése, mely jobban illeszkedik a bonyolultabb kapcsolatok ábrázolásához. Az egyedek között tetszőleges kapcsolatrendszer, egy kapcsolatháló alakítható ki. Az adatszerkezet leírása nem adategységgel, hanem több kisebb hierarchikus felépítésű adategységgel történik. Ábrázolása gráffal történik.

14 ALAPFOGALMAK Relációs adatmodell: Adatmodellek:
A relációs adatmodell napjaink legelterjedtebb adatmodellje; a modellel egyszerű, könnyen megtanulható leírási módot sikerült megvalósítani. A relációs modellben az adatokat kétdimenziós táblában tároljuk és a kívánt adatokat relációs műveletek segítségével kereshetjük vissza. A modell fontos fogalma a kulcs. Az elsődleges kulcs a táblázat sorainak egyértelmű megkülönböztetésére, azonosítására használható. Elemi kulcsról beszélünk akkor, ha a reláció valamelyik eleme (a táblázat valamelyik attribútuma, oszlopa) alkalmas a rekordok (sorok) egyértelmű megkülönböztetésére. Ha egynél több attribútum szükséges egy rekord megtalálásához, összetett elsődleges kulcsról beszélünk. Egy táblából a táblával logikai kapcsolatban lévő másik tábla egy meghatározott sorára az idegen kulcs segítségével tudunk hivatkozni. Az idegen kulcsnak megfelelő érték abban a táblában, amelyiknek rekordjára hivatkozunk, elsődleges kulcs. Adatmodellek: • hierarchikus • hálós • relációs • objektum-orientált

15 ALAPFOGALMAK Adatmodellek: Objektum orientált adatmodell:
• hierarchikus • hálós • relációs • objektum-orientált Objektum orientált adatmodell: Az objektum-orientált modell nem más, mint egy adat- és műveletmodell. Az azonos adatstruktúrájú és viselkedésű objektumokat osztályokba soroljuk. Az objektumok fontos tulajdonsága az öröklés. Az öröklő objektum a szülő objektum valamennyi tulajdonságát hordozza, viselkedését átveszi. Ezen kívül új, speciális tulajdonságokkal és viselkedéssel is rendelkezhet. A relációs modell továbbfejlesztett változata. A tárolás végül itt is táblázatok formájában történik.


Letölteni ppt "ADATBÁZISOK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések