Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ADATBÁZISOK. ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ADATBÁZISOK. ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független."— Előadás másolata:

1 ADATBÁZISOK

2 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

3 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

4 ALAPFOGALMAK Adatmodell elemei: · Egyedek: az egyed valós világban létező, fogalmi vagy fizika léttel rendelkező dolog, amelyet tulajdonságokkal akarunk leírni. · Tulajdonságok: azok a tulajdonságok, melyekkel az egyedeket leírjuk · Kapcsolat: az egyedek közötti viszonyok Kielégítő modell: • átfogónak kell lennie, azaz minden lehetséges adatot és minden lehetséges kapcsolatot tudnia kell ábrázolni és kezelni, • le kell tudnia írni a valóság általános, lényeges és tartós összefüggéseit, • redundancia-mentesnek kell lennie (azaz minden adatot lehetőleg csak egyszer tartalmazzon), • következetesnek kell lennie, • az alkalmazott hardverrel és szoftverrel összhangban levőnek kell lennie. Kapcsolatok számossága. • 1:1 • 1:n • m:n

5 ALAPFOGALMAK Adatmodell szintjei: · Belső: a merevlemezen való tárolás és az adatokhoz való hozzáférés módja · Külső: a felhasználó által látott adatbázis, programon keresztül · Koncepcionális szint: fogalmi adatbázis, az adatbázis logikai leírása Adatmodellek: • hierarchikus • hálós • relációs • objektum-orientált

6 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

7 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

8 ALAPFOGALMAK Adatbázis-kezelő rendszer: egy szoftver, amely biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbázis-kezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt, hogy a valóságot le tudja képezni egy számunkra megfogható objektumra. Mit kell biztosítania: · Egy megfelelő módon leírt adatfeldolgozás végrehajtását. (adatbázis létrehozása,módosítása, törlés) · Adatbázis következetességét (csak valós adatokat tároljunk) · Az adatok közti komplex kapcsolatok kezelését és ábrázolását. · Az adatbázis valamennyi adatának elérését · Az adatok védelmét, titkosítását · A hozzáférési jogok kezelését · Adatfüggetlenséget · A redundancia –menteséget és annak ellenőrzését · Az adatbázis integritásának karbantartását · Helyreállíthatóságot · Többfelhasználós rendszerekben az egyidejű hozzáférést · Osztott adatbázisokban az adatok szétosztását, megtalálását · Adatforgalom optimalizálását

9 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

10 ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

11 ALAPFOGALMAK Az operációs rendszer számára az adatbázis kezelő is csak egy alkalmazás! Felhasználó Adatbázis kezelő File kezelő Lemez kezelő adatok HARDVER Op. rendszer Alkalmazás

12 ALAPFOGALMAK Adatmodellek: • hierarchikus • hálós • relációs • objektum-orientált Hierarchikus adatmodell: A hierarchikus adatmodell az adatokat egy hierarchikus faszerkezetben tárolja. A fa mindegyik csomópontja egy rekordtípusnak felel meg és a rekordok között szülő – gyerek kapcsolat van. Előnye: a hierarchikus szerkezet egyszerűen leírható és tárolása a mágnesszalagos tárolási formához is jól illeszkedik. Rekord: az egyedhez tartozó mezők értékeinek összességét tartalmazza. Szülő-gyerek kapcsolat: A két rekordtípus között fennálló 1:N kapcsolat. Az 1-oldal rekordtípusát szülő, míg az N oldal rekordtípusát gyerek rekordtípusnak nevezzük.

13 ALAPFOGALMAK Adatmodellek: • hierarchikus • hálós • relációs • objektum-orientált Hálós adatmodell: A hálós adatmodell a hierarchikus adatmodell továbbfejlesztése, mely jobban illeszkedik a bonyolultabb kapcsolatok ábrázolásához. Az egyedek között tetszőleges kapcsolatrendszer, egy kapcsolatháló alakítható ki. Az adatszerkezet leírása nem adategységgel, hanem több kisebb hierarchikus felépítésű adategységgel történik. Ábrázolása gráffal történik.

14 ALAPFOGALMAK Adatmodellek: • hierarchikus • hálós • relációs • objektum-orientált Relációs adatmodell: A relációs adatmodell napjaink legelterjedtebb adatmodellje; a modellel egyszerű, könnyen megtanulható leírási módot sikerült megvalósítani. A relációs modellben az adatokat kétdimenziós táblában tároljuk és a kívánt adatokat relációs műveletek segítségével kereshetjük vissza. A modell fontos fogalma a kulcs. Az elsődleges kulcs a táblázat sorainak egyértelmű megkülönböztetésére, azonosítására használható. Elemi kulcsról beszélünk akkor, ha a reláció valamelyik eleme (a táblázat valamelyik attribútuma, oszlopa) alkalmas a rekordok (sorok) egyértelmű megkülönböztetésére. Ha egynél több attribútum szükséges egy rekord megtalálásához, összetett elsődleges kulcsról beszélünk. Egy táblából a táblával logikai kapcsolatban lévő másik tábla egy meghatározott sorára az idegen kulcs segítségével tudunk hivatkozni. Az idegen kulcsnak megfelelő érték abban a táblában, amelyiknek rekordjára hivatkozunk, elsődleges kulcs.

15 ALAPFOGALMAK Adatmodellek: • hierarchikus • hálós • relációs • objektum-orientált Objektum orientált adatmodell: Az objektum-orientált modell nem más, mint egy adat- és műveletmodell. Az azonos adatstruktúrájú és viselkedésű objektumokat osztályokba soroljuk. Az objektumok fontos tulajdonsága az öröklés. Az öröklő objektum a szülő objektum valamennyi tulajdonságát hordozza, viselkedését átveszi. Ezen kívül új, speciális tulajdonságokkal és viselkedéssel is rendelkezhet. A relációs modell továbbfejlesztett változata. A tárolás végül itt is táblázatok formájában történik.


Letölteni ppt "ADATBÁZISOK. ALAPFOGALMAK Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független."

Hasonló előadás


Google Hirdetések