Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:"— Előadás másolata:

1 Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség: rsz@mailbox.hu

2 Bevezetés  Az előző órákon megismerkedtünk az adatbázisok néhány alapfogalmával.  Ismételjük át őket: adatbázis, rekord, mező, elemi adat.

3 Alapfogalmak  A következő diákon további adatbázis fogalmakkal ismerkedünk.

4 Egyed, tulajdonság  Egyed: amit le akarunk írni, amelynek az adatait tároljuk az adatbázisban.  Tulajdonság (attribútum): az egyed valamely jellemzője.  Egyedtípus: az egyedre vonatkozó tulajdonságok összessége.  Egyed előfordulás: az egyedre vonatkozó megadott konkrét tulajdonság.

5 Kulcsok  Elsődleges kulcs: a táblázat rekordjainak egyértelmű azonosítója, értéke egyedi.  Idegen kulcs: olyan azonosító, amivel egy másik táblázat elsődleges kulcsára hivatkozunk.

6 Normalizálás  Az adatbázisból kiküszöböljük az anomáliákat és a redundanciát (adattöbbszörözést).  Hatására az adatbázis mérete csökken, logikailag áttekinthetőbb lesz.

7 Anomáliák  Bővítési: rekord bevitelekor már tárolt adatokat is újra felviszek.  Törlési: elem megszüntetésekor a nem hozzá tartozó információk is elvesznek.  Módosítási: elem módosításakor az elem összes előfordulási helyén is el kell végezni a módosítást.

8 Adatmodell  Egyértelműen meghatározza az adatbázis szerkezetét. (adattípust, kapcsolatokat, korlátozó feltételeket, adatkezelési műveleteket)  Típusai: Hierarchikus Hálós Objektumorientált Relációs (Access)

9 Relációs adatmodell  Az adatok egymással logikai kapcsolatban álló táblázatokba vannak rendezve.  Feltételei: Minden oszlopnak egyértelmű neve van. Egy sorban ugyanazok az oszlopok vannak. Az oszlopok adati meghatározott értéket vehetnek fel. Az oszlopok soronként egy értéket vehetnek fel. A táblázatot a neve egyértelműen azonosítja.

10 Kapcsolatok  Egy-egy: egy egyedhez csak egy másik egyed tartozik (pl. férj-feleség)  Egy-sok: egy egyedhez egy vagy több egyed tartozik (pl. tulajdonos-autó)  Sok-sok: több egyed tartozhat több egyedhez és viszont (pl. ügyfelek- szolgáltatások). Megvalósítása illesztőtábla létrehozásával történik. (hálós adatmodell)


Letölteni ppt "Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések