Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,"— Előadás másolata:

1 16. Tétel

2 Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést, az adatok integritásának megőrzését, és az adatok védelmét. Adatbázis rendszer: A számítógép, az adatok, szoftver és az ember együttese. Számítógép: Számítógép alatt azt az eszközt értjük amin az adatbázis kezelő rendszer fut. Adatok: Adatok alatt azt az adatbázist értjük amely két részből áll: a fizikai adatbázisból és az adatszótárból. Fizikai adatbázis az egyed előfordulásokat tárolja, az adatszótár pedig az adatbázis szerkezetét definiáló adatokat tartalmazza, melyek a sémát írják le. Szoftver: Szoftver alatt az adatbázis-kezelő rendszert értjük. Ember: Az embereket szerepkörük alapján lehet csoportosítani. – Eseti felhasználók: általában lekérdezni szoktak az adatbázisból – Naiv felhasználók: az adatbázis karbantartói. Meglévő adatot módosítanak, új adatot visznek fel – Szakemberek: különböző szakterületek szakemberei. – Adminisztrátorok: ők a felelősek az egész adatbázis-rendszerért.

3 Adatbázis-kezelő rendszer: Egy rendszer akkor nevezhető adatbázis-kezelő rendszernek ha teljesíti a következőket: Összetett logikai adatszerkezeteket enged létrehozni Biztosítja az irányított redundancia elvét: adatismétlődést csak bizonyos feltételek mellett engedélyez. Az adatokhoz többféle hozzáférési módszert biztosít A programozási nyelveket támogatja Az emberi hatékonyságot támogatja Adatbázis-szolgáltatások: Adatbázis létrehozása Adatok tárolása Adatok lekérdezése Adatok védelme, titkosítása Hozzáférési jogok kezelése Adatbázis-műveletek: Adatbázis létrehozása, módosítása, törlése Tábla létrehozása, módosítása, törlése Rekordok felvitele, módosítása, törlése Rendezés Szűrés, válogatás, keresés Összesítés, lekérdezés, jelentés-készítés

4 Relációs adatbázis: Relációs adatmodellre épülő adatbázis. A relációs adatbázis gyakorlati tervezési lépései: Követelményelemzés Táblák meghatározása Táblák szerkezetének kialakítása Kulcsok kijelölése Indexek kijelölése Táblák közötti kapcsolatok kialakítása Tesztelés Rekordok feltöltése

5 Életszerű használat bemutatása: Iskolai, oktatási környezetet választottam az adatbázis témájául, tekintve hogy a hallgatókban pillanatnyilag éppen az a közös vonás, hogy mindannyian tanulók. Minden egyéb közös vonás bizonytalan. Egyébként is: a tanfolyam résztvevőinek fiatalabb korukból biztosan van valamiféle tapasztalatuk egy oktatási intézmény működéséről. Tipikus adatok keresése: Az adatbázisban elhelyezhető minden tipikus adattípus: Szöveg: – Elérhetőség (Irányítószám, Város, Cím, Telefonszám, EmailCím) – Tanuló (Név) – Tanfolyam (Megnevezés) – Tanár (Név) – Tárgy (Megnevezés) – Terem (Megnevezés) Feljegyzés: – Tanuló (Önéletrajz) Szám: – Elérhetőség (TanulóKód) – Tanfolyam (Óraszám) – Tanfolyam-Tanár-Tárgy-Terem (TanfolyamKód, TanárKód, TárgyKód, TeremKód) Dátum/Idő: – Tanfolyam (Kezdet, Befejezés)

6 Pénznem: – Tanfolyam (Díj) Számláló: – Tanuló (TanulóKód) – Tanfolyam (TanfolyamKód) – Tanár (TanárKód) – Tárgy (TárgyKód) – Terem (TeremKód) Igen/Nem: – Terem (Klimatizált) OLE-objektum: – Tanuló (Fénykép)

7 Adatok külső helyre mentése: Pl. A tanulók listája célszerűen pl. Excel-táblába exportálható. Több tábla összekapcsolása egy-egy lekérdezésben: Pl.: A tanulók elérhetőségei a Tanuló és az Elérhetőség táblákból Pl.: Egy adott tanuló elérhetőségei a Tanuló és az Elérhetőség táblákból Pl.: Bizonyos tanulók elérhetőségei a Tanuló és az Elérhetőség táblákból Pl.: A tanulók által tanult tantárgyak a Tanuló, a Tanfolyam, a Tanfolyam-Tanár-Tárgy-Terem és a Tárgy táblákból. Pl.: Egy adott tanuló által tanult tantárgyak a Tanuló, a Tanfolyam, a Tanfolyam-Tanár-Tárgy-Terem és a Tárgy táblákból. Pl.: Bizonyos tanulók által tanult tantárgyak a Tanuló, a Tanfolyam, a Tanfolyam-Tanár-Tárgy-Terem és a Tárgy táblákból. Pl.: A tanulók tanárai a Tanuló, a Tanfolyam, a Tanfolyam-Tanár-Tárgy-Terem és a Tanár táblákból. Pl.: Egy adott tanuló tanárai a Tanuló, a Tanfolyam, a Tanfolyam-Tanár-Tárgy-Terem és a Tanár táblákból. Pl.: Bizonyos tanulók tanárai a Tanuló, a Tanfolyam, a Tanfolyam-Tanár-Tárgy-Terem és a Tanár táblákból. A tanárok által tanított tantárgyak a Tanár, a Tanfolyam-Tanár-Tárgy-Terem és a Tárgy táblákból. Egy adott tanár által tanított tantárgyak a Tanár, a Tanfolyam-Tanár-Tárgy-Terem és a Tárgy táblákból. Bizonyos tanárok által tanított tantárgyak a Tanár, a Tanfolyam-Tanár-Tárgy-Terem és a Tárgy táblákból. Stb.

8 Adatok nagyságrendje a valós sebességcsökkenés érzékeltetéséhez: Másolással, illetve automatikus generálással létrehozható néhány ezer tanuló egyed- előfordulás, azaz rekord, amely a Acces adatbázis-kezelőben, a rendelkezésre álló munkaállomásokon már érzékelhető sebességcsökkenést eredményez a táblák listázásakor, illetve a lekérdezések, jelentések futtatásakor.

9

10 Da End


Letölteni ppt "16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések