Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HÁLÓZAT MŰKÖDÉSE 1. A DHCP ÉS AZ APIPA Takács Béla 2012.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HÁLÓZAT MŰKÖDÉSE 1. A DHCP ÉS AZ APIPA Takács Béla 2012."— Előadás másolata:

1 A HÁLÓZAT MŰKÖDÉSE 1. A DHCP ÉS AZ APIPA Takács Béla 2012.

2 A TCP/IP használatához Takács Béla 2 Ha TCP/IP protokollt használunk, a hálózat minden gépén be kell állítani az ehhez szükséges paramétereket:  IP cím, alhálózati maszk  Átjáró  DNS beállítások Ezeket a paramétereket be lehet állítani statikusan kézzel, illetve megoldható, hogy az operációs rendszer betöltésekor egy erre kijelölt kiszolgálótól kapjuk meg őket. Ezt a folyamatot az ún. DHCP, azaz a (Dinamic Host Configuration Protocol), illetve a címeket szétosztó szerverek a DHCP szerverek végzik.

3 Statikus és dinamikus IP címek Takács Béla 3 Az elmondottakból következik, hogy vannak  Statikus (állandó) és  Dinamikus (változó) IP címek Előnyei és hátrányai mindkét megoldásnak vannak. (erre most nem térek ki, azért a több előny miatt használják!)

4 A DHCP megvalósításának lépései Takács Béla 4 Ügyfél konfigurálás II1. Cím elfogadása (elutasítása) II. Címküldés 1. címkérés

5 I. Címkérés Takács Béla 5 A DHCP ügyfél, amely még nem rendelkezik IP címmel szórt (broadcast) üzenetként küld egy kérést (DHCPDISCOVER) a hálózatra feltételezve, hogy azon van DHCP kiszolgáló, és veszi az adást. A kérés tartalmazza az ügyfél MAC címét is.

6 II. Címküldés Takács Béla 6 Ha a hálózaton van DHCP kiszolgáló, és rendelkezik szabad IP címmel, akkor ajánlatot (DHCPOFFER) broadcast üzenetet küld vissza, amely tartalmazza a következőket: A felajánlott IP cím és alhálózati maszk, A kérést küldő gép MAC címe (hogy csak ő fogadja az ajánlatot) Az az időtartam, amíg a DHCP kiszolgáló az ajánlott IP címet rendelkezésre bocsátja.

7 III. Cím elfogadása (elutasítása) Takács Béla 7 Ha a kérés több DHCP kiszolgálóhoz is eljutott, akkor mindegyik küldhet ajánlatot, de elfogadásra csak egy, általában az először érkezett cím kerül. Az ügyfél a cím elfogadásáról egy szórt üzenet formájában értesíti az összes DHCP szervert (DHCPREQUEST), ami tartalmazza az elfogadott címet is. Azok a szerverek, akiknek az ajánlatát nem fogadta el a z ügyfél, visszavonják ajánlatukat.

8 IV. Ügyfél konfigurálás Takács Béla 8 Az a DHCP kiszolgáló, amelyiknek ajánlatát az ügyfél elfogadta, lefoglalja a kért címet, és nyugtát (DHCPACK) küld az ügyfélnek, ami tartalmazza a most már lefoglalt IP címet, alhálózati maszkot, DNS szerver és Átjáró IP címeit és az IP címet kérő ügyfél MAC címe. Ez a nyugta még mindig szórt üzenet, mert a kliensnek még nincs IP címe, a paraméterek a MAC cím alapján találnak a helyükre.

9 Az IP cím bérlése Takács Béla 9 AZ IP címek kiosztása bérleti (lease) rendszerben történik. Emiatt a bérlőnek meghatározott időnként meg kell újítania a használt cím foglalását, különben a DHCP kiszolgáló törli azt. Ez az idő beállítható, és ezen belül indításkor az ügyfél célzottan a DHCP kiszolgálóhoz fordul (nem broadcast) és csak megújítja a bérletet. Ettől csak akkor tér el, ha a DHCP kiszolgáló nem elérhető.

10 További megjegyzés Takács Béla 10 Ha egy ügyfél ki van kapcsolva és a bérleti idő lejár, akkor a bérlet megszakad, és a DHCP kiszolgálónak jogában áll újra felhasználni a gép IP-címét. Egy bérletet kézzel is meg lehet szakítani, ha a felhasználó begépeli az IPCONFIG /RELEASE parancsot.

11 Automatikus címfoglalás (APIPA) Takács Béla 11 Ha egy számítógépnek nincs érvényes IP címe, akkor a TCP/IP protokollrendszer nem tud rajta működésbe lépni. Ennek megoldása pl. egy Windows rendszernél: Ha egy állomáson statikusan nincs beállítva IP cím, és DHCP szervertől sem kap IP címet, akkor a 169.254.0.0/16 címtartományból automatikusan generál magának egy IP címet. Generálás után ellenőrzi, hogy a cím foglalt-e, és ha igen, akkor nem próbálkozik újból, tehát a TCP/IP nem indul el. Ez a műveletet az Automatic Private IP Addressing, az APIPA.

12 Miért kell ezt tudnunk? Takács Béla 12 Mert ha van a hálózaton DHCP szerver, de egy vagy több állomás nem éri el, akkor sem kapunk hibaüzenetet, csak azt tapasztaljuk, hogy nem kommunikál a hálózattal. Ilyen gyanús esetben ellenőrizzük az állomás IP címét. Ha beleesik az előbb említett tartományba, akkor nem kapott a DHCP szervertől címet.


Letölteni ppt "A HÁLÓZAT MŰKÖDÉSE 1. A DHCP ÉS AZ APIPA Takács Béla 2012."

Hasonló előadás


Google Hirdetések