Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózat összeállítási feladat 2

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózat összeállítási feladat 2"— Előadás másolata:

1 Hálózat összeállítási feladat 2
Készíts egy hálózatot. A hálózatban legyen 5 PC, 2 fix IP címmel, 3 DHCP-ről kapjon IP-t. A fix IP-sek és a DHCP-sek külön alhálózatban legyenek, és lássák egymást. Legyen egy DNS szerver, és működjön a név feloldás is. Kezdésnek rakjunk ki 5 pc-t, 1 szervert, egy alap switch-et, és egy alap router-t, majd kössük össze őket. Ha mindent jól csináltál, akkor így kell kinéznie:

2 A Router beállítása 1 Ahhoz, hogy a két alhálózat lássa egymást, kell egy forgalom irányító router (vagy egy felprogramozott switch, de az még későbbi anyag, most hagyjuk még). A kiválasztott router-nek 2 FastEthernet csatlakozója van, ezek a „lábai”. A két lábnak különböző IP cím kell, de arra figyeljünk, hogy a címek bele essenek az adott alhálózat cím tartományába. Azt, hogy melyik láb, melyik switch-re lett rákötve, a legegyszerűbben úgy tudjuk eldönteni, hogy rávisszük mindkét csatlakozási pontra a kurzort, majd az eszközre is. Így kiírja, hogy melyik láb hova csatlakozik, és egy felugró menüben azt is, hogy a lábaknak milyen IP-t állítottunk be. (Tipp: a lábakat először engedélyezni kell, addig nem fognak zöldre váltani.)

3 A Router beállítása 2 Jöhet a router konfigurálása. Katt az eszközre, majd a [Config] részben külön-külön kell beállítani az egyes lábakat a FastEthernet0/X –ben (X a láb száma, 0-tól kezdve a számozást). Esetünkben 0-ás láb lett a fix IP-s gépek hálózatára kötve, így a címe lett. Az 1-es láb a DHCP-s alhálózatra lett kötve, így a címe A subnet maszk mindkét esetben legyen Valamint engedélyezzük a port-okat is (pirossal karikázott rész).

4 A fix IP-s PC-k konfigurálása
A két fix IP-s pc-t a következő módon kell beállítani. Katt a PC-re, [Config] kiválaszt, és menjünk a FastEthernet menübe. Itt írjuk be a kiválasztott IP címet, majd katt az alatta lévő Subnet mask mezőbe. A maszkot a program magától beírja, majd ezt módosítsuk, az utolsó oktett legyen 128, így külön alhálózatban lesznek (vagyis: ). Esetünkben az IP címeket a tartományból választjuk. (Ez az alhálózat tól indul, de az első cím fenntartott cím, így csak 129-től lehet a hostokat kiadni.) A 131-es végződésű a router-nek az a lába lesz, amit ide kötünk. A 2 PC-nek érdemes egymást követő számozást adni. ( és ) Ha ez kész, katt a Settings menüre, és írjuk be az átjárónak (Gateway) a router ide kötött lábát ( ), a DNS szerver címéhez a szerver IP címét ( ) (Az IP címek kiválasztása ebben az esetben teljesen önkényes volt, lehet más cím is, a lényeg hogy ne legyenek ütközések, valamint figyeljünk, hogy egy alhálózatban legyenek.)

5 A Fix IP-s PC-k konfigurálása 2
Így kell kinéznie:

6 A DHCP-s PC-k beállítása
A 3 DHCP-s géppel nincs túl sok gond, egyenként katt a gépekre, és a [Config], Settings részen állítsunk mindent DHCP-re.

7 A szerver konfigurálása 1
Ha mind az 5 PC-t és a routert beállítottuk, akkor jöhet a szerver. Katt a szerverre, [Config] menü, azon belül FastEthernet menü. Írd be a szerver IP címét ( ), majd katt az alhálózati maszk mezőbe. Ezután katt [Config] , DHCp-re, és állítsuk be az átjárót (a router ide kötött lába: ), a DNS szervert (ide a szerver saját IP címe kerül: ). Írjuk be a kiosztás kezdő IP címét ( ), katt a subnet maszk mezőbe, ezt nem kell állítani, az alap ( ) jó lesz. Katt az (ADD) gombra, és kész is.

8 A szerver konfigurálása 2
Állítsuk be az alap átjárót (Default Gateway) a [Config] , Settings részen. Az átjáró a router ide kötött lába legyen ( ). Ha ez kész, katt oldalt a DNS menüre. Itt egyenként vegyük fel a 2 fix IP-s PC és a szerver adatait (IP cím, név). Ha a DHCP-s gépeknek ki lett osztva a címük, akkor fel kell még venni azoknak az adatait is.

9 Ha mindent jól állítottál be…


Letölteni ppt "Hálózat összeállítási feladat 2"

Hasonló előadás


Google Hirdetések