Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Vasvári Zoltán

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Vasvári Zoltán"— Előadás másolata:

1 Készítette: Vasvári Zoltán
Hálózattervezés! Készítette: Vasvári Zoltán

2 A terület bemutatása Két épületben kell hálózatot kiépíteni majd összekapcsolni az épületeket. Az első épület kétszintes Földszinten van: az MDF, a POP, az adminisztrátor szoba(Admin), és két oktató szoba(T1, T2). Az emeleten: egy IDF, a multimédia központ(MMC) és a tervező szoba(DD). A másik épületben egy IDF és 18 számítógép van A két épület 100m távolságra van egymástól

3 Technikai infó.: általános
Az épületen belül mindenhol ötös kategóriájú UTP kábelt használunk Az optikai kábel: egymódosú A hálózat típusa: ethernet Hálózati topológia: kiterjesztett csillag A hálózat sebessége: 100Mbit/sec (ezt kell támogatni minden hálózati eszköznek) A számítógépek Internet Protocol-t (IP-t) használnak a kommunikációhoz Az MDF és az IDFek között gerinckábelezést alkalmazunk A két épület között egymódosú optikai kábelt használunk Minden IDF-ben és az MDF-ben van patch panel és fizikailag a bejövő UTP kábelek mindig oda vannak kötve majd onnan tovább a switchre vagy a routerre. Ezt a későbbiekben nem említem meg, csak azt fogom írni, hogy egyből az adott switchre vagy routerre van kötve a kábel. (és ez logikailag így is van) A patch panel és az ajzatok vízszintes kábelezéssel vannak összekötve. Az ajzatoktokat lengőkábellel csatlakoztatjuk a számítógépekhez. A továbbiakban ezt sem fogom megemlíteni, úgy fogok róla beszélni mintha közvetlenül az MDF/IDF-ben lévő eszköztől a számítógépekre lenne kötve a kábel. Falbasüllyesztett ajzatokat szerelünk a szobákba a számítógépekhez közel a szabványoknak megfelelő méreteket szemelőttartva (az ajzatokon RJ-45 ös csatlakozó van). A kábeleket (kivéve az optikait) kábelcsatornákban vezetjük el (ezt a rajzon nem jelölöm).

4 Technikai infó.: 1. épület, földszint
Az MDF szobát áthelyeztük az Admin szobába Az MDFben van: a router(5 portja van, plusz egy optikai) és a switch (legalább 12 porttal) Admin szoba: 10 számítógép, egy file/nyomtató szerver és az MDF T1 szobában: egy IDF van és 14 számítógép IDFben: egy switch (legalább 27 porttal) A POP sávszélessége: 64kb/s T2 szobában: 12 számítógép van

5 Technikai infó.: 1. épület, emelet
MM szoba: 16 számítógép és egy IDF IDF: két switch(legalább 17 és 25 portosak) DD szoba: 24 számítógép

6 Technikai infó: 2. épület
Itt 18 számítógép van és egy IDF szoba amiben egy switch (legalább 18 portos plusz egy optikai port)

7 Kábelezési terv: 1. éület, földszint.
130m Megj: Az MDF és IDF közt két kábel csak átmegy a lenti IDFen keresztül fentibe a lyukon. 100m

8 Kábelezési terv: 1. éület, emelet
Megj: A lyukon kijövő két kábel bemegy az IDFbe.

9 Hálózati eszközök összekötése
A POPtól jön egy kábel a router 1. portjára. A router 2. portja és az MDFben lévő switch 1. portja van összekötve, a switch többi portja pedig az Admin szobában lévő számítógépekre van rákötve. A router 3. portja a T1 szobában lévő IDFben elhelyezett switch 1. portjára van csatlakoztatva, a switch szabad portjai meg a T1 és T2 szoba számítógépeire. A router 4. portja az emeleti IDFben elhelyezett legalább 17 portos switch 1. portjára csatlakozik, a switch többi portja az MM szoba számítógépeire. Az előbb említett IDFben lévő másik switch 1. portja a router 5. portjával van összekapcsolva, a switch többi portja meg a DD szoba számítógépeire. A router 6. portja optikai. Ez a port van összekötve a másik épület IDFjében lévő switch optikai portjával. Az előbbi switch nem optikai portjai pedig a szintén ottlévő számítógépekkel van összekötve.

10 IP-cím kiosztás: 1. épület: Földszint: Router ipcímei:
C osztályú cím áll rendelkezésünkre: A Netmask mindenhol: (3 bitet vettünk el az állomásazonosítóból) A Netmask és az állomások IPcímei között végzett AND művelet eredménye az álhálózat címe amit „SN”-el fogok jelölni a későbbiekben. Ezt oda fogom írni zárójelbe mindenhova, hogy ez is szemléltesse azt, hogy a szobák számítógépei a router mely portjára lettek kötve. A címeknek csak az utolsó tagját fogom írni az egyszerűség kedvéét (az utolsó tag előtt még három tag áll amely mindenhol: ). 1. épület: Földszint: Router ipcímei: 1. port: .33 (SN: .32) 2. port: .65 (SN: .64) 3. port: .97 (SN: .96) 4. port: .129 (SN: .128) 5. port: .161 (SN: .160) 6. port: .193 (SN: .192) Admin: (SN: .64) T1: (SN: .96) T2: (SN: .96) Emelet: MMC: (SN: .128) DD: (SN: .160) 2. épület: (SN: .192)

11 Végszó Sok sikert a megépítéshez.


Letölteni ppt "Készítette: Vasvári Zoltán"

Hasonló előadás


Google Hirdetések