Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CCNA 1. Szemeszter: Esettanulmány feladat Oktató: Gál Zoltán, Debreceni Egyetem Informatika kar Készítették:Kormány Csaba Szilágyi Zoltán Kovács Gyula.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CCNA 1. Szemeszter: Esettanulmány feladat Oktató: Gál Zoltán, Debreceni Egyetem Informatika kar Készítették:Kormány Csaba Szilágyi Zoltán Kovács Gyula."— Előadás másolata:

1 CCNA 1. Szemeszter: Esettanulmány feladat Oktató: Gál Zoltán, Debreceni Egyetem Informatika kar Készítették:Kormány Csaba Szilágyi Zoltán Kovács Gyula

2 1. Feladat megfogalmazása Adott az alábbi telephellyel rendelkező, COMP nevű cég:

3 1. Feladat megfogalmazása A Cég által támasztott elvárások, feladatok. 1.) A Raktár épületben szintenként két-két, É-D irányú, azonos méretű terem található, ahol termenként 5-5 kliens gép helyezkedik el. A raktár földszintjén lévő POP helyiség alkalmas a cég összes szerver gépének befogadására. 2.) Az Ügyfélfogadási épületben szintenként egy-légteres munkahelyek vannak kialakítva. Egy munkahely területigénye 6 m², a szint 50%-a munkahelyeket tartalmaz. 3.) Az Iroda tömb 5. szintjén négy tárgyaló található, a többi szinten 6 azonos méretű iroda található, amelyek mindegyikében 4 hálózati csatlakozó szükséges. A tárgyalónként három aljzat szükséges. 4.) Az Igazgatási épület alsó szintjén egy nagy tárgyaló található, ahol 4 végpont szükséges. A felső szinten négy azonos méretű iroda található, ahol mindegyik irodában 4 aljzatra van szükség. 5.) Az épület szintű rack elhelyezése minden esetben a D-K-i földszinti térrészben lesz, amely számára szükséges zárható szoba rendelkezésre áll. 6.) Minden épület-szint külön alhálózatban kell legyen. A rendelkezésre álló IP címtartomány: 193.100.100.0/28. Az Internet szolgáltató 2 Mbps-os béreltvonalas összeköttetést biztosít. 7.) A cég munkatársai épületenként egy témával foglalkoznak és adatátviteli sebesség igényük gépenként 100 Mbps. Feladat: Tudva, hogy a COMP cég prognózisa alapján az elkövetkező 12 hónapban a munkatársak száma 50%-al nőni fog, tervezze meg a cég fizikai, illetve logikai hálózatát.

4 Megrendelő környezete A COMP nevű cég telephelyén több épület található. Az épületek közötti összeköttetés minden esetben optikai kábel segítségével valósítottuk meg. Az épületeken belüli kábelezésnél feltételeztük, hogy mindenhol állmennyezet található, illetve a szintek között szervízalagút. A szintenkénti kábelezést Cat5 UTP kábelek segítségével valósítottuk meg, minden esetben figyelembe véve a meglévő állmennyezeteket. A szintek közötti összekötetést optikai kábelek biztosítják.

5 Fizikai kábelezés kialakítása A kábelhálózat a központi kábelrendezőből (MC) indul ki, ebben a helyiségben találhatóak a cég szerverei is, és itt csatlakozik a kábelrendszer a külvilághoz. A közbülső kábelrendezők (IC) a központi kábelrendezőhöz csatlakoznak, és a telephely egy-egy épületének berendezéseit tartalmazzák. A horizontális kábelrendezők (HC) a gerinchálózat és az adott emelet horizontális kábelei közötti összeköttetést biztosítják. A horizontális kábelrendező tartalmazza az adott emelet hálózati készülékeit is. A gerinchálózat többmódusú optikai kábelek segítségével lett kialakítva, mivel a cég több épületben helyezkedik el. Előnyei: érzéketlenek az elektromos zajokra és a rádiófrekvenciás interferenciákra, nagy sávszélességet biztosítanak, nagy távolságok áthidalására képesek, így könnyen lehet biztosítani az épületek közötti összeköttetést. A munkaterületek és a telekommunikációs helyiségek közötti összeköttetést CAT5 UTP kábellel valósítottuk meg.

6 Logikai térkép

7 Fizikai térkép

8

9

10

11

12 A hálózat működéséről •A felhasználók az Internetet címfodítással érik el (NAT) •A helyi hálózaton minden gépnek saját domain neve van a DNS szerver jóvoltából •A DHCP szerver osztja ki az IP címeket •A szervereknek az internet szolgáltató állal adott IP címtartományon belül egy-egy önálló IP címe van •A POP helyiségben, ahol a szerverek és a router is található szünetmentes tápellátás van biztosítva

13 Végpontok száma

14 IP címkiosztás

15 Javaslat az aktív eszközökre

16 Költségvetés Becsült anyagköltség 2322 db végpontok kiépítése (beleszámítva az 50%-os bővítést)34 830 000 Ft Gerinckábelezés (~ 1 km 12 szálas multimódusú)360 000 Ft Aktív eszközök48 840 000 Ft Rack szekrények (szabványos 19")1 000 000 Ft Szünetmentes tápegységek500 000 Ft Összesen:85 530 000 Ft Opció: Munkaállomások273 960 000 Ft Szerverek2 400 000 Ft Opció összesen:276 360 000 Ft Mindösszesen:361 890 000 Ft

17 Bővíthetőség •Mivel a cég prognózisa alapján várható a cég 50%-os növekedése, ezért a fizikai hálózat kialakításakor ezt figyelembe vettük, és a várható bővülésnek megfelelően kiépítésre kerülnek a végponti helyek. Az aktív eszközök kiválasztásakor olyan eszközök lettek választva, amelyek bővíthetőek, ezért nem kell ezen eszközöket cserélni. •A bővülésre az alábbiak szerint lett kalkulálva: –Iroda tömb: 1-4 szint szintenként ~100 % –Ügyfélfogadás: ~ 50% –Igazgatás: 1. szint 60% –Raktár: nem számoltunk bővítéssel


Letölteni ppt "CCNA 1. Szemeszter: Esettanulmány feladat Oktató: Gál Zoltán, Debreceni Egyetem Informatika kar Készítették:Kormány Csaba Szilágyi Zoltán Kovács Gyula."

Hasonló előadás


Google Hirdetések