Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alap hálózat összerakása Packet Tracerben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alap hálózat összerakása Packet Tracerben"— Előadás másolata:

1 Alap hálózat összerakása Packet Tracerben
A feladat: összeállítani egy alap hálózatot. A hálózatban legyen 2 PC, 1 szerver, és egy switch, használjon DHCP-t és névfeloldást (DNS). A program elindulása után, válasszuk ki a végfelhasználókat (gyors kiválasztás: ctrl+alt+e), rakjunk ki 2 darab PC-PT -t és 1 darab Server-PT -t. Ezután válasszuk ki a Switch -eket (ctrl+alt+s), majd rakjunk ki 1 darab –es eszközt. Ízlés szerint rendezzük el (de azért átlátható legyen), majd a kábelekre átváltva (ctrl+alt+c) minden végfelhasználó eszközt kössünk össze a switch-el, használd nyugodtan az automatikus kábel típust. (Természetesen nem kötelező a gyors billentyűkkel váltani a típusok között, lehet az ikonokra kattintva is)

2 A végeredmény Ha mindent jól csináltál, akkor valahogy így fog kinézni.

3 Felhasználok beállításai
A hardware részek elrendezése, összekötése után, következzen a hálózati konfigurációs beállítások. A felhasználok beállításaival nincs sok gondunk, elég ha a [Config] fülön a Global-on belül a Settings-nél és a FastEthernet-nél mindent [DHCP]-re és/vagy [Auto Config] –ra állítunk.

4 A szerver beállítása 1 A DHCP és a DNS beállítása előtt, katt a FasEthernet-re . Itt az IP konfigurációhoz írjuk be: Szerver IP címét: (minden DHCP szervernek kell egy fix IP cím) Alhálózati maszkot: Ezzel kész is a szerver FastEthernet konfigurálása.

5 A szerver beállítása 2 A switch –en nem kell semmit állítani, az alap beállításai jók lesznek, így ahhoz nem nyúlunk. Ezért katt a szerverre. A [Physical] részen nem kell semmit állítani, az alap beállítások jók (itt is és a többi eszköznél is). Ahol sok dolgunk lesz, az a [Config] fül. Válasszuk a [Config]-ot, majd azon belül a Services részben a DHCP-t. A DHCP-n belül amit fontos beállítanunk: A DNS szerver címét, esetünkben: A kezdő IP címet: Az alhálózati maszkot: Majd ha mindezekkel megvagyunk, akkor katt lent a Save gombra, mert csak így lesznek a beállítások véglegesítve. Az alap hálózathoz más nem kell. A beállítások után ellenőrizzük le, hogy a PC-k kaptak-e IP címet.

6 A PC-k IP cím kiosztásának ellenőrzése

7 A DHCP szerver konfigurációjának ellenőrzése
Nagyjából így kell kinéznie:

8 A DNS beállítása Következik a DNS beállítása. [Config] fül, azon belül Services és azon belül DNS-re katt. Itt rekordokként kell hozzá adnunk a szervert és a felhasználókat. Írd be az adott host nevét a Name mezőbe, az IP címét az Address mezőbe, majd katt az Add gombra. Ha mindhárom eszköz fölvétele megtörtént, Save.

9 Kapcsolódások ellenőrzése
Ha mindennel kész vagyunk, ellenőrizzük, hogy rendesen működik-e a hálózat. Ehhez katt az egyik PC-re, [Desktop] fül, és azon belül használjuk a command promt-ot. Itt egy ping parancsot kiadva el is végezhetjük az ellenőrzést.


Letölteni ppt "Alap hálózat összerakása Packet Tracerben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések