Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel.""— Előadás másolata:

1 A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."

2 OS alapszoftver •Az operációs rendszer (angolul Operating System, rövidítve OS) egy gépközeli programrendszer, amely gondoskodik a számítógéprendszer hardvereszközeinek működéséről, és más programok futtatásáról.

3 A mag vagy kernel Felhasználói interfész (shell) Kiegészítő (Utility)progra mok Állandóan a memóriában kell lenni ahhoz, hogy futtassa az alkalmazói programokat, az inputokat felismerje, outputokat tudjon küldeni, végezze a fájlok kezelését, ütemezze a feladatokat és így tovább. Segítik a felhasználót, hogy vagy grafikus eszközökkel (GUI= Graphical User Interface) mint az ikonok, nyomógombok, dialógusablakok, és egér, vagy billentyűzettel beírt szöveges parancsokkal kommunikáljon a számítógéppel. Ez a képernyőn látható bejelentkező programja az OS-nek, és ez közvetít a kernel felé. Segítik a file kezelést, szöveg- szerkesztést, programozást, hálózat- használatot.

4 Szoftverpiramis Unix, DOS, Windows, Linux Total Commander, héjprogramok KDE, C++, Pascal, VB, Java, … Irodai p.cs., Grafikai prg, Tervezői prg.

5 Fájlrendszerek •A fájlrendszer olyan általános struktúra, amely alapján az operációs rendszer elnevezi, tárolja és rendszerezi a fájlokat. A Windows három fájlrendszer használatát támogatja: FAT, FAT32 és NTFS. A fájlrendszer a Windows telepítésekor, meglévő kötet formázásakor vagy új merevlemez telepítésekor választható ki.FATFAT32NTFSkötet

6 Merev lemezre kerül az OS Első lépés a partícionálás: kötetekre bontás

7 A Windows XP rendszert futtató számítógép lemezpartíciói a következő három fájlrendszer közül kerülhetnek ki: NTFS, FAT vagy FAT32.NTFSFATFAT32 •A nagy lemezeket az NTFS kezeli a leghatékonyabban. (Nagy lemezekhez a második legjobb lehetőség a FAT32 fájlrendszer.)

8 NTFSFATFAT32 A Windows XP vagy Windows 2000 operációs rendszerű számítógépek el tudják érni az NTFS- partíciókon található fájlokat. A Service Pack 4 vagy annál újabb szervizcsomaggal frissített Windows NT 4.0 operációs rendszerű számítógépek többnyire képesek elérni bizonyos fájlokat. A többi operációs rendszer erre nem képes. Az MS-DOS, a Windows minden verziója, a Windows NT, a Windows 2000, a Windows XP, valamint az OS/2 rendszer is hozzáfér a fájlokhoz. A hozzáférés csak a következő operációs rendszerekkel lehetséges: Windows 95 OSR2, Windows 98, Windows Millenni um Edition, Windows 2000 és Windows XP. kompatibilitás

9 NTFSFATFAT32 Az ajánlott legkisebb kötetméret körülbelül 10 megabájt (MB). 2 terabájtnál (TB) lényegesen nagyobb kötetek is használhatók. Hajlékonylemezen nem használható. Hajlékonylemez-méret és 4 gigabájt (GB) közötti méretű kötetek. A tartományok használatát nem támogatja. 512 MB és 2 TB közötti méretű kötetek. A Windows XP legfeljebb 32 GB méretű FAT32- köteteket képes megformázni. A tartományok használatát nem támogatja. A fájlméretet csak a kötetek mérete korlátozza. A maximális fájlméret 2 GB. A maximális fájlméret 4 GB. Lemez és fájl méretek

10

11


Letölteni ppt "A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel.""

Hasonló előadás


Google Hirdetések