Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Operációs rendszerek Készítette: Martis Zsombor. A definíció  Operációs rendszernek (rövidítése gyakran OS az angol operating system forma alapján) nevezzük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Operációs rendszerek Készítette: Martis Zsombor. A definíció  Operációs rendszernek (rövidítése gyakran OS az angol operating system forma alapján) nevezzük."— Előadás másolata:

1 Operációs rendszerek Készítette: Martis Zsombor

2 A definíció  Operációs rendszernek (rövidítése gyakran OS az angol operating system forma alapján) nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak (például szövegszerkesztők, játékok stb.).  A kezelt hardvererőforrásoknak része többek között a memória, a processzor, a merevlemez és a perifériális eszközök használata.  Adalékként idézzük az ISO nemzetközi szabványosítási szervezet definícióját, mely szerint az operációs rendszer:

3 „Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt.” „Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt.”

4 Az operációs rendszer felépítése  Az operációs rendszerek alapvetően három részre bonthatók: a felhasználói felület (a shell, amely lehet egy grafikus felület, vagy egy szöveges), alacsony szintű segédprogramok és a kernel (mag) amely közvetlenül a hardverrel áll kapcsolatban.  Vannak olyan operációs rendszerek, melyekben a kernel (mag) és a shell (héj) különválnak, így lehetőség nyílik ezek kombinációjára. Más rendszereknél, mint például a Windowsnál ez a különválasztás mind elméleti, mind gyakorlati szempontból nehezebb.

5 A kernel tipusai NNNNégyféle kerneltípus ismert, aaaaz úgynevezett hibrid kernel mmmmonolitikus kernel mmmmikrokernel, és a kevésbé ismert eeeexokernel. AAAA legtöbb üzleti rendszer, mint például Microsoft Windows, a UNIX, valamint az újabb Linux rendszerek a monolitikus kernel-típusra épülnek. Az irány azonban a mikrokernelek felé tart (QNX, BeOS, Windows NT). Sok minirendszer (telefonok, videók, digitális műholdvevők stb.) exokernelt használ.

6 A kernel és shell feladatai  A kernel feladatai  Ki- és bemeneti eszközök kezelése (billentyűzet, képernyő stb.)  Memória-hozzáférés biztosítása  Processzor idejének elosztása  Háttértárolók kezelése  Rendszerhívások kiszolgálása  Fájlrendszer  A shell feladatai  Kapcsolattartás a felhasználóval (felhasználói felület)  Alkalmazások futásának kezelése (indítás, futási feltételek biztosítása, leállítás)

7  AmigaOS  BeOS  BSD  CP/M  DOS  GEM  GeoWorks  GNU/Linux  Mac OS, Mac OS X  MenuetOS  Microsoft Windows  Minix  MVS  NetWare  OS/360  OS/2  OpenVMS  QNX  TOS  TRIPOS  UNIX

8 Dos AAAA DOS rövidítés jelentése: Disk Operating System, azaz mágneslemezesek kezelésére képes operációs rendszer. AAAA DOS rendszer maga is parancsokból áll, és az a célja, hogy a számítógépet alapfokon kezelni lehessen, és hogy egyéb szoftvereket is futtatni lehessen. A gép az operációs rendszer parancsait a háttértárolóról tölti be az operatív memóriába. A betöltött parancsok természetesen csökkentik a számítógép belső memóriájának szabad kapacitását, hiszen a parancsok helyet igényelnek. AAAA DOS parancsait négy fő csoportba lehet osztani: kkkkönyvtárak kezelésére való parancsok (pl. DIR, TREE, MD, RD, CD stb.), ffffájkezelő parancsok (pl. COPY, MOVE, DEL, REN stb.), aaaa lemezkezelés parancsai (pl. FORMAT, DISKCOPY, LABEL stb.), eeeegyéb parancsok (pl. TIME, DATE, VER stb.).

9 Microsoft Windows  A Microsoft Windows a Microsoft Corporation többfeladatos, grafikus felhasználói felületek, és azzal rendelkező operációs rendszerek, valamint bizonyos mobiltechnológiák családja. A "Windows" szó és logó a Microsoft cég védjegye.  A Windows operációs rendszerek szabványos felületet nyújtanak, mely legördülő menükre, ablakokra és egy mutatóeszközre, például egérre alapszik. A Windows operációs rendszerek nagy részét magyar nyelven is kiadták (ezek a felhasználói verziók: a szerverkiadásoknak nincs magyar változata).  Win 3.1; Windows 95, 98, NT, 2000, Xp, Windows Vista  Office termékcsalád Word, Exel, Power Point, Access Főbb újítások: 95, 98, 2003, 2007  Windows technológiák: DirectX, Windows Media Player, Windows Movie Maker, Windows Live Messenger  Internet Explorer 1.0; 2.0; 3.0; 4.0; 5.0; 5.5; 6; 7; 8 (béta verzió)  Egyéb Windows termékek: Windows CE.NET (lásd még: Windows CE 3.0), Windows XP Embedded (2001)

10 Linux  A Linux egy operációs rendszer, a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája.  A „Linux” elnevezés szigorú értelemben véve a Linux kernelt (rendszermag) jelenti, amelyet Linus Torvalds kezdett el fejleszteni 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux rendszermagra, és az 1983-ban, Richard M. Stallman vezetésével indult GNU projekt keretében született alapprogramokra épül. A Linux pontosabb neve ebben az értelemben GNU/Linux.  Alapvetően C nyelven íródott. Forráskódja szabadszoftver, jelenleg GNU GPL v2 licenc alatt adják ki.  A telepítés nehézsége eleinte komoly akadályokat állított a Linux széles körű elterjedése elé, mivel a számítógép hardverének részletes ismeretére és szöveges terminál használatára. Mára számos disztribúció (pl. SuSE, Fedora Core, Ubuntu) telepítése a konkurens Windows rendszerek telepítéshez hasonlóan nagyon egyszerű.

11  Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Operációs rendszerek Készítette: Martis Zsombor. A definíció  Operációs rendszernek (rövidítése gyakran OS az angol operating system forma alapján) nevezzük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések