Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az operációs rendszerek. Az operációs rendszer fogalma: Olyan program, amely a számítógép folyamatait felügyeli, vezérli, elosztja az erőforrásokat és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az operációs rendszerek. Az operációs rendszer fogalma: Olyan program, amely a számítógép folyamatait felügyeli, vezérli, elosztja az erőforrásokat és."— Előadás másolata:

1 Az operációs rendszerek

2 Az operációs rendszer fogalma: Olyan program, amely a számítógép folyamatait felügyeli, vezérli, elosztja az erőforrásokat és tartja a kapcsolatot a felhasználóval.

3 Az operációs rendszerek fajtái: Karakteres (A parancsokat szövegesen kellett megadni, és a parancsok végrehajtásáról, illetve az eredményekről is szöveges tájékoztatást kaptunk.) Pl.: DOS, UNIX, LINUX

4 Az operációs rendszerek fajtái: Grafikus (GUI – Graphical User Interface = grafikus felhasználói felület) (A műveletek végrehajtását grafikus szimbólumok segítik.) Pl.: Microsoft Windows, Mac OS (A UNIX és a LINUX kiegészítője is grafikus)

5 Az operációs rendszerek osztályozása A felhasználók száma szerint: - egyfelhasználós (single-user) rendszerek Pl.: DOS, OS/2 - többfelhasználós (multi-user) rendszerek Pl.: UNIX, Windows, Linux

6 Az operációs rendszerek osztályozása Az egyszerre futtatható programok száma szerint: - egy task-os: egyszerre egy program futtatható. Pl.: DOS - multitask-os: egyszerre több program párhuzamosan is futtatható. Pl.: Linux, Windows

7 - virtuálisan multitask-os: több program futtatható, de egyszerre csak egy futhat teljes sebességgel Az operációs rendszerek osztályozása

8 A processzor idejének kihasználása szerint - időosztásos (time sharing) : a rendelkezésre álló processzoridőt a rendszer – a prioritástól függően - felosztja a futó programok között. - valós idejű (real time) : több folyamat együttes futása esetén a folyamatok számára adott idő korlátozva van. Az operációs rendszerek osztályozása

9 Az operációs rendszer részei: Rendszermag (Kernel) Rendszerprogram (System program) Alkalmazói program (Application program) Fordítóprogram (Compiler)

10 Rendszermag (Kernel) Ez az operációs rendszer lelke. Ez követi nyomon a lemezen levő fájlokat, elindítja és egymással párhuzamosan futtatja a programokat. Memóriát és egyéb erőforrásokat rendel különböző folyamatokhoz. Elkülöníti a felhasználókat egymástól ezáltal egy bizonyos fokú védelmet is ellát. Az operációs rendszer részei:

11 A rendszerprogramok biztosítják a rendszer működését, és a kernel által nyújtott eszközöket használják az operációs rendszer szolgáltatásainak megvalósítására. Az alkalmazói programok hasznos dolgokat (vagy egy játékot) valósítanak meg. Az operációs rendszer részei:

12 A fordítóprogram valamely programozási nyelven írt programot képes egy másik programozási nyelvre lefordítani. Az operációs rendszer részei:


Letölteni ppt "Az operációs rendszerek. Az operációs rendszer fogalma: Olyan program, amely a számítógép folyamatait felügyeli, vezérli, elosztja az erőforrásokat és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések