Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sávszélesség és adatátvitel. A sávszélesség adott id ő alatt küldhet ő adatmennyiséget jelöl. Amikor az adatot számítógépes hálózaton elküldjük, kis darabokra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sávszélesség és adatátvitel. A sávszélesség adott id ő alatt küldhet ő adatmennyiséget jelöl. Amikor az adatot számítógépes hálózaton elküldjük, kis darabokra."— Előadás másolata:

1 Sávszélesség és adatátvitel

2 A sávszélesség adott id ő alatt küldhet ő adatmennyiséget jelöl. Amikor az adatot számítógépes hálózaton elküldjük, kis darabokra tördelik, melyeket csomagoknak hívnak. Minden csomag tartalmaz egy fejrészt. A fejrész a csomagokhoz hozzáadott információkat tartalmazza, beleértve a forrás és a cél meghatározását. Ezenfelül tartalmaz olyan információkat, melyek segítségével a célállomáson megfelel ő sorrendbe lehet rendezni a csomagokat. A sávszélesség nagysága határozza meg az id ő egység alatt továbbítható információ mennyiségét.

3 A sávszélességet bit / másodpercben mérik és általában a következ ő mennyiségi egységekkel jelzik: bps – bit / másodperc Kbps – kilobit / másodperc Mbps – megabit / másodperc Egy bájt 8 bitnek felel meg, jelölése nagy B bet ű. 1 MBps hozzávet ő legesen 8 Mbps.

4

5 Váltószámok: MegnevezésRövidítésTehát Bitb1Bit=1 Bit ByteB1B=8 Bit KilobitKBit1KBit=1024 Bit KilobyteKB1KB=1024 B MegabitMBit1MBit=1024 KBit MegabyteMB1MB=1024 KB GigabitGBit1GBit=1024 MBit GigabyteGB1GB=1024 MB TerabyteTB1TB=1024 GB

6 A hálózaton továbbított adat háromféle módon áramolhat: szimplex, fél-duplex, duplex. Szimplex : Más néven egyirányú. Pl.: az a jel, amit a TV adóállomás otthonunk televíziójára küld. Fél-duplex Az adatok váltakozva egyik vagy másik irányba áramolhatnak a kommunikációs csatornán, de mindig csak az egyik irányba. Pl.: Az olyan adó-vev ő rádiók, mint a rend ő rségnél van. Duplex Az adatok egy id ő ben mindkét irányba áramlanak. Pl.: A telefonbeszélgetés - mindkét ember beszélhet egyszerre és mindkett ő jük hangja hallható.

7 A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját. IP Protokoll

8 TCP/IP a legelterjedtebb protokollcsalád: a rétegek és kapcsolataik.

9 TCP/IP: (Transmission Control Protokoll / Internet Protokoll) Az Internet ezzel a protokollal m ű ködik, ezért alkalmazása egyre gyakoribb helyi hálózatokon is. A TCP/IP négy rétegben valósítja meg: – Alkalmazási – Szállítási – Hálózati – Hálózati csatoló

10 Alkalmazási réteg Az alkalmazások és szolgáltatások ennek segítségével férnek hozzá a hálózathoz. Ha egy program hálózaton keresztül adatot szeretne küldeni, az alkalmazási réteg továbbküldi azt a szállítási rétegnek. Magas szint ű protokollok feladatait tartalmazza: megjelenítést, a kódolást és a párbeszéd- szabályozást. Az OSI modell fels ő három rétegének felel meg.

11

12

13 Szállítási réteg TCP – Transmission Control Protocol – csomagok azonosítószámot kapnak – ha a fogadó nem igazolja vissza a csomag vételét, a küld ő ismét elküldi azt UDP – User Datagram Protocol – TCP egyszer ű sített változata – nem garantálja a csomagok megfelel ő sorrendben történ ő átvételét (nincs sorszám és visszaigazolás)

14 Hálózati réteg F ő protokoll: IP (Internet Protocol) – feladata a csomagok eljuttatása a a megfelel ő hálózatba – hálózattól független, egységes címzés: négybájtos azonosító, pl. 195.199.0.125 Alprotokolljai: – ICMP (Internet Control Message Protocol) számítógépek és útválasztók közötti állapotinformációra, hibajelentésekre – IGMP (Internet Group Management Protocol) csoportos üzenetküldéshez állomáscsoportok kialakítására – ARP (Address Resolution Protocol) megkeresi, hogy az IP címhez melyik számítógép hálózati kártyája (annak MAC címe) tartozik

15 A hálózati csatoló réteg fontosabb protokolljai Ethernet protokoll – minden hálózati kártyának van úgy nevezett MAC címe (MAC – Media Access Control), MAC cím 6 bájtos, 16-os számrendszerben szokás megadni – hálózaton utazó adatcsomagok tartalmaznak egy fejlécet, amiben szerepel a küldő és a címzett MAC címe PPP protokoll (PPP – Point to Point Protocol) – els ő sorban soros kapcsolatoknál (pl. ADSL, ISDN) használják Az ISDN Integrált Szolgáltatású Digitális Hálózat /nagy sebességű/ Az ADSL digitális előfizetői vonal /telefonos Internetet/ – Ethernet környezetben: PPPoE (PPP over Ethernet) használják, amely ADSL vonalaknál van jelent ő sége.


Letölteni ppt "Sávszélesség és adatátvitel. A sávszélesség adott id ő alatt küldhet ő adatmennyiséget jelöl. Amikor az adatot számítógépes hálózaton elküldjük, kis darabokra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések