Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózati alapok 13.a CAD-CAM informatikus. A hálózat fogalma Számítógép- hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló gépek rendszerét értjük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózati alapok 13.a CAD-CAM informatikus. A hálózat fogalma Számítógép- hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló gépek rendszerét értjük."— Előadás másolata:

1 Hálózati alapok 13.a CAD-CAM informatikus

2 A hálózat fogalma Számítógép- hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló gépek rendszerét értjük. Számítógép- hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló gépek rendszerét értjük. A számítógép hálózatba kötött számítógépek abból a célból kommunikálnak egymással, hogy bizonyos erőforrásokon osztozkodhassanak, egymásnak üzeneteket küldhessenek, illetve terhelésmegosztást vagy megbízhatóság növekedést érjenek el. A számítógép hálózatba kötött számítógépek abból a célból kommunikálnak egymással, hogy bizonyos erőforrásokon osztozkodhassanak, egymásnak üzeneteket küldhessenek, illetve terhelésmegosztást vagy megbízhatóság növekedést érjenek el.

3 A számítógép- hálózat céljai Lehetőséget ad a különböző berendezések, perifériák, programok és az adatok közös használatára, vagyis a külön-külön is meglévő erőforrások megosztására. Lehetőséget ad a különböző berendezések, perifériák, programok és az adatok közös használatára, vagyis a külön-külön is meglévő erőforrások megosztására. Lehetőséget ad a rendszerben lévő eszközök teljesítményének egyenletesebb megosztására. Lehetőséget ad a rendszerben lévő eszközök teljesítményének egyenletesebb megosztására. A kialakított rendszer nagyobb megbízhatósággal működik. A kialakított rendszer nagyobb megbízhatósággal működik. Pl.: a fontosabb programok, adatok a rendszer több számítógépének lemezegységén is tárolódhatnak, és így az egyik tárolt példány megszűnésével nem történik helyrehozhatatlan károsodás Pl.: a fontosabb programok, adatok a rendszer több számítógépének lemezegységén is tárolódhatnak, és így az egyik tárolt példány megszűnésével nem történik helyrehozhatatlan károsodás

4 Központilag figyelemmel kísérhető a hálózat működése, forgalma, a hibák felderítése és elhárítása hatékonyabban elvégezhető. Ezt közös néven hálózat menedzsmentnek hívjuk. Központilag figyelemmel kísérhető a hálózat működése, forgalma, a hibák felderítése és elhárítása hatékonyabban elvégezhető. Ezt közös néven hálózat menedzsmentnek hívjuk. Anyagi vonzata a költségmegtakarítás. Anyagi vonzata a költségmegtakarítás. Az eszközöket (nyomtatók, háttértárak, stb.) elég így kevesebb példányban megvásárolni. Az eszközöket (nyomtatók, háttértárak, stb.) elég így kevesebb példányban megvásárolni.

5 Rétegzett hálózati kommunikáció A hálózatok túl bonyolultak ahhoz, hogy minden részletük egyszerre ábrázolhatóak legyenek. A hálózatok túl bonyolultak ahhoz, hogy minden részletük egyszerre ábrázolhatóak legyenek. Cél Cél a bonyolultság csökkentése, a bonyolultság csökkentése, a funkciók cserélhetősége, a funkciók cserélhetősége, továbbá a szabványosítás lehetősége. továbbá a szabványosítás lehetősége. A tervezés és felépítés egy hierarchikus struktúra mentén történik. A tervezés és felépítés egy hierarchikus struktúra mentén történik. A szervezés alapja a rétegekre bontás. A szervezés alapja a rétegekre bontás.

6 Az egyes rétegek egymásra épülnek. Az egyes rétegek egymásra épülnek. Minden réteg igénybe veszi az alatta lévőt feladata végrehajtásához, és szolgáltatást nyújt a felette lévőnek. Minden réteg igénybe veszi az alatta lévőt feladata végrehajtásához, és szolgáltatást nyújt a felette lévőnek. Hogy hány réteg van, és mi az egyes rétegek feladata és működése, az minden hálózatban más és más lehet. Hogy hány réteg van, és mi az egyes rétegek feladata és működése, az minden hálózatban más és más lehet.

7 Az egyes rétegek lefelé és fölfelé interfész- eken (interface = érintkező felület) kommunikálnak. Az egyes rétegek lefelé és fölfelé interfész- eken (interface = érintkező felület) kommunikálnak. Az interfész tulajdonképpen az adott kapcsolódási felületen nyújtott szolgáltatások definíciója. Fontos, hogy ezek minél egyszerűbbek és világosabbak legyenek. Az interfész tulajdonképpen az adott kapcsolódási felületen nyújtott szolgáltatások definíciója. Fontos, hogy ezek minél egyszerűbbek és világosabbak legyenek.

8 A réteget ténylegesen megvalósító hardver vagy szoftver elem neve entitás. A réteget ténylegesen megvalósító hardver vagy szoftver elem neve entitás. Az egymással párbeszédben álló két végberendezés megfelelő rétegei a processz párok, amelyek egymással virtuálisan beszélnek, fizikailag az alatta lévő réteggel állnak kapcsolatban. Az egymással párbeszédben álló két végberendezés megfelelő rétegei a processz párok, amelyek egymással virtuálisan beszélnek, fizikailag az alatta lévő réteggel állnak kapcsolatban. A processz párok egymás közötti nyelve a protokoll. A processz párok egymás közötti nyelve a protokoll. A legalsó réteg a fizikai közeg. A legalsó réteg a fizikai közeg.

9 KENYA VASÚT miniszter tanácsadó fordító titkár postázó posta vasúttársaság miniszter tanácsadó fordító titkár postázó posta vasúttársaságINDONÉZIA gesztus üzenet közös nyelvű szöveg gépelt szöveg levél bélyegzett levél postazsák

10 Rétegek közötti kommunikáció A rétegek közötti kommunikáció ún. szolgálatok segítségével valósul meg. A rétegek közötti kommunikáció ún. szolgálatok segítségével valósul meg. Összeköttetés alapú szolgálat Összeköttetés alapú szolgálat pl. a telefonos- modemen keresztüli kapcsolat pl. a telefonos- modemen keresztüli kapcsolat az információ átvitel sorrendjét szigorúan az adó határozza meg (tehát az adatok sorrendje nem változik addig, amíg eljut a címzetthez) az információ átvitel sorrendjét szigorúan az adó határozza meg (tehát az adatok sorrendje nem változik addig, amíg eljut a címzetthez) Összeköttetés- mentes szolgálat Összeköttetés- mentes szolgálat az információ ilyenkor az adó és a vevő között a vevő címét is tartalmazó információrészek (csomagok) segítségével kerül átvitelre az információ ilyenkor az adó és a vevő között a vevő címét is tartalmazó információrészek (csomagok) segítségével kerül átvitelre ilyenkor elképzelhető, hogy a részekre bontott információt a vevő nem az adó által küldött sorrendben kapja meg (tehát a csomagokat később össze kell rakni helyes sorrendben) ilyenkor elképzelhető, hogy a részekre bontott információt a vevő nem az adó által küldött sorrendben kapja meg (tehát a csomagokat később össze kell rakni helyes sorrendben)

11 Szolgálat- primitívek ( alapműveletek ) egy adott szolgálatot alapműveletekkel (primitívek) írunk le egy adott szolgálatot alapműveletekkel (primitívek) írunk le az OSI modellben a következő típusú alapműveletek vannak: az OSI modellben a következő típusú alapműveletek vannak: AlapműveletFeladata Kérés Valamilyen tevékenység végrehajtásának kérése Bejelentés Információadás eseményről Válasz Egy eseményre való válaszadás Megerősítés Az kérést kérő informálása

12 Szolgálat és protokoll A szolgálat és a protokoll egymástól megkülönböztetendő fogalom. A szolgálat és a protokoll egymástól megkülönböztetendő fogalom. A szolgálat olyan primitív műveletek halmaza, amelyet egy réteg a felette lévő rétegek biztosít. A szolgálat olyan primitív műveletek halmaza, amelyet egy réteg a felette lévő rétegek biztosít. Protokoll egy adott kapcsolatnál használt szabályok és megállapodások összessége. A protokoll az adatátviteli hálózatokban a kommunikáció kezdeményezéséhez és fenntartásához szükséges, szigorúan kötött szabályok rendszere. Protokoll egy adott kapcsolatnál használt szabályok és megállapodások összessége. A protokoll az adatátviteli hálózatokban a kommunikáció kezdeményezéséhez és fenntartásához szükséges, szigorúan kötött szabályok rendszere.


Letölteni ppt "Hálózati alapok 13.a CAD-CAM informatikus. A hálózat fogalma Számítógép- hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló gépek rendszerét értjük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések