Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Informatikai alapfogalmak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Informatikai alapfogalmak"— Előadás másolata:

1 Informatikai alapfogalmak
T.R.

2 Az információ napjaink divat szava. Információs társadalomban élünk.
Információ: minden olyan tény, közlés, hír mely számunkra új, és valamilyen szempontból jelentőséggel, fontossággal bír. Az információ életünk, környezetünk állandó alkotóeleme, puszta létünk függ rajta: halljuk-e a közeledő autó zaját, látjuk-e előttünk a szakadékot. Információs társadalomban élünk. Információ T.R.

3 T.R. Adat Az információ megjelenési formája: Szóbeli közlés
Írásbeli közlés Egyéb érzékszervekkel felfogható inger Stb. Adat: az információ rögzített megjelenési formája. Az adat és információ fogalma általában összemosódik Adat T.R.

4 Kódolás: az információ rögzítése, átalakítása egyezményes jelekké.
Hogy az információból adat legyen rögzíteni kell. Ez jelek, jelsorozatok segítségével történik. A jelek véges, rendezett jelkészlet elemei (pl. abc). Kód: megállapodás szerinti szimbólumok rendszere, mellyel az információ egyértelműen megadható. Kódolás: az információ rögzítése, átalakítása egyezményes jelekké. Kódolás T.R.

5 Kommunikációs, információs rendszer: feladata az információ továbbítása.
Részei: adó – kódoló – továbbító – dekódoló – vevő Informatika: adatközlés + számítástechnika. Informatika T.R.

6 Számítógép: adatok bevitelére, tárolására, visszakeresésére, feldolgozására és eredmények megjelenítésére alkalmas gépek, melyek program által vezérelve működnek. Program: utasítások sorozata. A számítógép fizikailag 2 részre bontható: Szoftver: programok összessége Hardver: a számítógép elektronikus, és mechanikus berendezések összessége. (Minden olyan alkatrész, amelyből a számítógép felépül, vagy amely csatlakoztatható hozzá.) A számítógép T.R.

7 T.R. Mit tudnak a számítógépek, ami miatt nélkülözhetetlenek?
Utasítások hatására jó néhány műveletet elvégezni. Képes utasítások sorozatát (prg.-t) önállóan végrehajtani. Gyors, pontos, megbízható. Sokoldalú. A számítógép sokoldalúsága: A hardver és a szoftver különválása eredményezi. Ugyanaz a gép más programokkal más feladatok elvégzésére lesz alkalmas. Újabb hardver elemek hozzáadásával (pl. nyomtató) is sokoldalúbbá tehetjük. T.R.

8 Számítástechnika és kódolás
A számítógépnek túl bonyolult lenne sok jelet megkülönböztetni. Legegyszerűbb 2 jelet megkülönböztetni, ezért a számítógép “nyelve” a 2-es számrendszer bit: az információ elemi egysége. A kettes számrendszerbeli szám egy jegyét értjük alatta (0 vagy 1). bájt: a gyakorlati információ legkisebb egysége. Egy számjegy, betű vagy írásjel ábrázolása egy byte-on történik. T.R.

9 HF: T.R. A számítástechnikában használt mértékegységek:
Ha egy számítógép memóriája 256 MB, akkor hány darab kettes számrendszerbeli számjegyet képes egyidejűleg tárolni? Írd fel szorzat alakban! HF: T.R.


Letölteni ppt "Informatikai alapfogalmak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések