Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Informatikai alapfogalmak. Az információ napjaink divat szava. Információ: minden olyan tény, közlés, hír mely számunkra új, és valamilyen szempontból.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Informatikai alapfogalmak. Az információ napjaink divat szava. Információ: minden olyan tény, közlés, hír mely számunkra új, és valamilyen szempontból."— Előadás másolata:

1 Informatikai alapfogalmak

2 Az információ napjaink divat szava. Információ: minden olyan tény, közlés, hír mely számunkra új, és valamilyen szempontból jelentőséggel, fontossággal bír. Az információ életünk, környezetünk állandó alkotóeleme, puszta létünk függ rajta: halljuk-e a közeledő autó zaját, látjuk-e előttünk a szakadékot. Információs társadalomban élünk.

3 Az információ megjelenési formája:  Szóbeli közlés  Írásbeli közlés  Egyéb érzékszervekkel felfogható inger  Stb. Adat: az információ rögzített megjelenési formája. Az adat és információ fogalma általában összemosódik

4 Hogy az információból adat legyen rögzíteni kell. Ez jelek, jelsorozatok segítségével történik. A jelek véges, rendezett jelkészlet elemei (pl. abc). Kód: megállapodás szerinti szimbólumok rendszere, mellyel az információ egyértelműen megadható. Kódolás: az információ rögzítése, átalakítása egyezményes jelekké.

5 Kommunikációs, információs rendszer: feladata az információ továbbítása. Részei: adó – kódoló – továbbító – dekódoló – vevő Informatika: adatközlés + számítástechnika.

6 Számítógép: adatok bevitelére, tárolására, visszakeresésére, feldolgozására és eredmények megjelenítésére alkalmas gépek, melyek program által vezérelve működnek. Program: utasítások sorozata. A számítógép fizikailag 2 részre bontható:  Szoftver: programok összessége  Hardver: a számítógép elektronikus, és mechanikus berendezések összessége. (Minden olyan alkatrész, amelyből a számítógép felépül, vagy amely csatlakoztatható hozzá.)

7 Mit tudnak a számítógépek, ami miatt nélkülözhetetlenek?  Utasítások hatására jó néhány műveletet elvégezni.  Képes utasítások sorozatát (prg.-t) önállóan végrehajtani.  Gyors, pontos, megbízható.  Sokoldalú. A számítógép sokoldalúsága:  A hardver és a szoftver különválása eredményezi.  Ugyanaz a gép más programokkal más feladatok elvégzésére lesz alkalmas.  Újabb hardver elemek hozzáadásával (pl. nyomtató) is sokoldalúbbá tehetjük.

8 Számítástechnika és kódolás A számítógépnek túl bonyolult lenne sok jelet megkülönböztetni. Legegyszerűbb 2 jelet megkülönböztetni, ezért a számítógép “nyelve” a 2-es számrendszer. bit: az információ elemi egysége. A kettes számrendszerbeli szám egy jegyét értjük alatta (0 vagy 1). bájt: a gyakorlati információ legkisebb egysége. Egy számjegy, betű vagy írásjel ábrázolása egy byte-on történik.

9 A számítástechnikában használt mértékegységek: Ha egy számítógép memóriája 256 MB, akkor hány darab kettes számrendszerbeli számjegyet képes egyidejűleg tárolni? Írd fel szorzat alakban!


Letölteni ppt "Informatikai alapfogalmak. Az információ napjaink divat szava. Információ: minden olyan tény, közlés, hír mely számunkra új, és valamilyen szempontból."

Hasonló előadás


Google Hirdetések