Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. Informatikai alapismeretek Dabas, 2010. november 18.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. Informatikai alapismeretek Dabas, 2010. november 18."— Előadás másolata:

1 I. Informatikai alapismeretek Dabas, 2010. november 18.

2 Tudjuk, 2000 után vagyunk, mert... ...az otthonunkba is jelszóval, kóddal jutunk be. ...e-mailt küldünk még a mellettünk ülőnek is. ...a borítékra nem tudjuk milyen bélyeg kell. ...a telelvíziós műsorok végén URL cím és e-mail cím található a telefonszám és postacím helyett. ...az esti híradók a televízióban olyan hírt közölnek, amit már órákkal előtte olvastunk a weben. ...véletlenül a mikrohullámú sütőn ütjük be a PIN kódunkat. ...ingyen telefonálhatunk, videotelefonálhatunk. ...a szűk családnak számos telefonszáma van. HOGYAN JUTOTTUNK EL EDDIG?

3 Az adat azonos az információval?  adatáradat  adatot küld  megértjük, de érdektelen számunkra  információáradat  információt küld  új, érdekes és a cselekvésünk változtatásával jár

4 Mit értünk informatika alatt?  Az információs rendszerek létrehozásával, struktúrájának és működésének elemzésével foglalkozó tudomány.  A tudományos információs tevékenység elméletét, módszereit, szervezetét, hatékonyságát, technológiáját, és történetét tanulmányozza azzal a céllal, hogy optimális módszereket és eszközöket fejlesszen ki az információ gyűjtésére, tárolására, visszakeresésére és terjesztésére.

5 Mi a számítástechnika jelentése?  Az automatizált információfeldolgozás eszközeivel (számítógépek, számítógéprendszerek) és különböző szakterületen való használatukkal (programozás) foglalkozó tudományág.  Körébe tartozik a hardver és a szoftver elemek összessége, a működésüket segítő szervezési, alkalmazási, szolgáltatási összetevők rendszere.  Fejlődés: egyedi megoldások > sok felhasználót kiszolgáló intelligens számítógép-hálózati rendszerek

6 Mi a számítógép (computer)?  Olyan elektronikus berendezés, amely képes adatok fogadására, tárolására, az adatok egy csoportja (program utasításai) által meghatározott módon az adatok egy másik csoportjának feldolgozására (műveletek), illetve az eredmény kivitelére.  A vezérlés alapadatai (program utasításai) és a szükséges egyéb adatok működés közben a számítógép belső tárában vannak, azaz belső vezérelt.

7 Mi az, amiben jobb a számítógép?  Gyorsabb adatfeldolgozás  Nagyobb a visszakereshető tárkapacitás

8 Konvergencia DVB-H IPTV MP3 MP4

9 1. A számítógép felépítése

10 Ergonomikus munkahely  szék, asztal állíthatósága (1, 2)  derékszög  boka  térd  derék  könyök

11 Szoftver (software) A számítógép használatához szükséges Hardver (hardware) Ember A hardver és a szoftver elemek együttesével dolgozni képes ember.

12 Hardver (hardware) A számítógép elektronikus-, elektromechanikus- és mechanikus egységeinek az összessége. A hardvertől alapvetően függ: a végrehajtás sebessége, a tárhely mérete, a használható programok köre. A hardvertől alapvetően függ: a végrehajtás sebessége, a tárhely mérete, a használható programok köre.

13 Egy adott számítógépcsaládot működtetni képes programok, a programokhoz tartozó adatok és felhasználói dokumentációk összefoglaló neve. Szoftver (software) A szoftvertől alapvetően függ: a végrehajtható tevékenységek köre és a a felhasználói felület. A szoftvertől alapvetően függ: a végrehajtható tevékenységek köre és a a felhasználói felület.

14 A program szerepéről…  A programozók szellemi terméke, a számítógép működtetését teszi lehetővé.  A program utasítások sorozata  Az utasítások alapján képes a processzor a számítógép egységeit vezérelni

15 2300 56300 A gépi kódú program és a processzor 54000

16 A személyi számítógép IBM PC

17  nem hordozható – hordozható A személyi számítógépek csoportosítása

18  laptop, notebook  mobil eszközök  tablet pc  PDA (mobiltelefon)  kommunikátor  UMPC A hordozható PC kiépítése laptop PDA (tenyér PC) netbooknotebook UMPC tablet PC kommunikátor

19 5,25” Adatmennyiség mérése 8 bit=1 bájt(byte)=< 1024 bájt=1 KB(kilobájt)< <1024 KB=1 MB(megabájt)< <1024 MB=1 GB(gigabájt)< <1024 GB=1 TB(terabájt)< 1024 TB=1 PB(petabájt) 1024 PB=1 EB(exabájt) DVD 3,5” HD, DD CD BlueRay Legkisebb tárolható adat: 1 bit HDD

20 A személyi számítógép (PC) felépítése 2009.

21 Integráció (az alkotóelemekre nézve) Következménye: MÉRETCSÖKKENÉS

22 IBM kompatibilis PC-k logikai felépítése ma  Alaplap  processzor  operatív tár...  Perifériák  bemeneti egység  kimeneti egység  háttértárak  kommunikációs eszközök ... bemeneti egységek (input) kimeneti egységek (output)

23 A PC fizikai kiépítésének alapelemei  Chip (lapka)  Mikroprocesszor (CPU)  Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák

24 Mire való a processzor?

25 A processzor (CPU) fő feladata  A rendszer egészének vezérlése: a program utasításainak dekódolása után biztosítja a számítógép egyéb részeinek, illetve a csatlakozó perifériáknak a vezérlését.

26 A processzor helye az alaplapon

27 Miért kell menteni?

28 A memória (belső tár) feladata  A számítógép működése közben a végrehajtáshoz szükséges, valamint a végrehajtás alatt keletkező adatok tárolása.

29 A belső tárak csoportosítása  RAM (felhasználó adatai)  tartalma kikapcsoláskor elveszik  a számítógépes munka felhasználói adatai itt vannak  a felhasználó által elindított programok itt vannak  az operációs rendszer is itt van  ROM (az alaplapon)  a munka során az itt tárolt adatok nem változnak  kikapcsoláskor megőrzi a tartalmát

30 A számítógép kikapcsolt állapotban

31 Bekapcsoláskor az első program betöltődése

32 A felhasználó munka közben…

33 A belső tárak helye az alaplapon

34 Adattárak az alaplapon III.

35 PERIFÉRIÁK Bemeneti egységek Kimeneti egységek Háttértárak Egyéb perifériák

36 IBM kompatibilis PC-k logikai felépítése ma  Alaplap  processzor  operatív tár...  Perifériák  bemeneti egység  kimeneti egység  háttértárak  kommunikációs eszközök ... bemeneti egységek (input) kimeneti egységek (output)

37 Bemeneti (input) perifériák  olyan eszközök, melyekkel a felhasználó adatokat juttathat a számítógéphez tartozó adattárba.  Jellemző eszközök:  billentyűzet  mutatóeszközök  egér  érintőpad (touchpad)  érintőképernyő (touchscreen)  szkenner  mikrofon  (web)kamera  vonalkód-olvasó berendezés... -Apádnak sikerült egeret szereznie. Most hogy kell használni?

38 Billentyűzet  Négy fő részre osztható:  alfanumerikus blokk,  (kurzor)vezérlő blokk,  numerikus blokk,  funkciós blokk.

39 Billentyűzet  A vezetékes és a vezeték nélküli kapcsolat is elképzelhető az alaplappal.  létezik mosható és csak a padra vetített billentyűzet is.

40 Ergonomikus billentyűzet  csuklótámasz  széthajtható a kéz állása szerint

41 Mutatóeszközök - egér  az emberi mutogatást kódolhatjuk vele, azaz mutatóeszköz, így a grafikus felületű rendszerek kiemelten fontos adatbeviteli eszköze  Fajtái:  optomechanikus egér  optikai egér  hanyattegér (trackball)  Egyéb mutatóeszközök:  tollegér (penmouse)  érintőpad (touchpad)  érintőképernyő (touchscreen)

42 Mutatóeszközök - optomechanikus egér  az elmozdulást egy golyó forgása segítségével érzékeli golyó elforgatható gyűrű

43 Mutatóeszközök - optomechanikus egér érintőképernyő (touchscreen) érintőpad (touchpad) tollegér (penmouse) optikai egér hanyattegér (trackball)

44 Szkenner  síklapdigitalizáló eszköz, ismertebb típusok:  lapszkenner  kézi szkenner  diaszkenner  mikrofilmszkenner

45 Szkennerek diaszkennermikrofilmszkenner lapszkenner kéziszkenner

46 Szkenner - mátrixelvű képalkotás  A képet képpontok alkotják

47 Szkenner - digitalizálás  a fény segítségével a fényérzékeny diódák érzékelik a síklapról visszaverődő fényt  a fény intenzitásától függően egy kódot rendel az adott ponthoz  tárolja a kódokat, így a számítógép képes az adatok feldolgozására  az inchenként felismert pontok száma mindkét irányban fontos pl. 600x600 dpi, azaz 600 képpontot ismer fel vízszintesen és függőlegesen is. (1 inch kb. 2,54 cm)  Egy-egy képpont kóddá alakítsa jelenti a digitalizálást

48 Kimeneti (output) perifériák  olyan eszközök, melyekkel általában a felhasználó számára is értelmezhető módon kapjuk meg az adatokat a számítógép valamely adattárából.  Jellemző eszközök:  monitor, projektor  nyomtató  hangszóró  rajzgép...

49 Monitor  a belső tárban lévő adatok megjelenítésére alkalmas eszköz, szükséges hozzá egy ún. monitorvezérlő kártya vagy grafikus kártya is, amit manapság az alaplapra integrálnak.  A mai monitorok fajtái:  katódsugárcsöves (CRT)  LCD (lapos)  TFT (vékonyfilm tranzisztor)  LED (?)  lézer (?)  3D (?)  PDP (lapos – plazma)

50 Monitor - CRT  A katódsugárcsőben (Cathode Ray Tube) az elektronsugarat eltérítő elektromágnesek „mozgatják” a képernyő adott pontja felé.  Az elektron a képernyő belső felületén lévő foszforba ütközve világítani kezd, ami egy képpontnak felel meg, azaz képalkotása mátrix elvű.

51 Monitor - TFT  A TFT (Thin Film Transistor Technology) magyarul vékonyfilm- tranzisztoros monitor, vagy „lapos” monitor a folyadékkristályos (LCD – Liquid Crystal Display) monitor előállításának legújabb gyártási technológiája.  Az ergonómiai szempontoknak jobban megfelelnek a CRT monitorokhoz képest (kevésbé károsítják az emberi szervezetet), kisebb helyet foglalnak el, és jelentősen kisebb a fogyasztásuk.

52 Az általános TFT monitor nem érinthető!

53 Monitor - PDP  A PDP, vagyis a plazmaképernyő sok jellemzője még nem közelíti meg a TFT technikával készülteket, de nagy előnye, hogy kizárólag a PDP monitor gyártható 40"-os vagy ettől nagyobb méretben.

54 A monitor ergonomikus elhelyezése  a monitor teteje a szem vonalában, esetleg kis mértékben alatta legyen

55 A jövő – a 3D-s megjelenítés

56 Monitor – főbb jellemzők  grafikus felbontóképesség, pl.: 1024x768  képernyőátló mérete (inch, coll, hüvelyk) pl.: 15", 17", 1"=2,54 cm (kerekítve)  színmélység, pl.: 16,7 millió vagy 4,29 milliárd  a készüléknek van-e káros sugárzása

57 Nyomtató  karakternyomtató: csak karaktereket nyomtat  karos  margarétafejes  íróláncos  íróhengeres  mátrixnyomtatók: pontokat jelenít meg  tűs nyomtató  tintasugaras nyomtató  hőnyomtató  elektrosztatikus nyomtatók: festékport éget  lézernyomtató  LED-es nyomtató

58 Tintasugaras nyomtató

59 Lézernyomtató

60 A nyomtatók összehasonlítása Nyomtatófajta Színes nyomtatás papír legolcsóbb készülék kb. ára (2005) zaj üzemeltetési költség karakter1 színű, a festékszalag színe általában leporellónincs adathangosalacsony, festékszalag tűslehet, de inkább 1 színű leporello, géppapír35 000,-hangosalacsony, festékszalag tintasugarasáltalában csak színes megfelelően nedvszívó géppapír vagy fotópapír vagy speciális fólia 10 000,-csendesközepes, festékpatron, fotópapír lézerfekete-fehér vagy színes készülék hőálló papír, fólia25 000,- színes készüléknél: 75 000,- csendesközepes, toner, színesnél drága

61 Háttértárak  olyan adattár, amely képes (nagy mennyiségű), felhasználói adat (hosszú távú) tárolására. Akkor is tárol, amikor a számítógép nem üzemel.  Jellemző eszközök:  papíralapú: lyukkártya, lyukszalag  mágneses elvű:  mágnesdob  mágnesszalag  mágneslemez (hajlékonylemez, merevlemez)  optikai: csak olvasható, egyszer írható, újraírható  elektronikus:  PenDrive  memoriakártyák...

62 3 példányos adattárolás 1 3 2

63 Hajlékonylemez - flopi  Az adathordozót (flopit), vagyis a lemezt csak a megfelelő meghajtó egységgel (FDD – Floppy Disk Drive) lehet írni és olvasni. A meghajtó lámpája a lemez használatakor világít, ilyenkor a lemezt nem szabad kivenni.  A flopi jellemzői: 3,5" a lemez átmérője, tárolókapacitása 1,44 MBájt, adatátviteli sebessége 500 Kbit/sec

64 Merevlemez - winchester  A winchester a flopinál nagyobb tárkapacitású, gyorsabb adatelérésű háttértár.  A winchesternél az adathordozó lemezeket egybeépítették a meghajtó egységgel, a lemezek nem cserélhetőek.  A merevlemezes tárolók több, egymás fölött elhelyezkedő fémből – általában alumíniumból – készült, vékony mágneses rétegű lemezből állnak.

65 Optikai tárak – Az adattárolás elve  Az optikai háttértárak mindegyike lézerfény segítségével olvasható és írható.  Az optikai elvű tárolók – az írhatóság alapján – három csoportra oszthatók:  a felhasználó által nem írható (csak olvasható),  egyszer írható és  többször írható lemezekre.

66 Optikai tárak - CD  CD (Compact Disc – kompaktlemez)  12 cm (ritkán 8 cm) átmérőjű műanyag korong  tárkapacitása: 650 MB vagy 700 MB  DVD  egyoldalas, ill. kétoldalas. Az utóbbi esetben az egyik oldal lejátszása után a lemezt meg kell fordítani.  lehet egy vagy két rétegű  kapacitása 4,7 GBájt és 17 GBájt közötti lehet (a rétegek és a oldalak száma függvényében)  Blu-ray  kapacitása: 25 GB (dupla rétegű: 50 GB)

67 Optikai tárak - Csak olvasható (ROM)  A felhasználó számára csak olvasható tárak, olvasásához egy meghajtó egység is szükséges  a DVD meghajtó képes olvasni a CD formátumokat is.  CD-ROM, DVD-ROM pl.: újságmellékletek, jogtár, játék

68 Optikai tárak - egyszer írható  A felhasználó számára csak egyszer írható tárak, az íráshoz egy író egység és egy speciális program is szükséges. Ez az egység képes olvasni is a CD, ill. a DVD lemezeket.  CD-R, DVD-R, DVD+R land pit

69 Optikai tárak - újraírható  Elnevezései: törölhető, újraírható, többször írható  Törölhető, majd ismételten írható tárak, amihez egy speciális újraíró berendezés szükséges és a program. Az újraíró berendezés az egyszer írható eszközöket is tudja írni és tudja olvasni az adatokat.  CD-RW DVD-RW DVD+RW DVD-RAM

70 4-5 évenként másolni egy új CD-re

71 USB tár/PenDrive/USBKey  Angol neve: PenDrive vagy FlashDrive, USBKey, magyarul USB meghajtó, Flash meghajtó, USB tár, USB kulcs  A tároló egy apró kulcstartóra hasonlít, de gyakorlatilag flopiként kezelhető, hiszen az USB csatlakozóra helyezve az adatok úgy írhatók rá, mint a mágneses adathordozókra, csak kicsit lassabban, azaz adatok igen sokszor letörölhetőek róla, majd újraírhatók.  A tárolókapacitása az egy gigabájtot is túllépheti. Előnye továbbá, hogy az adatok parányi helyen elférnek és külső ártalmakra sem érzékeny.


Letölteni ppt "I. Informatikai alapismeretek Dabas, 2010. november 18."

Hasonló előadás


Google Hirdetések