Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gimnázium Óbecse A számítástechnika és informatika tárgya Alapfogalmak Az informatika mint tudomány A számítástechnika tárgya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gimnázium Óbecse A számítástechnika és informatika tárgya Alapfogalmak Az informatika mint tudomány A számítástechnika tárgya."— Előadás másolata:

1 Gimnázium Óbecse A számítástechnika és informatika tárgya Alapfogalmak Az informatika mint tudomány A számítástechnika tárgya

2 Gimnázium Óbecse Alapfogalmak Adat és információ A mindennapi életben szükségünk van arra, hogy különböző tényeket, eseményeket, gondolatokat elmondjunk vagy leírjunk. Ehhez megfelelő jelrendszerre van szükségünk. Az információ fogalma a számítástechnikában a következőképpen definiálható : Az információ olyan ismeret, amely alkalmas arra, hogy élő szervezet vagy vezérlőberendezés (gép) befogadja. Ebből a meghatározásból következik az információ néhány fontos tulajdonsága : az információ csak a kibocsátó (adó) és a befogadó (vevő) viszonylatában létezik az információ gazdagítja a befogadó tudását az információnak érthetőnek kell lennie a befogadó számára és az információ értéke függ a befogadó előzetes tudásától.

3 Gimnázium Óbecse Alapfogalmak Az adat valamilyen formában rögzített információ. A számítástechnikában az adat fogalmát a következőképpen határozzuk meg : Az adat tényt vagy gondolatot fejez ki olyan formában, amely az ember vagy gép általi kommunikálás folyamatában értelmezhető és feldolgozható. A numerikus (számszerű) adat mennyiségi viszonyokat fejez ki, a szöveges pedig minőségi viszonyokat. Az adat feldolgozásával információ keletkezik. A számítógép olyan gép, amely adatokat dolgoz fel. A számítógép (computer) elnevezés azzal magyarázható, hogy az első számítógépeket számítási műveletek automatizálása céljából fejlesztették ki. A számítógép olyan technikai eszköz, amely egy sor művelet automatikus elvégzésére képes.

4 Gimnázium Óbecse Az informatika mint tudomány számítógép ->információk bevitele ->tárolása ->feldolgozása ->továbbítása ->megjelenítése Az információs technológia az információ tárolását, feldolgozását és továbbítását szolgáló módszerek, technikák és eszközök összesége. Azokat a rendszereket, amelyeknek alapvető feladata az információ tárolása, továbbítása és feldolgozása információs rendszereknek nevezzük. Az informatika olyan tudomány, amely az információs rendszereket és az egyéb rendszerek információs vonatkozásait tanulmányozza.

5 Gimnázium Óbecse A számítástechnika tárgya A számítástechnika szakterülete azokat a tevékenységeket foglalja magában, amelyek lehetővé teszik a feladatok számítógépes megoldását ( mit és hogyan lehet a számítógép segítségével megoldani).


Letölteni ppt "Gimnázium Óbecse A számítástechnika és informatika tárgya Alapfogalmak Az informatika mint tudomány A számítástechnika tárgya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések