Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai"— Előadás másolata:

1 Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
Információ kezelés Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai

2 Az információ fogalma „Egymásra ható objektumok kommunikációjának tartalma.” „Az információ matematikai definíció, miszerint az információ számmal kifejezhető, továbbá az információ a hír váratlanságának mértéke.”

3 A hétköznapi praktikus megfogalmazás
Az információhoz jelre van szükségünk, továbbá egy küldőre és egy fogadóra.  Valóban van köze a kommunikációhoz, és a jel révén valóban számszerűsíteni is lehet.

4 A jel a tartalmat hordozza.
Rendelkezik szemantikai (jelentéstani) és szintaktikai (jelek közötti viszonyt leíró rendszer) tulajdonsággal, amelyek segítségével az adó és a vevő között megteremtődhet a kommunikáció, az információáramlás.

5 A kommunikáció folyamatábrája- C. E. Shanon (1948)
forrás adó cél vevő jel fogadott jel üzenet zajforrás

6 Példa „Juli néni, Kati néni - letye- petye- lepetye!-
Fogadó egység: Kati néni füle Információ forrás „Juli néni, Kati néni - letye- petye- lepetye!- üldögélnek a sarokban, jár a nyelvük, mint a rokka - letye- petye- lepetye!-” /Weöres Sándor/ Fogadó üzenet Jel: beszéd átvivő közeg: levegő Zavaró jel: a háttérben szóló rádió

7 Az információ és az adat közötti különbség
Adat: minden olyan tényező, amely a környezetünkben van és meghatározott tulajdonságokkal, valamint kapcsolatokkal rendelkezik. A számítástechnikában: „Minden, ami nem program.” Minden adat, amit a számítógép feldolgoz. Az adat mindaz, amivel a számítógépek a kommunikációjuk során foglalkoznak.  Két fajtája létezik: kimenő és bemenő adat.

8 Pl.: a „44”  „44-es cipőt hordok”
Információnak tekintjük, amikor az adatot (puszta tényt) valamilyen környezetbe helyezzük. Pl.: a „44”  „44-es cipőt hordok” adat információ adat információ


Letölteni ppt "Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések