Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információ kezelés Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információ kezelés Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai."— Előadás másolata:

1 Információ kezelés Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai

2 Az információ fogalma 1.„Egymásra ható objektumok kommunikációjának tartalma.” 2.„Az információ matematikai definíció, miszerint az információ számmal kifejezhető, továbbá az információ a hír váratlanságának mértéke.”

3 A hétköznapi praktikus megfogalmazás Az információhoz jelre van szükségünk, továbbá egy küldőre és egy fogadóra.  Valóban van köze a kommunikációhoz, és a jel révén valóban számszerűsíteni is lehet.

4 A jel a tartalmat hordozza. –Rendelkezik szemantikai (jelentéstani) és szintaktikai (jelek közötti viszonyt leíró rendszer) tulajdonsággal, amelyek segítségével az adó és a vevő között megteremtődhet a kommunikáció, az információáramlás.

5 A kommunikáció folyamatábrája- C. E. Shanon (1948) forrás cél üzenet jel zajforrás adó fogadott jel vevő

6 Példa „Juli néni, Kati néni - letye- petye- lepetye!- üldögélnek a sarokban, jár a nyelvük, mint a rokka - letye- petye- lepetye!-” /Weöres Sándor/ Információ forrás üzenet átvivő közeg: levegő Jel: beszéd Fogadó Fogadó egység: Kati néni füle Zavaró jel: a háttérben szóló rádió

7 Az információ és az adat közötti különbség Adat: minden olyan tényező, amely a környezetünkben van és meghatározott tulajdonságokkal, valamint kapcsolatokkal rendelkezik.  A számítástechnikában: 1.„Minden, ami nem program.” Minden adat, amit a számítógép feldolgoz. 2.Az adat mindaz, amivel a számítógépek a kommunikációjuk során foglalkoznak.  Két fajtája létezik: kimenő és bemenő adat.

8 Információnak tekintjük, amikor az adatot (puszta tényt) valamilyen környezetbe helyezzük. Pl.: a „44”  „44-es cipőt hordok” adatinformáció adat információ


Letölteni ppt "Információ kezelés Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések