Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az informatika alapjai. 2 Informatika Az informatika az információ megszerzésével, feldolgozásával, tárolásával, továbbításával foglalkozó tudományág.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az informatika alapjai. 2 Informatika Az informatika az információ megszerzésével, feldolgozásával, tárolásával, továbbításával foglalkozó tudományág."— Előadás másolata:

1 Az informatika alapjai

2 2 Informatika Az informatika az információ megszerzésével, feldolgozásával, tárolásával, továbbításával foglalkozó tudományág.

3 3 Információ Az érzékszerveinken keresztül megszerzett új ismereteket információnak nevezzük. Milyen érzékszerveink segítségével juthatunk információhoz? Melyik két érzékszervünkkel szerezzük az új ismeretek nagy részét?

4 4 Az információ érzékelése Közvetlen érzékelés kódolatlan képinformációk pl. … kódolatlan hanginformációk pl. … egyéb információk pl. … Kódolt érzékelés kódolt képinformációk írott információ pl. … speciális jelek (pl. zászlójelek, karjelzések) kódolt hanginformációk szóbeli információ pl. … zenei információ (pl. kürtjelek)

5 5 Jel A jelek az információ hordozására alkalmas szimbólumok. Például: magyar abc betűi, karjelzések, térképeken alkalmazott jelek, közlekedési táblák. A jel érzékszerveinkkel vagy műszereinkkel felfogható (mérhető) jelenség, amelynek jelentése van, ezt a jelentést valamilyen egyezmény, szabály rögzíti.

6 6 Alapvető jeltípusok A jeleket informatikai szempontból két nagy csoportba sorolhatjuk: Analógnak nevezzük azt a jelet, amelynek az értelmezési tartománya is, az értékkészlete is folytonos, a jel minden időpillanatra értelmezett. Analóg jelek

7 7 Alapvető jeltípusok Most is süt a nap Ilyen erősen süt, csak most éppen nem figyelünk rá Napsütés: Analóg jel, mert bármikor bármilyen erősen süthet Megfigyelve, feljegyezve: Nem analóg, mert csak adott időpillanatokban figyeljük meg, és (most) csak rácspontokon ábrázolhatjuk az erősségét Ilyen erősen süt, csak most sem nem figyelünk rá

8 8 Alapvető jeltípusok A jeleket informatikai szempontból két nagy csoportba sorolhatjuk: A digitális jel mind értelmezési tartományában, mind pedig értékkészletében diszkrét. Diszkrét jelek

9 9 Különböző adatok is hordozhatnak azonos információt. (január) (1) Adat Az adat az információ megjelenített, rögzített formája. Azonos adatok is hordozhatnak különböző információt. 7900 7900

10 10 Jelek a számítógépben Mágneses Fény Elektromos

11 11 A számítógépben általában kétállapotú jelekkel segítségével próbáljuk az információt tárolni. A hétköznapi információkat (szöveges, képi, hang) általában számítógépen is tudjuk tárolni. Eleinte számítógépen csak számot, szöveget, és logikai adatokat tároltak. Adatok a számítógépben

12 12 Az adat megjelenési formái Szám (numerikus adat): 1,2,3,4,…,9 Szöveg (alfanumerikus adat):  betűk: A, a, B, b,...  számok: 1,2,3,4,…,9 (A numerikus adatokkal ellentétben számítási műveletekre nem alkalmasak.)  írásjelek:., ; - ? ! …  műveleti jelek: + - / * ^ …  speciális jelek: @ $ # &... Logikai adat: az állítások tartalmának megfelelően kétféle lehet, igaz (true), vagy hamis (false)

13 13 Információ – adat – jel A jel az információ hordozója, az adat az információ tárolására szolgáló halmaz, míg az információ számunkra új ismeretet jelöl, azaz új hír, közlés vagy tájékoztatás.

14 14 Az ember a tízes számrendszert, a számítógép a - technikailag legegyszerűbben megvalósítható ‑ kettes számrendszert használja. A számítógép-ember kommunikációban az ‑ egyszerűbb felírhatóság kedvéért ‑ a tizenhatos számrendszer alkalmazott. Így az adatábrázolás előtt ismerkedjünk meg a számrendszerekkel. Adatábrázolás

15 15 Vége De kár!!! :)


Letölteni ppt "Az informatika alapjai. 2 Informatika Az informatika az információ megszerzésével, feldolgozásával, tárolásával, továbbításával foglalkozó tudományág."

Hasonló előadás


Google Hirdetések