Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pár szó a digitalizálásról Készítette: Lovas Mária.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pár szó a digitalizálásról Készítette: Lovas Mária."— Előadás másolata:

1 Pár szó a digitalizálásról Készítette: Lovas Mária

2 Miről is lesz szó? •Digitalizálás: –Történeti áttekintés –Mi is az a digitalizálás? –Szöveg, Kép –Hang, Videó –Digitalizáláshoz használatos eszközök

3 Történeti áttekintés A képi információ számítógépes megjelenítése, illetve feldolgozása közel 40 éves múltra tekint vissza. -Ötvenes évek: manuális módszereket számítógépes technikával váltották ki (meg is jelent az elsõ A/D (analóg-digitális) átalakító ) -Hatvanas évek: végéig elsõsorban a konkrét feladatok megoldása volt a cél -Hetvenes évek: elméleti alapok kellõ kiépítése -Nyolcvanas évek: igény a személyi számítógéppel történõ képfeldolgozásra

4 Mi is az a digitalizálás? Digitalizálás :Egy más hordozón már megjelent művet számítógéppel olvasható, kódolt formába teszünk át. Kép digitalizálás:Azt a mintavételezési eljárást, amiben meghatározzuk, hogy a képről milyen sűrűséggel és milyen színközelítéssel történjen a kép másolása Mi nem digitalizálás?

5 Szöveg, Kép Digitalizálás Szövegek digitalizálása : során minden egyes karakter (betű, írásjel stb.) külön-külön kódot kap Képek digitalizálása : A számítógép a beviteli eszközön keresztül érkező, minden egyes apró pontról összegyűjtött információkat tárolja, és ezek alapján építi fel újra a képet.

6 Hangok, Videók Digitalizálása Hangok digitalizálása : az analóg módon tárolt hangot egy speciális eszköz segítségével számjegyekké alakítják Videók digitalizálása : A film képkockáinak számítógépre történő „bekódolása”

7 Szkennerek Szkenner : optikai leolvasó, raszteres adatot állít elő. Mi a képérzékelés lényege? Főbb típusok : - Diaszkenner - Kéziszkenner - Síkszkenner - Dobszkenner

8 Diaszkenner Speciálisan diafilmek digitalizálására készült, igen nagy felbontású szkenner

9 Kéziszkenner Kb. 10 cm széles sávot visz be. A túl lassú húzást kompenzálja, a túl gyorsat nem

10 Síkszkenner Általában A4 méretű. A szkennelendő lapot egy üveglapra kell helyezni, amelyet egy levilágító-érzékelő berendezés soronként letapogat.

11 Dobszkenner A síkszkennerrel ellentétben itt a levilágító-érzékelő berendezés rögzített, és előtte halad el a digitalizálandó lap. A0 méretig, de itt is csak a szélessége meghatározott.

12 Videó digitalizálás céljai •Videószerkesztés: filmvágás, mint hobby vagy a családi felvételek felhasználására •Internetezés: webkamera segítségével kapcsolattarás más emberekkel a világhálón keresztül •Számítógépen való tévézés: egy tvtunerkártya használatával a monitoron láthassuk a televízió csatornáit.

13 A digitalizálás haszna A számítógépes katalógusok, adatbázisok segítségével jól lehet tájékozódni. Digitalizált dokumentumok teljes tartalmukban azonnal a felhasználó rendelkezésére állnak. A digitalizált művek, képek, videók a világ bármelypontjáról elérhetőek lesznek az interneten keresztül.

14 Felhasznált Irodalom •Magyar Elektronikus Könyvtár – Elektronikus dokumentumai •Polack Mihály Műszaki Főiskola - Elektronikus úton elérhető jegyzetei •Internet: »http://jate.hu »http://www.inf.u-szeged.hu


Letölteni ppt "Pár szó a digitalizálásról Készítette: Lovas Mária."

Hasonló előadás


Google Hirdetések