Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információ és kommunikáció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információ és kommunikáció"— Előadás másolata:

1 Információ és kommunikáció

2 HÁLÓZAT A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. Előnyei: Eszközök megosztása (nyomtató, közös tárterület) Programok és állományok közös használata Kommunikáció Osztott munkavégzés

3 Az iskolai hálózatunk Az iskolában a számítógépek helyi hálózatot alkotnak, melyben a gépek nem egyenrangúak: Szerverek (szolgáltatásokat nyújtanak a számítógépek részére) Munkaállomások - kliensek (amin dolgozol)

4 Hálózatok méretei

5 Személyi hálózat - PAN Pl: összekapcsoljuk mobiltelefonunkat a laptopunkkal. Legtöbbször vezeték nélküli megoldásokkal kötjük össze (pl.: bluetooth)

6 Helyi hálózat - LAN A számítógépeket egy intézmény (iroda, iskola, stb.) falain belül, vagy esetleg egymásoz közeli épületeken belül kötik össze.

7 Városi hálózatok - MAN Általában egy település határain belül működnek. A kábeltévés hálózat is ilyen.

8 Kiterjedt hálózatok - WAN
Egy országra, egy kontinensre, vagy akár az egész világra kiterjedhetnek. Az egyik legismertebb ilyen hálózat az Internet.

9 Néhány fogalom: Internet: A világ különböző pontjain lévő számítógépeit összekapcsoló, közöttük közvetlen kommunikációt létrehozó nyitott hálózat. Intranet: Egy cég vagy intézmény belső hálózata. Hálózat topológiája: a számítógépeket összekötő hálózati kábelek elrendezése

10 A hálózat felépítése Sin: Csillag: Kábelszakadáskor az egész
hálózat működésképtelenné válik Biztosabb, de drágább

11 A hálózat felépítése Gyűrű: Fa: Az adatok csak egy irányba mehetnek
Minden számítógép csak egy útvonalon érhető el. A kábelszakadás egy egész alhálózatot tönkretehet

12 Az intrenet kialakulása
Kezdet: 60-as évek (Egyesült Államok) Ok: háború (hidegháború, Szovjetunió + Amerikai Egyesült Államok) Cél: katonai kommunikációs hálózat (hatékonyság növelése, átlagosan minden újdonságot másfélszer fejlesztettek ki)

13 1969 – Arpanet (négy állomású hálózat)
1972 – már több számítógép (kb. 50) 80-as évek - százával csatlakoztak a hálózathoz az egyetemek, főiskolák, kutatóintézetek, állami hivatalok. magánfelhasználók megjelenése internet robbanásszerű növekedése. (személyi számítógépek, grafikus felület)

14 World Wide Web (www) Az internet egy szolgáltatása Működése:
Különböző számítógépeken elhelyezett weblapok között kapcsolatokat (link) alakítunk ki és lehetővé tesszük a weblapok közötti navigációt egy böngészőprogram segítségével (információ keresés, információ feltöltés)

15 Gépek azonosítása IP-cím azonosítja a számítógépeket a hálózaton
Minden hálózatba kapcsolt eszköznek van IP címe 4 bájtos (32 bites) szám Pl.: („legnagyobb” cím: ) Lehetséges címek száma: 232 IP cím helyett URL címet használunk (könnyebb megjegyezni)

16 Néhány alapvető fogalom…
http: ( HyperText Transfer Protocol) egy információátviteli protokoll a világhálón (a web protokollja) Nem titkosított. (titkosított változata: https) Protokoll: egy egyezmény, vagy szabvány, amely leírja, hogy a hálózat résztvevői miképp tudnak egymással kommunikálni. Ez többnyire a kapcsolat felvételét, kommunikációt, adat továbbítást jelent.

17 Általában a működtető cég, intézmény neve
URL: Webcím más néven Képek, szövegek stb. szabványosított címe Felépítése: Használandó protokoll A weboldal elérési útvonala és neve Webkiszolgáló neve Általában a működtető cég, intézmény neve A webhelyek nyitóoldala általában: index.html / index.htm A tartomány nem feltétlenül az országot jelenti! (hu, com, eu)

18 Hiperhivatkozás (link):
Hasonló témájú információk összekötése (weblapokon, szövegszerkesztőkben stb.) Ez egy link :o) Internetszolgáltató (ISP): vállalkozás, amely hozzáférési lehetőséget biztosít az internethez, rendszerint díjfizetés ellenében. Telefonvonal, kábel, ADSL stb. további szolgáltatásokat nyújthatnak pl: e‑mail fiók, tárhely FTP: hálózatokon történő állományátvitelre szolgáló szabvány letöltés, feltöltés

19 Cache: gyors működésű tároló
Cookie (süti): Egy információcsomag, amelyet a szerver küld a böngészőnek, majd a böngésző visszaküld a szervernek. Tárolása: egyszerű szöveges fájlban / fájlokban Célja: regisztrált felhasználók azonosítása, „bevásárlókosár” nyilvántartása, látogatók nyomonkövetése Stb. Cache: gyors működésű tároló Internet gyorsítása Sávszélességgel való takarékosság

20 Digitális aláírás / digitális tanúsítvány:
Védett webhely: Jelszóval védett oldalak, csak megfelelő jogosultsággal tekinthetők meg (felhasználónév, jelszó) Digitális aláírás / digitális tanúsítvány: A személyazonosság elektronikus eszközzel történő igazolása. Hamisítatlan elektronikus aláírás. Tűzfal (firewall): célja: a hálózaton keresztül egy adott számítógépbe ne történhessen illetéktelen behatolás (hardverek és szoftverek segítségével)

21 Egyéb kérdések: Az interneten keresztüli kártyás fizetés veszélyei.
Weboldalak betöltésének megszakítása. Weblap tartalmának frissítése Az interneten történő fájletöltés veszélyei. Margóbeállítás, oldalbeállítás Nyomtatás, nyomtatási kép Weboldal új ablakban történő megnyitása Képek megjelenítésének letiltása a böngészőben.


Letölteni ppt "Információ és kommunikáció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések