Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Operációs rendszerek  Rendszerprogramok  Alkalmazások (felhasználói programok)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Operációs rendszerek  Rendszerprogramok  Alkalmazások (felhasználói programok)"— Előadás másolata:

1

2

3  Operációs rendszerek  Rendszerprogramok  Alkalmazások (felhasználói programok)

4 Az operációs rendszer a számítógép egyszerű és gyors működését biztosító programokból álló programrenszer. Operációs rendszer nélkül akármelyik hardveres elem használhatatlan.

5 Egyfelhasználós Többfelhasználós  Az egyfelhasználós op renszer: a számítógépet csak egy felhasználó használhatja.  A többfelhasználós op rendeszer: egy időben akár többszáz felhasználót is irányít.

6  Utasítás típusút : készenléti állapotnak nevezzük a számítógép bekapcsolásakor meghatározott jelsorozatot ami a képernyőn jelenik meg.  Grafikust : Az utasítást úgy adjuk meg, hogy nyílmutatóval kiválasztunk egy képet, ikont vagy szöveget.

7  Fordítóprogramok  Meghajtók (driverek)  Különböző felhasználói rendszerprogramok

8  Az első rész az utasítás kódja, a második pedig a tárban, a feldolgozásra szánt adat regisztercíme.  A programozók készítettek egy szimbolikus jeleket alkalmazó programozási nyelvet.  Egy program készült, amely a programokat a gép nyelvére fordította.

9 A meghajtók egyéb berendezések működését biztosító programok. 2 feltétel: 1. Elektromos csatlakozás 2. Megfelelő eszközvezérlő programot, vagyis meghajtót (drivert) kell telepíteni a számítógépre.

10  Gyakran előforduló műveleteket segítik  Ezek lehetnek az op rendszer kiegészítései, de gyakrabban maguk a felhasználók írják és forgalmazzák őket.

11  Microsoft Office Word  Microsoft Excel  Photoscape  Paint  DAW  Movie Maker

12  EXE-COM vírusok  BOOT-vírusok  MR-vírusok  New Exe vírusok  E-mail vírusok  facebook vírusok

13  Jótállása, hogy hibátlanul elvégezze mindazokat a feladatokat, amire szánták  Használati utasítása  Szavatossági ideje  Felhasználói támogatása  Oktatói része

14 A programok gyakori másolása miatt beszélni kell a gyártók szerzői jogáról és a másolással okozott kár megtérítéséről. Sok országban törvény védi a szoftver tulajdonságának a jogait.

15  Jogvédett ( proprietary software)  Osztott (shareware)  Nyílvános (public domain software)

16 A jogvédett programoknak a felhasználói jogát vásároljuk meg. A program felhasználói jogával rendelkező személy nem adhatja át másoknak ezt az anyagot, hogy azok a programot használat céljából saját gépükre telepítsék. Erre a célra a leggyakrabban a hardveres zárat használják. A másik védekezési mód a processzor, vagy a termék sorozatszámának és/vagy a tulajdoni számának a megadása, melyet a gyártó, a vevő hitelesítésekor ad.

17 Az osztott (shareware) programok terjesztése szabadon, különféleképpen történik. Ezek a programok meghatározott ideig (45-60nap) használhatók, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek velük. A megadott idő leteltével a felhasználónak vagy meg kellene vásárolnia a programot, vagy abba kellene hagynia a használatát. A használati jog megvásárlásával az alkalmazott megkapja a program teljes változatát, a szükséges dokumentációt, a bejegyzési és támogatási jogot.

18 A nyílvános programok ingyenesek, szabadon másolhatók és cserélhetők. A programban lévő segítségen kívül általában a felhasználók nem rendelkeznek dokumentációval, és nem kapnak támogatást a gyártótól sem pedig lehetőséget az előforduló hibák kijavítására.

19  Adamov Afrodita• 阿布羅狄  Pecarski Krisztina• 克里斯蒂娜  Török Andrea• 安德烈


Letölteni ppt " Operációs rendszerek  Rendszerprogramok  Alkalmazások (felhasználói programok)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések