Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MINŐSÉGMENEDZSMENT 6. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 20 11.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MINŐSÉGMENEDZSMENT 6. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 20 11."— Előadás másolata:

1 MINŐSÉGMENEDZSMENT 6. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 20 11

2 A folyamatok, mint a minőségirányítás hordozói

3 Minőségügyi információk (hírek és adatok) Az irányítás alapja a minőségügyi információ! A hír mozgásban lévő, az adat rögzített ismeretet jelöl! Mindkettő formai elem! Tartalmuk az információ-> annak, aki érti! Miért szükséges? –mert belőle tudjuk meg a hibákat és (elemzés után) ezek forrásait, –kell a történések, események, döntések, stb. bizonyításhoz (dokumentálás!)!

4 Adatok   Az adat az eseményeknek és tényeknek különböző formában - numerikusan, alfabetikusan, alfanumerikusan - történő rögzítésével keletkezik, azaz rögzített ismeret.   Az adatoknak az alábbi csoportjait különböztetjük meg: – –alapadatokat, melyeket bármely folyamathoz kapcsolódhatnak (pl. normák); – –észlelt adatokat, amelyeket közvetlenül a folyamatról, illetve a rendszerről veszünk le (állapotjelek); – –származtatott adatokat, melyek már adatfeldolgozás, azaz az alapadatokkal és az észlelt adatokkal való műveletvégzés eredményeként jelennek meg.  Bemenő adatok lehetnek: –jogszabályok –szabványok –szerződés –eljárási utasítások –rajzok  Kimenő adatok lehetnek: –mért értékek –feldolgozás eredményei (termékre, folyamatra, emberre, rendszerre)

5 Az adatokkal kapcsolatos fontosabb feladatok  Adatszükséglet felmérése  Adatelőkészítés  Adatáramlás biztosítása  Adatcsoportok kialakítása Az adatcsoportok kialakítása, precíz kezelése különösen fontos!  Az információs rendszer alapelvei: –mindent rögzítsen, ami kell, de csak azt! –sűríteni, amit kell, de csak azt! –mindenki kapja meg, akit érint! –Érthetőség –Gyorsaság

6 Az ismétlődő folyamatok szabályozása Lényege: Tanulni a hibákból!!  A szabályozás eszközei: –a folyamatok tervezése, –egy-egy paraméter optimalizálása, –a berendezések és folyamatok minőségképességének mérése, –szabályozó kártyák használata, –a mintavételezési elvek gyakorlati alkalmazása, stb.

7 Az ismétlődő folyamatok szabályozása (folytatás_1) Alapelv:  Csak hatékonyan működő folyamat hozhat nyereséget!

8 Projektfolyamat szabályozása

9 Projektfolyamat szabályozása (folytatás_1)  Egyedi folyamatról van szó. Nincs értelme az utólagos értékelésnek, s az erre alapozott javításnak! (nincs ismétlődés!!)  A tervezés során, előre kell „végigzongorázni” a „mi lenne, ha…” eseteket!  Lényege: elsőre jót! (Nincs ismétlési lehetőség.) A tanulás, és az ez által leszűrt konzekvencia, itt a későbbi munkákban hasznosul!

10 A kétféle folyamat összehasonlítása Ismétlődő folyamatokProjektek FeladatCéltartásCélmegközelítés Az ellenőrzés tárgya Múltbéli tapasztalatokRészcélok KövetelményBiztonságPontosság BeavatkozásVisszacsatolás a végrehajtásra „Előrecsatolás” a tervezésre Jelszó„Saját kárán (is) tanul az okos!” „Elsőre jót!”

11 A folyamatok minőségügyi szabályozásának eszközei 1. A PDCA, öntanuló fejlődés Alapja a Shewhart-Deming ciklus. A PDCA betűszó, ahol a betűk jelentése:  P – plan (tervezd meg) (problémaazonosítás, adatgyűjtés, adatelemzés, ok-okozati elemzés)  D – do (csináld meg) (a megoldások gyakorlati megvalósítása)  C – check (ellenőrizd) (az eredmények elemzése, kiértékelése)  A – act (avatkozz be, ha szükséges) (visszacsatolás a folyamatba)

12 A PDCA öntanuló logikája Ennek egy változata az ismétlődő munkavégzésre az SDCA elv (itt S – standardize, azaz írd le, mit kell csinálni). A kutató munkánál a PDSA változatot találjuk, ahol S – study, azaz tanulmányozd, elemezd a problémát.

13 Általános elvárások  legyenek egyértelműek az elérendő célok,  biztosítsuk a szükséges erőforrásokat,  gondosan hajtsuk végre a megszabott tevékenységeket,  álljunk készen a változtatásokra, s hajtsuk végre azokat maradéktalanul (tudatosan törekedjünk a fejlődésre!).

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "MINŐSÉGMENEDZSMENT 6. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 20 11."

Hasonló előadás


Google Hirdetések